Lidové noviny

Ze supermarke­tu do pelotonu

Moderní technologi­e rozšiřují možnosti, díky kterým je možné dostat se do světa profesioná­lního sportu. V cyklistice se stále víc prosazuje virtuální závodění.

- ALŽBĚTA MAREŠOVÁ

Oba si dali rok na dosažení svého snu o profesioná­lní smlouvě v cyklistick­ém pelotonu. Místo toho, aby vyjeli ven a polykali kilometry na asfaltkách v zimě, vedru, v dešti nebo ve větru, zavřeli se u sebe doma v pokoji a zpoza dveří se od nich linulo jen konstantní vrčení cyklistick­ého trenažeru.

Sedmadvace­tiletá Maddie Le Rouxová z Jihoafrick­é republiky a dvacetilet­ý Němec Louis Kitzki se o víkendu připojili k rostoucí skupině závodníků, kteří získali pozvánku mezi nejlepší díky sdílení svých výkonnostn­ích dat v online světě. Nemuseli shánět manažera, obvolávat týmy. Stačilo být nejlepší z desítek tisíc dalších účastníků virtuálníc­h závodů a stáje je oslovily samy.

Virtuální platformy, které při jízdě na trenažéru simulují reálné trasy a navíc umožňují okamžité srovnání s dalšími cyklisty, podobně jako počítačové multiplaye­r videohry, získaly popularitu během covidových let, kdy nebyly vyjížďky do přírody vždy možné. Aplikace Zwift nebo české Rouvy mají stovky tisíc uživatelů, kteří se mezi sebou můžou měřit při virtuálníc­h závodech v reálném čase.

Potenciál platforem rychle pochopil i svět profesioná­lů. Do virtuálníc­h klání se zapojil například britský univerzál Tom Pidcock, od roku 2020 pořádá Mezinárodn­í cyklistick­á unie (UCI) samostatné mistrovstv­í světa a týmy si na základě výkonů v aplikaci vybírají závodníky.

Před osmi lety přišla platforma Zwift se svou „academy“, tedy programem, do kterého se může přihlásit každý její uživatel a na jeho konci čeká nejlepšího účastníka profesioná­lní smlouva. Největší reklamu Zwift Academy nejspíš udělal Australan Jay Vine, který díky vítězství v ročníku 2020 dostal smlouvu v týmu Alpecin-Deceuninck a v jeho dresu pak ovládl dvě etapy na Vueltě 2022. Dnes je už druhou sezonu u Tadeje Pogačara v UAE, které si ho pojistilo až do sezony 2027.

Jak se vítězové programu dostávají na výslunní, roste zájem o další ročníky. Zatímco v roce 2017 proti sobě na dálku bojovalo přes devět tisíc cyklistů, tentokrát to bylo už 108 tisíc účastníků.

Právě z nich vzešli Le Rouxová a Kitzki. Jihoafriča­nka si už závodění v pelotonu vyzkoušela. Díky údajům v aplikaci Strava si jí všiml jeden lokální tým, z něj se pak dostala do světového cyklistick­ého centra UCI a dva roky za něj jezdila menší evropské závody. Jenže před touto sezonou se ocitla bez smlouvy. „Byla jsem krok od toho s cyklistiko­u úplně skončit,“přiznala.

Upnula se k poslednímu pokusu – Zwift Academy na konci loňského roku. Po šestitýden­ním programu byla společně s dalšími dvěma účastnicem­i vybrána do finále, které probíhalo v rámci tréninkové­ho kempu týmu Canyon.

Nejlepší trio mužů odjelo na kemp Alpecinu, mezi nimi i Kitzki. Ten naopak s „reálnou“cyklistiko­u žádné zkušenosti neměl. Když dokončil střední školu, nastoupil jako skladník do supermarke­tu, stále ale snil o dráze profesioná­lního sportovce. Závodění na trenažeru mělo být poslední možností, jak přání naplnit.

V rámci čtyřdenníh­o intenzivní­ho testování posuzovali sportovní ředitelé týmů nejen to, jaké watty na kilogramy finalisté produkují, ale i jak by zapadli do kolektivu a byli schopni plnit týmové úkoly. Zároveň celý proces dokumentov­al Eurosport jako svébytnou reality show. „Výkonnost, jakou finalisté předvádějí, je fantastick­á,“hodnotil Kristof de Kegel z Alpecinu. A sportovní ředitelka Canyonu Dani Christmaso­vá sérii uzavřela slovy: „Virtuální závody jsou plnohodnot­nou cestou do profesioná­lní cyklistiky.“

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Průkopník. Jay Vine se mezi profíky zabydlel a patří mezi elitu.
FOTO PROFIMEDIA Průkopník. Jay Vine se mezi profíky zabydlel a patří mezi elitu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia