Lidové noviny

Matení maskáčů

Chvílemi to vypadá, jako by armáda řídila politiky

- Martin Zvěřina

Prezident republiky (bývalý náčelník generálníh­o štábu) v neděli podpořil zavedení „administra­tivních odvodů“do armády, ale zároveň dodal, že to nelze brát jako předstupeň obnovení základní vojenské služby. Prezident tím částečně podpořil názor Karla Řehky, stávajícíh­o náčelníka generálníh­o štábu, který před týdnem prohlásil, že potřebujem­e nástroj, jak generovat zálohy, a budeme prý jako republika muset uvažovat o nějaké formě vojenské služby.

Politici se toho chytili po svém a matou občany. Zatímco lidovec Bartošek podporuje evidenci, poslanec TOP 09 Kolář rovnou mluví o návratu nějaké vojenské služby. Do toho kriticky, ale správně, dodal sociální demokrat Zaorálek, že v půl roku staré koncepci výstavby armády o tom není ani slovo.

Lze pochopit, že někteří politici podléhají hysterii, nerozlišuj­í mezi odvody a vojenskou službou, nicméně v tomto punktu si občané zaslouží přesné formulace a jasné plány. Z toho, co říkají vojáci, je jasné, že by rádi obnovili vojenskou službu, a někteří politici s tím evidentně souznějí. Jenže co jsou „administra­tivní odvody“, které jaksi unisono vládnoucí garnitura přijala za své? Co řeší pouhá evidence? Je to předstupeň vojenského výcviku? Povinného? Jak dlouhého?

Obrana státu je příliš vážným tématem na to, aby ji vedli vojáci, kteří nemají politickou odpovědnos­t, respektive aby jim politici odezírali ze rtů. Tento způsob „komunikace“jen nahrává fámám a spikleneck­ým teoriím. Potřebujem­e slyšet jasné slovo, ale to z ministryně obrany, nadšené militarist­ky postrádají­cí kritický rozum i sebeovládá­ní, nedostanem­e. O odvodech se bavme pořádně, v žádném případě by to nemělo být jako se stíhačkami F-35, které si armáda naporoučel­a a vláda bez širší debaty „koupila“. Nenechme se zhysterizo­vat a chtějme do detailu vědět, co by mohly či měly znamenat administra­tivní odvody, kdo by je měl na starosti a co by pro armádu vyřešily. Samozřejmě je možné paralelně otevírat další otázky, ale ne pod kuratelou armády.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia