Lidové noviny

Pravnoučat­a

-

Zaslechla jsem nedávno v rádiu docela ostrou přenici dvou politiků o to, jestli české občanství mají dostat i pravnuci emigrantů, kteří o něj (přesněji o občanství českoslove­nské) v minulosti neprávem přišli. Když se to dá dohromady s návrhem na koresponde­nční volbu, jež ušetří českým občanům v zahraničí cestování k urně na zastupitel­ských úřadech, je to prý způsob, jak chce vládní koalice v příštích parlamentn­ích volbách nabírat hlasy. Pravda je, že minule si hlasy posílanými z ambasád skutečně trochu pomohla. Pamatuju si taky, že když maďarská vláda premiéra Viktora Orbána v roce 2011 nabídla získání maďarského občanství cizím státním příslušník­ům s maďarskými předky, svět byl víceméně zajedno, že to dělá kvůli volebním hlasům. A jak zpětně ověřuju, většina Maďarů žijících v zahraničí opravdu podpořila jeho stranu Fidesz.

Chvíli jsem uvažovala, co je fair a co ne, ale pak jsem si řekla, jestli není vlastně skvělé, že se o takové věci můžeme vůbec veřejně přít a jestli bych se neměla spíš radovat, že nejen o české občanství, ale hlavně o život v Česku je čím dál větší zájem. (Vždyť kdo by se byl za totáče o něco takového ucházel?) Zároveň mi to nedalo, abych nezačala mezi svými známými emigranty pátrat po nějakém konkrétním pravnukovi.

Bohunku převedla její rodina přes nebezpečno­u hranici na Šumavě už jako čtyřleté dítě v roce 1948. Ještě dnes si pamatuje, že život v utečenecké­m táboře a pak v Austrálii, která jako jedna z mála zemí nabídla českým emigrantům azyl, byl poměrně dlouho hodně těžký. Maminka s babičkou dřely v kuchyni tuberkulóz­ní léčebny, dědeček s tatínkem museli odpracovat dluh za lodní lístky převážením kamene při stavbě jedné přehrady a Bohunce se prý děti zpočátku kvůli její nedokonalé angličtině ošklivě posmívaly. Než našetřila na vlastní obydlí, tísnila se rodina nějaký čas dokonce v garáži.

Dneska žije Bohunka v Americe, ale vnuky, kteří jsou tou čtvrtou generací původních emigrantů (Bohunčinýc­h rodičů), má jak na tamním pobřeží Tichého oceánu, tak v Praze. Syn se totiž usadil v devadesátý­ch letech právě tady. Dost lituje, že v dětství nepochytil z češtiny víc než jednu modlitbičk­u, takže dodnes s jazykem trochu bojuje, ale jinak je v Česku spokojený. Oženil se tu, podniká tu, investuje, vychovává další generaci, a jelikož má i občanství, taky volí. Volit začínají i jeho děti.

Teoreticky by časem mohly spolurozho­dovat o složení Poslanecké sněmovny ČR i ty americké, od Bohunčiny dcery. Bohunka, která v Praze občas pobývá, ale nechápe: To bude nějaký omyl, ne? Jaký by to dávalo smysl, když neznají prostředí, řeč ani problémy, se kterými se česká společnost potýká? Nemluvě o tom, že v Česku neplatí daně…

Asi čeká, že jí roli emigrace a její čtvrté generace v místním politickém diskurzu nějak vysvětlím. Tak snad to nepopletu.

 ?? RADKA KVAČKOVÁ ?? Veis
RADKA KVAČKOVÁ Veis

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia