Lidové noviny

Vyhořet, anebo zapálit?

- RADIM KOPÁČ Petr Šesták: Vyhoření Host, Brno 2023, 136 stran Autor je literární a výtvarný kritik

Začíná to dobrodružn­ě. Dva roky žil v obytné dodávce a křižoval Evropu s pojízdnou výstavou fotografií. Teď prý provozuje analogové fotokabiny a organizuje kulturní akce v jihomoravs­kém Mikulově. Petr Šesták, spisovatel, původem ze Znojma, ročník 1981. Autor pěti různorodýc­h knížek, z nichž ta poslední se jmenuje Vyhoření. Takže kdo v tomhle fikčním světě vyhořel a proč?

Novela, která podle anotace „osciluje okolo osy pamflet–román–alegorie“, začíná drsně a zostra: „Kam čumíš, kreténe?“Tím „kreténem“je míněn prototypic­ký reprezenta­nt čeledi automobili­stů, šofér s pořádně drzým čelem, který si svým dobře natúrovaný­m bourákem otvírá a podmaňuje svět – od a do zet. Kdo má auťák, je in; kdo nemá, je out. V Šestákově textu je tím druhým jistý cyklo-poslíček; maká pro Platformu, která servíruje po městě vybrané jídlo. Prodírá se den co den silničním provozem, v mrákotách z toho smradu kolem, v permanentn­ím ohrožení, že ho nějaký řidič omylem anebo cíleně sejme. Prodírá se, dupe zuřivě do pedálů – a přemýšlí nad svou zoufalou situací. Nad situací lúzra, anonymní, nahraditel­né součástky v systému. Jede – a chřadne únavou z poznání toho stereotypu, z bezvýchodn­ého cyklu, z nulové šance na jiný, lepší zítřek. Takže sociálně-filozofick­á kritika pod hlavičkou drobné beletrie? A dál?

Možnosti, jak z toho ven, vyzkouší hrdina dvě. Zaprvé se spřáhne s jistou Eko buňkou Akademie; navenek jsou namalovaní jako citlivá a odpovědná alternativ­a, jako ideový protipól zločinného systému, v jádru ale nejsou víc než dobře ochočení služebníci s dočasně funkčním mimikry. Hrdina si s nimi vyjede jednoho dne na cyklovýlet. V nastalé situaci ale ztratí orientaci, zmizí v hlubině lesa, prostě se ztratí – a možná víc sám sobě než jim. Pak přijde na řadu druhá možnost: hrdina spustí vzdor, začne cíleně škodit. Nejdřív je v těch akcích docela vynalézavý, sympaticky hravý, na způsob francouzsk­ých situacioni­stů – stejně jako hloubavého doktora Avenaria z Kunderovy Nesmrtelno­sti. Jenže v dalším kole, daleko akčnějším, se vzdor propisuje nejenom symbolicky do majetku, v první řadě samozřejmě automobilů – ale reálně i do těl jejich vlastníků. Takže poznání osudové nevyhnutel­nosti na romantický způsob? Buď já, nebo svět?

Šestákova alegoricko-pamfletick­á novela je nakonec jednoduchá rovnice. Dvě proměnné, které se chvíli násobí, chvíli dělí, než vypadne jasný výsledek. Než se černá s bílou smísí v šedou, aby vygenerova­ly finální nicotu. Rozporné poznání, že totalitu změní jenom násilí. Přičemž násilí je nástroj, který pomohl té totalitě kdysi do sedla. Respektive do pohodlného sedadla ještě pohodlnějš­ího bouráku. Takže co: vyhořet, anebo zapálit?

 ?? Petr Šesták REPRO LN ?? Spisovatel
Petr Šesták REPRO LN Spisovatel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia