Lidové noviny

Ano Moskvě

Premiér Fico ví, proč opakuje ruskou propagandu

- Marek Hudema

Předseda slovenské vlády Robert Fico byl považován za odpůrce pomoci Ukrajině a poněkud proruského politika. Ale to, co předvedl ve svém sobotním projevu k výročí ruské invaze na Ukrajinu a v následných vystoupení­ch, ho klasifikuj­e na hlásnou troubu ruské propagandy. Proč to však dělá?

Co vlastně Fico řekl? Například to, že napadení Ukrajiny bylo sice porušením mezinárodn­ího práva, ale že válka začala běsněním ukrajinský­ch neonacistů v roce 2014. Údajným ukrajinský­m neonacisme­m přitom zdůvodňuje Vladimir Putin napadení Ukrajiny. Jenže kyjevský režim není neonacisti­cký, a přesto v roce 2014 Rusko poslalo vojáky na Ukrajinu. Dál Fico tvrdí, že Západ využil ruské invaze k tomu, aby se pokusil zničit Rusko a že Evropská unie podporuje vzájemné zabíjení Slovanů. Vyvolává dojem, že NATO bude vtáhnuté do války – podle něj chce několik členských zemí poslat své vojáky na Ukrajinu, že může přijít nukleární válka. Naproti tomu Fico chce konec vojenské pomoci Ukrajině, a tím zajistit mír.

Fico se tím chce zalíbit části slovenskýc­h voličů, kteří by rádi ukončili válku na Ukrajině za jakoukoliv cenu. Třeba i obětováním Kyjeva. Tihle voliči totiž vidí jako viníka konfliktu Západ, ke kterému Slovensko podobně jako premiér Fico nepočítají. Zároveň s nostalgií vzpomínají na „dobré časy“Husákova režimu, normalizac­e a života v sovětském bloku a doufají, že se spoluprací s Ruskem tohle nějak vrátí. Fico zase vidí v Rusku určitý vzor autokracie, kterou chce napodobit. V rámci Evropské unie je to těžké, ale ve spojení s Ruskem na slovenskýc­h hranicích by to asi šlo. Případně je možné vydírat Unii hrozbou veta například v oblasti pomoci Ukrajině, ale nic reálně nedělat, a jako „odměnu“inkasovat přivřené oči nad omezováním právního státu na Slovensku. Nebo možná Fico už přesvědčil sám sebe, že Západ je tu proti Slovanům a že nejlepším zastáncem Slováků je Moskva. Těžko říci, co z toho je horší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia