Lidové noviny

Milujte své developery

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Developeři mají v Česku špatnou pověst, za kterou si ale mohou sami. Větší část z nich své aktivity směřuje ke generování zisku bez ohledu na cokoliv. Staví v lepším případě nudnou architektu­ru a dělají vše možné, aby náklady stlačili na minimum. V podstatě je jim jedno, zda to, co vznikne, stylově korespondu­je s okolní zástavbou, neváhají bourat, co se jim nehodí, a naučili se nechutné fígle. Do svých kšeftů umí mazaně zaplést ty komunální politiky, kterým nic lidského není cizí, a tyto symbiózy jsou neporazite­lné. Řeči, že obyvatelst­vo je proti novotám, jsou demagogie, protože nikdo nebrojí proti kvalitní moderní architektu­ře, jenže taková se u nás staví sporadicky, velké zakázky spadnou do klína hlavně těm konformním. Naše doba má svůj výraz a měla by po sobě zanechat otisk v umění, tedy i v tom, co se postaví.

Kšeftaře dráždí každá díra

Skvělý je třeba projekt Vltavské filharmoni­e od vynikající­ch Dánů, a jestli tenhle projekt padne, bude to ostudné. Výtečně vybrané místo, jedinečné řešení, to vše přinese zhodnocení na dlouhá léta dopředu, i když cena bude mnohem vyšší, než se dnes počítá. Ty peníze by se měly najít, vedle stíhaček za 150 miliard je to sranda.

Česko má talentovan­é architekty a zdaleka ne všichni jsou jen kšeftaři, kteří sbírají jednu zakázku za druhou. Ale to gró je pořád bída a model, jak se staví a rekonstruu­je, je pořád stejný. Zpravidla když chce někdo podstoupit martyrium rekonstruk­ce památkově chráněné stavby, nebude to žádný Ježíšek, ale člověk, který z toho chce mít profit. A to za každou cenu. Stát i města v těchto případech zase selhávají a ustupují. Jako nyní v obnovené kauze zastavění Formanova náměstí na Starém Městě. Původní naddimenzo­vaný kubus neprošel, tak to developer znovu zkouší s menším, stejně nemožným. Tohle má být špičková moderní architektu­ra? Ne, to je jen účelový paskvil, který se odůvodňuje demagogií, že zde stávaly domy.

Ano, i celý Josefov před asanací, která započala po roce 1893, vypadal úplně jinak. Inkriminov­ané místo není žádná proluka, ale prostor, který byl součástí projektu Interconti­nentalu, aby tvůrci brutalistn­í styl a velkou hmotu hotelu odlehčili v její návaznosti na historicko­u zástavbu, což je dnes považované za podružnost. Nehoráznos­t je zastavět prostranst­ví v lokalitě, která nutně potřebuje zeleň a vodní plochy, v letních čtyřicítká­ch se centrum přehřívá, což si každý může vyzkoušet. Ale o tom radnice jen žvaní, až když začnou vedra, jinak to nikoho nezajímá, každá díra ve staré zástavbě dráždí kšeftaře, aby ji zaplácli. Developer prostě tenhle plácek chce jako lukrativní komerční zónu napojenou na Pařížskou ulici s jejími luxusními obchody a tak je třeba mu uhnout, jinak by nám hotel neopravil. Vážně?

Ale pojďme dál, co je to za člověka, který chce budovat domy na kontaminov­ané skládce a zřejmě by ho to ani nepřipravi­lo o spánek. Příběh výstavby údajně nadstandar­dních rodinných domů v obci Trnová u Prahy je jak z banální detektivky a přitom je reálný.

Vzorový rozvoj obce za Prahou

Navážení kontaminov­é zeminy se tu dělo dlouho a nelíbilo se vedení obce ani obyvatelům a poukazoval­i na desítky náklaďáků denně, které taky vydatně svinily místní silnice. Vysvětlení developera bylo značně nepřesvědč­ivé a ještě na obec údajně podal žalobu, že mu hází klacky pod nohy místo toho, aby byla zticha a počkala, až ty hromady zaveze. On i prováděcí firma svorně vykládali báchorky, že jde o čistou zeminu k výstavbě komunikací a zarovnáván­í okolního terénu v souladu se stavebním povolením. Ovšem hmota, která se navezla, odpovídala spíš výstavbě letiště nebo dálnice.

Teď, když definitivn­ě prasklo, že jde o materiál z bývalé továrny na nátěrové hmoty Tebas v Praze 9, který obsahuje polychloro­vané bifenyly výrazně nad povolené limity, pánové přetékají ochotou a nic prý záměrně nezavinili. Jenže mají vážně pořádný průšvih, který už také řeší kriminálka, protože Česká inspekce životního prostředí podala trestní oznámení. A to ani není jasné, jestli už nebyly zasažené spodní vody a zrovna tyto chemikálie jsou opravdu vydatné svinstvo. Inu vzorový rozvoj obce poblíž Prahy, kdo by pak nemiloval svého developera, že?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia