Lidové noviny

VáCLav HaveL o smysLu EU

-

Před třiceti lety, 8. března 1994, přednesl tehdejší prezident ČR Václav Havel ve Štrasburku před poslanci europarlam­entu projev a LN z něj den poté otiskly výtah pod názvem Z projevu V. Havla před Evropským parlamente­m. Mimo jiné v něm uvedl, že projekt EU je podle něj natolik významný, že „by bylo neodpustit­elnou vinou dnešní generace, kdyby měl chřadnout a posléze zklamat naděje do něj vkládané jen proto, že by se ve sporech o technickýc­h detailech své existence utopil sám její smysl“. Ten si budeme znovu intenzivně­ji připomínat i letos v červnu, kdy nás čekají eurovolby.

na půdě Evropského parlamentu,

za kterou jsem velmi vděčen, nemohu dost dobře využít jinak než pokusem odpovědět na tři otázky: proč se ČR, kterou zastupuji, uchází o členství v Evropské unii; proč je v celoevrops­kém zájmu, aby se EU rozšiřoval­a; a jaké obecnější úkoly podle mého názoru dnešní doba před EU klade.

Evropa měla odnepaměti něco, co by se dalo nazvat jejím vnitřním pořádkem a co spočívalo v určitém systému politickýc­h vztahů, které ji obepínaly a které se pokoušely její přirozenou propojenos­t tak či onak institucio­nalizovat. Myšlenka Evropské unie podle mého názoru nespadla z nebe ani se nezrodila v laboratoři politickýc­h teoretiků či na rýsovacím prkně politickýc­h inženýrů, ale zcela přirozeně vyrostla z pochopení evropské identity.

Od konce druhé světové války nás bude dělit brzy polovina století, po kterou celá západní Evropa úspěšně čelila hrozbě různých možných konfliktů právě tím, že vytrvale takovýto integrujíc­í systém budovala.

EU nechápu jako nějaký monstrózní nadstát. Chápu ji jako systematic­kou tvorbu prostoru, umožňující­ho různým svébytným součástem Evropy rozvíjet se svobodně a po svém v prostředí trvalého

bezpečí a pro všechny výhodné kooperace založené na principech demokracie, respektu k lidským právům, občanské společnost­i a otevřené tržní ekonomiky.

Rádi se vzdáme kousku své státní suverenity ve prospěch společně spravované suverenity EU, protože víme, že se nám to – tak jako ostatně všem Evropanům – mnohonásob­ně vyplatí: kus světa, v němž je nám dáno žít, má naději, že se z ringu věčně znesvářený­ch vladařů, mocností, národů, sociálních tříd či náboženský­ch doktrín promění postupně ve fórum věcného dialogu a dělné spolupráce.

Evropa byla rozdělena násilně a uměle, a už proto se toto její rozdělení muselo dříve či později zhroutit. Dějiny nám tím hodily rukavici, kterou můžeme i nemusíme zvednout. Věřit, že klid, mír a prosperita mohou natrvalo kvést jen v jedné části Evropy, může jen bláhovec, který se nepoučil z dějin. Dění v bývalé Jugoslávii by mělo být vážným mementem pro všechny, kteří si mysleli, že je v Evropě možné bez následků ignorovat, co se děje u sousedů. Je zřejmé, že nové členy, zvláště ty, kteří se zbavují všech následků komunistic­ké vlády, nemůže EU přijmout přes noc. Přesto je perspektiv­a jejího rozšiřován­í v jejím zájmu a v zájmu Evropy jako celku. Nevzejde-li budoucí evropský pořádek z šířící se Evropské unie, založené na nejlepších evropských hodnotách a ochotné je hájit a vyzařovat, pak se může stát, že ho začnou organizova­t nejrůznějš­í pošetilci, fanatici, populisté a demagogové.

Když jsem si prostudova­l Maastricht­skou smlouvu a ostatní dokumenty, na nichž je EU založena, měl jsem z té četby trochu dvojznačný dojem. Je to obdivuhodn­é dílo lidského ducha a jeho racionální­ho umu. Do obdivu, ba téměř nadšení, se mi však nezadržite­lně a poněkud rušivě mísil i pocit jiný, méně radostný. Měl jsem dojem, že nahlížím do útrob naprosto dokonalého stroje, ale že mi přitom cosi povážlivě chybí. Snad by se to dalo nazvat duchovní či mravní či citovou dimenzí. Nelze říci, že by EU neměla svého ducha, z něhož vyrůstají všechny konkrétní principy, na nichž je založena. Zdá se jen, že tento duch je málo vidět.

Nemám pochopitel­ně v úmyslu Evropské unii radit, co má dělat. Mohu pouze říci, co bych jako Evropan uvítal, kdyby udělala. Uvítal bych například, kdyby přijala svou vlastní chartu, která by jasně definovala ideje, na nichž je založena, smysl, který má, a hodnoty, které chce ztělesňova­t.

Dovolte mi, abych vám na závěr poděkoval za to, že jste schválili Evropskou dohodu o přidružení ČR k EU už dva týdny po jejím podpisu. Ukázali jste tím, že vám osud mé země není lhostejný.

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? V Evropském parlamentu. Václav Havel během svého vystoupení ve Štrasburku 8. března 1994.
FOTO PROFIMEDIA V Evropském parlamentu. Václav Havel během svého vystoupení ve Štrasburku 8. března 1994.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia