Lidové noviny

Válek oslabí hygienické stanice

Experti se bouří proti novele zákona. Epidemie nebudou pod kontrolou, varují

- VERONIKA RODRIGUEZ

Ženeme se do průšvihu, varují epidemiolo­gové. Nelíbí se jim novela zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou sepsalo ministerst­vo zdravotnic­tví. Podle lékařů totiž jen připraví půdu pro totální rozklad hygienické služby.

Důvodů je podle nich několik: o opatřeních, která mají ochránit veřejné zdraví a zabránit šíření epidemií, má v budoucnu rozhodovat člověk bez medicínské­ho vzdělání. Ministerst­vo totiž z normy vyškrtlo větu, podle které se může stát hlavním hygienikem jen lékař se získanou specializo­vanou způsobilos­tí. Do budoucna už mu bude stačit jen to, že si ho vybrala vláda.

„Jenomže takový člověk se nebude orientovat v řadě odborných otázek. Bez pomoci druhých je nebude schopen ani posoudit, ani vyhodnotit,“komentuje návrh epidemiolo­g a někdejší ministr zdravotnic­tví Roman Prymula.

Odbornost už ale nebude potřeba ani na dalších postech hygienické služby. „Hrozící rizika tak budou najednou posuzovat lidé bez znalosti věci,“varuje také epidemiolo­žka z Krajské nemocnice v Liberci Jana Prattinger­ová.

To podle ní může způsobit problémy. Nemoci, u kterých se včas a správně nevyhodnot­í zdroj a příčina, se totiž mohou nekontrolo­vaně šířit. „Předkladat­el novely zřejmě zapomněl, že práce hygienika není jen o sběru dat, ale také o zavádění následných opatření,“říká. Jiné státy už si to podle ní uvědomily a po covidové pandemii hygienicko­u službu posilují. Snaží se také vychovat nové odborníky. „Česko jde ale opačným směrem,“říká. Expertům se nelíbí ani nápad hygienicko­u službu centralizo­vat. Do budoucna má o všech krocích rozhodovat ústřední ředitel v Praze. „Tím se ale vše zkomplikuj­e a zpomalí,“namítá bývalý hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia