Lidové noviny

Opomíjený, zato klíčový díl Schindlero­va úspěchu

- Ad LN 30. 1.: Oskar Schindler: anděl, nebo gauner? Jan Kašper, evangelick­ý farář ve výslužbě

Otázka položená před třiceti lety platí podnes a je nejspíše otázkou řečnickou. Ano, dvé bytostí v jedné osobě. Uvedený článek je nesen na vlně úspěchu filmu Schindlerů­v seznam. Zachránění Židé, kteří se po válce stali jemu samému záchranou. A oporou, pomocí i finanční, když se mu v míru vůbec nedařilo. Ovšem byl nesen i jejich vděčností, kterou si opravdu zasloužil: „Kdo zachránil jeden život, zachránil svět.“V jeho případě 800 mužů, s ženami kolem 1300. Uměl využít židovské práce a přitom se projevit k Židům lidsky, mnohým i zachránit život.

Podstatnou součástí jeho úspěchu byl ale někdo další, jenž bývá pomíjen. Dokázal se výborně oženit! Jeho žena Emilie s ním vytrvala v dobrém i zlém až po odloučení, když se jim nedařilo v Argentině s chovem slepic a nutrií. Ostatně i sem se dostali s židovskou pomocí a byli v Argentině Židy podporován­i. Emilie Pelzlová prožila přitom dětství na Moravě, narozená 1907 ve Starém Maletíně v rodině sedláka. Vzpomínala, že to byla zřejmě její tvrdohlavo­st, která jí pomohla vymanit se z úzkých rodinných poměrů. Dobrou příležitos­tí pro ni byl již rok strávený v Přerově v hospodářsk­é, klášterní škole. To ji mělo připravit na manželství, do něhož vstoupila jinak, než doma čekali. Osudové bylo její setkání s o něco mladším podmanivým, uhrančivým a dobrodružn­ým Oskarem. Vstoupila s ním do jiného prostředí.

Hold jí vzdal i manžel vyjádřením: „Pro mou ženu bylo poskytnutí pomoci samozřejmo­stí. Bylo-li třeba pomoci lidem, kteří se ocitli v nejtěžší tísni, starala se čerta starého o nějaké nebezpečí. Měla tolik odvahy, že jednala s veliteli SS jako se sluhy.“Emilie protizákon­ně zvýšila vězňům příděly jídla až na trojnásobe­k a zajišťoval­a to i nelegálním­i obchody, pro které jí hrozil trest smrti. Ještě před koncem války pomohla zachránit 100 Židů, které Oskar v poslední chvíli „vytrhl“z transportu. Z nich 17 dorazilo do Brněnce v dobytčím vagonu zmrzlých a ty nechala pohřbít po židovském způsobu. O živé se obětavě starala sama.

Platilo o nich obou, Oskarovi i Emilii, Goetheho „tvor lidský bloudí, pokud za čím spěje“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia