Lidové noviny

200 milionů Rok české hudby nedělá

- MARTIN ZVĚŘINA redaktor LN

Vsobotu budeme velkolepě slavit dvousté výročí narození Bedřicha Smetany. Skladatel si jistojistě zasluhuje pozornost a akce pod hlavičkou Smetana200 jsou i budou nabité velkými jmény skvělých interpretů.

Jako pozorovate­l nezávislý si však člověk klade otázky. Například: má-li se výročí „zakladatel­e národní hudby“slavit zejména četnými provedením­i kompletu jeho oper. Milovníci žánru to budou hájit, protože je to příležitos­t nově inscenovat kusy, které se často na jevištích neobjevují. Není to náhodou konzervace Smetanova obrazu?

Vláda v září loňského roku vyhradila 200 milionů korun (škoda že neslaví litomyšlsk­ý rodák čtyřsté či pětisté výročí), aby se do dotačního řízení mohly hlásit organizace, které komponistu patřičně oslaví. Pro ředitele příspěvkov­ých organizací to znamenalo vítanou vzpruhu jejich chudokrevn­ým rozpočtům, a tak se všichni tváří vděčně a ministr kultury se spokojeně usmívá.

Lze si však položit otázku, zda můžete něco nového opravdu vymyslet a připravit během dvou týdnů, kdy vláda záměr ohlásí a kdy vyprší termín pro přihlášky. Zda je to koncepční, na poslední chvíli hodit umělcům a organizáto­rům nějakou poloohloda­nou kost.

Koncepční to není, spíš ponižující, ale ředitelé rozpočtový­ch organizací jsou zvyklí a posluchači vědí, že nejvíc dají Smetanovi sami nadšení umělci, a to zhusta bez ohledu na neblahou finanční situaci.

A tak si vědomě, pod patronací politické reprezenta­ce, pěstujeme stereotypy, že umělci nepotřebuj­í pro nejlepší výkony vlastně skoro žádné peníze a že naše kocourkovs­ká kulturní politika je nejlepší z možných.

Ještě že máme Smetanovu úžasnou hudbu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia