Lidové noviny

Nejistá doba si žádá energetick­ou koncepci

- JIŘÍ KOŽELOUH vedoucí energetick­ého programu Hnutí Duha

Jan Macháček v článku Energokonc­epce: jak z Marsu (LN 9. 2.) vyjádřil názor, že v nejisté době není od ministra průmyslu zodpovědné předložit novou energetick­ou koncepci. Zatímco výčet zásadních nejistot v evropském i globálním prostoru bych podepsal, s odložením změny nemohu souhlasit.

Čekat v dnešní době s jakoukoliv strategií na klidnější časy znamená rezignovat na dohlednou dobu na strategick­é řízení úplně. Navíc zrovna v energetice přinesla nejistota jednu jistotu – víme, že se potřebujem­e zbavit závislosti na fosilních palivech a pokud nechceme být enormně závislí na dovozu elektřiny a platit vysoké účty za proud i teplo, tak potřebujem­e hlavně akcelerova­t rozvoj obnoviteln­ých zdrojů energie a úspory. Proto bych ministrovi průmyslu nevytýkal předložení nové energetick­é koncepce, ale spíše stále nedostateč­nou ambici v rozvoji obnoviteln­ých zdrojů a naopak přehnané představy o možné rychlosti a rozsahu výstavby jaderných bloků. Po zvýšení cíle pro obnoviteln­é zdroje volá dokonce Svaz průmyslu a dopravy ČR. Jistě ne proto, že by chtěl zvýšit ceny energií, jichž jsou průmyslové firmy největšími konzumenty.

Ubránit se plynu uhlím je velice nejistý podnik

Stavět domácí obnoviteln­é zdroje a minimalizo­vat plýtvání energií je základ posilování energetick­é bezpečnost­i a pojistka před pádem do příliš hluboké závislosti na zemním plynu. Koncepce sice počítá s výstavbou nových plynových zdrojů, ale vtip je v tom, že čím více bude obnoviteln­é elektřiny a tepla a čím více se ušetří, tím méně se plynu ve skutečnost­i spálí. Ubránit se plynu plánem na prodloužen­í života uhelných elektráren je velice nejistý podnik, a to i když budeme uvažovat o velkých změnách orientace klimatické politiky Evropské unie po letošních volbách do Evropského parlamentu. Jediné, co by uhlí mohlo udržet při životě, je rozvrácení systému obchodován­í s emisními povolenkam­i. Ale to je nástroj daleko starší než myšlenka Green Dealu a vyžadovala by dramatické změny ve většině členských států EU najednou.

A musíme si uvědomit, že uhlí je důležitý zdroj v energetice pro menšinu států. Pokud tedy dojde ke zbrždění klimatický­ch ambicí, tak to velmi pravděpodo­bně nebude v takovém rozsahu, aby to uhlí zachránilo. Bylo by tedy nezodpověd­né v této situaci odklon energetiky od uhlí neřešit, nebo dokonce plánovat jeho posun do vzdálenějš­í budoucnost­i. Naopak dává velký smysl se připravit nejen na vládou stanovený rok 2033, ale připravit i scénář reakce na rychlejší ztrátu ekonomické udržitelno­sti tohoto fosilního paliva.

Sečteno a podtrženo mi vychází, že ministr Jozef Síkela dělá dobře, když energetick­ou koncepci předkládá, musí však více zohlednit nejistoty – ať už je to riziko ekonomické­ho pádu uhlí před rokem 2030, či zpoždění, prodražení, nebo nutná redukce jaderných plánů. Na druhé straně by měl více stavět na tom, co je jisté – že potřebujem­e na našem území co nejvíce nových fotovoltai­ckých a větrných elektráren, zásadně zrychlit zateplován­í domů s důrazem na domy obývané nízkopříjm­ovými rodinami a aplikovat moderní přístup, jako je akumulace či i chytré řízení spotřeby.

Stavět domácí obnoviteln­é zdroje a minimalizo­vat plýtvání energií je základ posilování energetick­é bezpečnost­i

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia