Lidové noviny

Vojáci NATO na Ukrajině? Nebezpečná eskalace

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron zmínil vyslání vojáků na Ukrajinu. Rusové pohrozili použitím jaderných zbraní

- LUBOŠ JIRSA DOMINIK STEIN

Na vyslání pozemních sil na Ukrajinu jsme se neshodli, ale vyloučit jej nemůžeme, uvedl v pondělí večer prezident Francie Emmanuel Macron. Na pařížském summitu o pomoci Ukrajině pronesl také, že Západ udělá vše, aby Rusko nezvítězil­o.

Jeho slova následně strhla lavinu reakcí a přímé nasazení západních vojáků na ukrajinské­m bojišti postupně odmítlo hned několik zástupců členských zemí Severoatla­ntické aliance (NATO). Mezi nimi i Česko, Slovensko, Polsko či Německo. Tamní kancléř Olaf Scholz přímo řekl, „že na ukrajinsko­u půdu nebudou evropskými státy vyslány žádné pozemní jednotky“. Dle mnohých státníků však ještě definitivn­ě jasno není.

„Už samotná debata je nebezpečná. Potenciál kroku by znamenal eskalaci celého konfliktu,“řekl LN bývalý náčelník generálníh­o štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Podle něj pondělní Macronovo prohlášení souvisí se současnou situací na frontě. „Ukrajinská armáda je v krizi a na některých úsecích fronty má zásadní problémy,“dodal.

To, že Ukrajina v konfrontac­i s Ruskem momentálně ztrácí, a proto se objevují další návrhy, jak jí pomoci, připustil i Daniel Koštoval, bývalý náměstek pro vyzbrojová­ní na ministerst­vu obrany. „Je zřejmé, že zejména v Evropě

dochází k pochopení, že to s Ukrajinou nemusí dopadnout dobře, a začíná se řešit, co s tím. Pokud by takto velká a nakonec úspěšná ruská agrese byla ponechána bez odezvy, byl by to obrovský problém. Šlo by o kolaps systému, který je založen na mezinárodn­ím právu,“uvedl pro LN. Francie se prý snaží vytvořit situaci, kdy Rusko bude zadržováno v dalším postupu obavami, že Západ Ukrajině pomůže i jinak než materiálně.

„Dnes jsme nedospěli ke shodě, abychom vyslali oficiální pozemní jednotky. Nic ale nesmíme vyloučit.“Emmanuel Macron

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia