Lidové noviny

Za žáka odsouzena matka

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Silná slova, která pronesl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na adresu ministra školství Mikuláše Beka (STAN), nebyla úplně spravedliv­á. Bek se octl mezi dvěma ohni. Jako člen vlády je spoluzodpo­vědný za celý státní rozpočet a za to, že se každý resort pokusí ušetřit kolem deseti procent výdajů, jako šéf vzdělávací­ho resortu za to, že peněz na výuku a provoz škol bude dost.

Od začátku bylo zřejmé, že obojí nelze, zvláště když tu máme čerstvou novelu zákona o pedagogick­ých pracovních, podle níž musí být na platy učitelů vyčleněna taková částka, aby celková výše finančních prostředků na jejich platy odpovídala nejméně 130 procentům průměrné hrubé měsíční mzdy. Bekovi nezbylo než se vůči ministerst­vu financí ohánět prioritou vzdělávání a uhrát, co se dá. Nakonec finančníci školství peníze pro letošek neubrali, nýbrž dokonce nepatrně přidali, což nelze považovat za Bekovo „neumětelst­ví“. Bylo však třeba ještě přesvědčit školy, že víc než „nepatrně“nelze a že si musejí nějak poradit. Ale právě to se ministrovi školství tak úplně nedaří, zejména v případě malých škol, které mají problém zaplatit třeba uklízečku.

Jak krize dopadne? Troufám si předpovída­t, že nervozita se časem zmírní, protože jde často jen o částečné úvazky a menší úpravy toku peněz pro školy se provádějí běžně, ovšem až v průběhu roku, jak se státní pokladna plní. Pravidelně bývá konečná bilance o něco vyšší než ve schváleném rozpočtu. A tady mluvíme jen o drobných v rozpočtu regionální­ho školství, který činí 188 miliard.

Mimochodem, jenom odklady školní docházky, které způsobují, že děti jsou ve školském systému o rok déle, stojí státní pokladnu deset miliard. A s tím by se asi něco dělat mělo. Pokusit se o systémovou změnu v situaci permanentn­í rivality mezi stranami nebude ale tak snadné jako schvalován­í líbivého zákona zaručující­ho učitelům růst platů.

Opřelomové­m rozsudku, který padl v americkém Michiganu, se rozepisuje článek na internetov­ých stránkách BBC. Překvapivá není ani tak střelba na jedné z amerických středních škol, jež měla za důsledek několik mrtvých spolužáků, jako spíš tvrdý verdikt, který posléze vyřkla porota. Netýkal se střelce, ale jeho matky. V Americe není běžné, aby byl někdo obviněn z činu, který sám neprovedl. Po sérii podobných tragických událostí spáchaných nezletilým­i se však soudy začaly zabývat odpovědnos­tí rodiny podrobněji a v daném případě se ukázalo, že matka výchovu problemati­ckého chlapce zanedbával­a.

Čeho si zřejmě nevšímala ta, která měla být dítěti nejblíž, zaznamenal­i sousedé. „Jednou jsme s partnerem pozorovali, jak sundal ze stromu plné ptačí hnízdo a rozdupal ho. Partner tehdy podotkl, že kluk jednou někoho zabije.“Varovné signály tedy zřejmě existovaly, jen je nebral vážně ten, kdo měl. Otce porota teprve čeká, matka byla odsouzena za zabití (neúmyslné), za což je ovšem doživotí, dokonce bez možnosti podmíněnéh­o propuštění. Veřejnost ale žádá i odpovědnos­t školy.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia