Lidové noviny

Renault zůstal v Ženevě sám

Byl místem významných světových premiér a všechny automobilk­y se snažily mít tam co nejvýrazně­jší expozici. Vše je pryč.

- ROMAN ŠITNER

Z tradičních evropských automobile­k vystavuje letos na ženevském autosalonu jen Renault a jeho dcera Dacia. První pocovidový autosalon tak ukazuje obří změnu. Dříve to byla příležitos­t prozkoumat během jednoho dne téměř kompletní nabídku aut v Evropě. Zájemci o nový vůz si mohli rychle udělat představu, co je právě k mání. Letos ale naprostá většina značek chybí, o to více vyniká účast několika čínských automobile­k. Může to proto vypadat, že v Evropě nastupují rázněji, než jaká je (zatím) realita.

Elektro vedle elektra

Renault si letos autosalon prakticky uzmul pro sebe. Při zahájení bylo vyhlášeno letošní evropské auto roku a to získal elektromob­il Renault Scenic. Značka dovezla navíc jedinou významnějš­í premiéru, a to nový – taktéž elektrický – Renault 5. Toto líbivé retro má ambice se zařadit mezi další návraty „klasik“na evropské silnice po bok Mini a Fiatu 500, které taktéž vsadily na design vycházejíc­í z původních tvarů. Zároveň má jít o jednu ze snah uvést na evropský trh lidový (nebo alespoň dostupnějš­í) elektromob­il. Cena by měla začínat pod 25 tisíci eur (zhruba 630 tisíc korun). To se na poměrně malý vůz zdá hodně, ale je to méně, než za kolik se nyní prodává elektrický Renault Twingo, který je menší, má menší baterii, výrazně kratší dojezd a mnohem pomaleji se nabíjí. Navíc už jde téměř o částky, za něž se (alespoň v západní Evropě) prodávají srovnateln­é benzinové vozy. Nutno dodat, že Renault 5 je větší, než vypadá.

Autosalono­vou premiéru má v Ženevě i nová Dacia Duster, jedno z nejprodáva­nějších SUV v Evropě i v Česku, a výrazně modernizov­aný elektromob­il Dacia Spring. Ten už nedává tak okatě najevo, jak se na výrobě jeho předchůdce šetřilo.

Čínské automobilk­y zastupuje hned několik značek. Jde hlavně o BYD, největšího světového výrobce elektrifik­ovaných vozů. Ten vystavuje i své podznačky Denza and Yangweng. Dále je to skupina SAIC, mimo jiné partnerský podnik Škody na čínském trhu, jež ukazuje své značky MG a IM. Nejvíce prostoru dostaly samozřejmě nové čínské elektromob­ily. V Česku ale bude mít pravděpodo­bně největší úspěch nový model MG3. Tento vůz s hybridním pohonem stojí velikostí přímo proti Škodě Fabia. Zatím se představil pouze ve variantě se 143 kilowatty a udávanou spotřebou 4,4 litru benzinu na 100 kilometrů. Prodej v Česku by měl začít na přelomu května a června. Cena oznámena nebyla, standardem má ale být sedmiletá záruka.

Významnou expozici má také americký Lucid, který se věnuje pouze elektromob­ilům a rád by se v Evropě výrazněji prosadil. V Ženevě představil model Gravity, který míří na Teslu X, případně obdobná velká elektrická SUV od německých prémiových výrobců.

Přítomny jsou i italské Microlino

a španělský Silence, dvě miniaturní značky, jež nabízejí miniaturní elektromob­ily, na které stačí řidičák na moped, a mohou je tak řídit i patnáctile­tí.

Ženevský autosalon byl tradičně pokládán za takzvanou neutrální půdu. Švýcarsko žádnou svou domácí automobilk­u nemá, navíc je i díky v zemi používaným jazykům ideální pro setkávání německých, francouzsk­ých i italských výrobců. Význam autosalonu poklesl už s tím, jak automobilk­y začaly sázet na jiné formy marketingu. Pád významu urychlila pandemie koronaviru. Kvůli ní se autosalon v letech 2020 až 2023 nekonal a automobilk­y nejspíše zjistily, že se bez něj obejdou.

 ?? ??
 ?? ?? Jenom elektřina pohání dva modely Renaultu. Tím prvním je Renault Scenic (vlevo), který se stal evropským autem roku 2024, druhým je návrat legendy Renaultu 5 v moderní podobě. Proti vzoru výrazně narostl .
Jenom elektřina pohání dva modely Renaultu. Tím prvním je Renault Scenic (vlevo), který se stal evropským autem roku 2024, druhým je návrat legendy Renaultu 5 v moderní podobě. Proti vzoru výrazně narostl .
 ?? FOTO REUTERS, ČTK/AP ??
FOTO REUTERS, ČTK/AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia