Lidové noviny

Služby v Česku letí vzhůru víc než jinde

Díky poklesu inflace jsme se posunuli na žebříčku zemí s největší inflací na deváté místo. Jsme ale premianty v cenách hotelů a restaurací

- IVANA PEČINKOVÁ

Česko v lednu přestalo patřit mezi evropské šampiony v růstu spotřebite­lských cen. „Právě se dívám na data z Eurostatu a ta jasně ukazují, že jsme v první třetině zemí s nejnižší inflací v EU. (…) Česko zvládlo boj s inflací. Končí stres a nejistota ze zdražování,“napsal v pátek na síti X premiér Petr Fiala (ODS).

V lednu spadla inflace v Česku podle dat Českého statistick­ého úřadu na 2,3 procenta. A podle jednotné evropské metodiky na 2,7 procenta, což nás řadí na deváté místo mezi zeměmi EU. Průměrná inflace v Unii v lednu dosáhla 3,1 procenta.

Předčasné vavříny

Lednový výsledek je velmi dobrý. Ale neměli bychom jásat předčasně. Inflaci táhl dolů hlavně neočekávan­ě silný pokles cen potravin. Ty u nás podle Eurostatu zlevnily o 4,8 procenta, což bylo v Evropě zcela ojedinělé. Všude jinde, kromě Maďarska (pokles o 0,8 procenta), šly ceny potravin naopak nahoru.

Řada faktorů, které zpomalily růst cenové hladiny, ale může být dočasná. „Pokles cen potravin mohl být dán různými slevovými akcemi,“podotýká hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler. Šéfekonom

Banky Creditas Petr Dufek připomíná, že se u potravin snížila daň z přidané hodnoty a že zpracovate­lé naznačují, že pokles cen nemusí pokračovat.

Navíc v některých sektorech ceny nezpomalov­aly, ba naopak rostly rychleji než v jiných státech EU. „Jsme evropskou jedničkou v růstu cen ubytování a pohostinst­ví. Od prosince 2019 do ledna 2024 tyto služby v Česku podražily o 55 procent,“upozorňuje Dufek.

Obecně nám růst cen služeb, jak připomíná Jakub Seidler, trvale zajišťuje pozici v první pětce zemí s nejrychlej­ším zdražování­m v tomto sektoru. A to jak v letošním lednu, tak i v celkovém vzestupu cenové hladiny od ledna 2020. V lednu u nás meziročně vzrostly ceny služeb v průměru o 7,1 procenta, zatímco v EU o 4,5 procenta. V období od ledna 2020 do ledna 2024 u nás služby celkově podražily o 34,3 procenta, v EU o 15,5 procenta.

Proč služby?

Proč v Česku zdražují služby více než jinde? „Obecně pro inflaci platí, že země, které měly nižší cenovou hladinu, jako jsou středoevro­pské či pobaltské země, utrpěly inflačním šokem více. Zvýšení ceny energií třeba o dolar na jednotku či zdražení dopravy se u nich v procentuál­ním vyjádření propíše do cenové hladiny více než třeba ve Švýcarsku, které má obecně vyšší ceny. Pokud tedy dramaticky zdraží cena elektřiny, nelze se divit, že se to projeví v některých službách,“vysvětluje Seidler. „Služby jsou jednoznačn­ě proinflačn­í faktor,“podtrhuje

Dufek. Zásluhu na růstu cen třeba v cestovním ruchu podle něj má návrat zahraniční­ch turistů. A ve službách obecně očekávání, že se lidé poté, co dlouho šetřili na kadeřnictv­í, fitness či kultuře, začnou do těchto zařízení s poklesem všeobecné inflace vracet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia