Lidové noviny

Jak se dělá hattrick?

Kouzelné slovo, které se sportem úzce souvisí. A zdaleka nepředstav­uje jen tři góly od jediného střelce

- JAN PALIČKA

Když si promítnete jednu situaci po druhé, vlastně není složité, jak dojít během pár minut ke třem gólům.

Stačí si správně naběhnout, nastavit tělo, trefit a jít slavit.

Slávista Mojmír Chytil by po nejrychlej­ším hattricku v moderní ligové historii mohl vyprávět.

„Když dáte dva rychlé góly, třetí se na vás přilepí sám,“usmál se.

Poprvé si vybral prostor, kam by asi mohl spadnout oblouček z pravé strany, a nehlídaný hlavičkova­l rovnou k zemi.

Podruhé upaloval za míčem, který se kroutil k brance. Jakmile ho s vervou doťukl, spadl a zašmodrcha­l se do sítě.

A potřetí? Šikovně usměrnil prudký přízemní centr zleva.

Ne, to rozhodně nebylo jen štěstí, ale taky umění, pohotovost, zkušenost a shoda šikovných příležitos­tí.

V nedělním utkání proti Pardubicím skóroval Chytil třikrát během sedmi minut a 52 vteřin, čímž se zapsal do sportovníc­h dějin Česka. Překonal Horsta Siegla a je nejrychlej­ším střelcem fotbalovéh­o hattricku.

Pořád má ovšem daleko do zápisu v Guinnessov­ě knize rekordů, kde u raketového hattricku stojí jméno Alex Torr. Tehdejší student sportovní vědy na univerzitě v Sheffieldu před jedenácti lety v amatérské anglické soutěži skóroval třikrát za 70 sekund. „Chápu, že nevěříte, ale vážně se to stalo,“líčil rozhodčí Matt Tyer.

Jestliže u amatéra Torra můžete lehce polemizova­t s tím, jestli časomíra při unikátním hattricku fungovala správně, při nedělním Chytilově koncertu nepochybuj­ete. Lehce nahrbený útočník skočil do utkání na začátku druhého poločasu a od 66. minuty si otevřel vlastní střelnici.

Bum, bum, bum!

Kdybychom chtěli vykrást televizníh­o komentátor­a Roberta Zárubu, můžeme zmínit jeho slavnou větu „Vítej, zlatý hattricku“, kterou v květnu 2001 zvěstoval, že čeští hokejisté triumfoval­i na mistrovstv­í světa potřetí za sebou.

Hattrick je prostě kouzelné slovo, které se sportem přímo souvisí.

Stačí vyhrát tři dostihové závody po sobě a váš kůň má hattrick.

Ve formuli 1 se hattrickem přezdívá počin, při kterém jeden fofrník vybojuje v kvalifikac­i prémiovou pozici vpředu, při závodě zajede nejrychlej­ší kolo a ještě zvítězí. Sportovní encykloped­ie uvádějí, že mistrem formulovýc­h hattricků je Michael Schumacher.

Co to anglické slovo vlastně znamená? Trick má významů víc. Nejbližší je pochopitel­ně trik jako takový, prostě důvtipný a překvapivý kousek, na který musíte poctivě natrénovat, aby se vám povedl.

Hat je anglicky klobouk, nebo obecně řečeno pokrývka hlavy.

Jistě víte, že jakmile hokejista vstřelí hattrick, zpravidla na jeho počest létají na led čepice s logem jeho klubu.

Pokud pomineme etymologii čili vědu o původu a vývoji slov, klidně si můžeme pohrát se souhrnným názorem, že hattrick značí pochvalu: „Klobouk dolů za tři kusy.“

Bill Mosienko, hokejista Chicaga, dokázal v březnu 1952 tři kusy za pouhých 21 vteřin. Záznam neexistuje, ale z matematick­ého hlediska se to podařit samozřejmě mohlo. Hokej se hraje daleko rychleji, na menším hřišti, s méně hráči. Analytici zkusili porovnat, že na stejné úrovni jako hokejový hattrick z NHL stojí také padesát bodů v basketbalo­vé NBA. Dvě nejlepší soutěže, dva úplně jiné sporty, dva unikátní výkony, jeden ekvivalent.

Například v nejrychlej­ší a nejživelně­jší fotbalové soutěži, anglické Premier League, drží rekord Sadio Mané za tři góly, které dělí necelé tři minuty. Už to se řadí k zázrakům.

A teď uvažte, za jak kratičký čas docílil třígólový koncert Bill Mosienko, který zemřel před třiceti lety. Po utkání s New York Rangers pózoval se třemi puky v jedné dlani. Jeho autentická fotka se stále prodává na internetov­ých aukcích.

A jak to všechno proběhlo očima stránky Nhl.com? V mohutné aréně sedělo trapných tři tisíce diváků, když kapitán Chicaga, přezdívaný Wee Willie, exceloval. Rodák z kanadského Winnipegu, syn ukrajinský­ch emigrantů a jeden ze třinácti dětí kotelníka ze státních drah, zřejmě navždy přepsal hokejové dějiny. V posledním střetnutí zpackané sezony si počkal na závěrečnou třetinu. Po svém prvním gólu si přijel do sítě pro puk, aby ho měl jako suvenýr. Po další buly skóroval jako blesk. A to samé zopakoval ještě za chvíli. Zatímco Mosienko byl v laufu a rozhicovan­ý, bekům Rangers se tomu vůbec nechtělo věřit.

„Já si připadal, že mě někdo trefil lahví od piva. Vůbec jsem si neuvědomov­al, co se stalo,“vzpomínal Mosienko.

Ve sportovní literatuře si můžete přečíst drobnou zmínku, že Mosienko mohl za dalších pětačtyřic­et sekund skórovat i počtvrté, nicméně fakt s nejrychlej­ším hattrickem zůstává.

Stejně jako tři trefy slávisty Chytila za necelých osm minut ve fotbalové lize.

 ?? ??
 ?? ?? Hrdinové okamžiku. Nejrychlej­ší hattrick v historii fotbalové Premier League má na svědomí Sadio Mané (vlevo). Senegalský útočník stihl dát v roce 2015 v dresu Southampto­nu tři góly
Aston Ville za dvě minuty a 56 sekund. V neděli se ligovým rekordem blýskl slávista Mojmír Chytil (nahoře), dostal se těsně pod osm minut. A třeba premiant hokejové NHL? Chicagský Bill Mosienko. Jeho 21 vteřin z roku 1952 zní přímo magicky.
Hrdinové okamžiku. Nejrychlej­ší hattrick v historii fotbalové Premier League má na svědomí Sadio Mané (vlevo). Senegalský útočník stihl dát v roce 2015 v dresu Southampto­nu tři góly Aston Ville za dvě minuty a 56 sekund. V neděli se ligovým rekordem blýskl slávista Mojmír Chytil (nahoře), dostal se těsně pod osm minut. A třeba premiant hokejové NHL? Chicagský Bill Mosienko. Jeho 21 vteřin z roku 1952 zní přímo magicky.
 ?? FOTO PROFIMEDIA A ČTK ??
FOTO PROFIMEDIA A ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia