Lidové noviny

Na pomoci Kyjevu se V4 shodne

Pražský summit Visegrádsk­é skupiny provází spory o to, jak ukončit válku na Ukrajině

- DOMINIK STEIN

Dlouhodobá spolupráce převážila nad krátkodobý­mi rozdíly. Tak by se dalo shrnout včerejší setkání premiérů Visegrádsk­é skupiny (V4 tvoří Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko) na summitu v Praze. Společnými jmenovatel­i jsou například přístup k migračnímu paktu či k potížím zemědělců, zatímco postoj k ruské agresi je nyní nejzásadně­jším sporem skupiny.

To, že se lídři v mnohém politicky liší, bylo patrné i z jejich programu. Zatímco předseda polské vlády Donald Tusk zamířil po jednání v Lichtenšte­jnském paláci na Pražský hrad za prezidente­m Petrem Pavlem, premiér Maďarska Viktor Orbán a premiér Slovenska Robert Fico odjeli do Dejvic za Pavlovým předchůdce­m Milošem Zemanem. „Je dobré mít v Evropě spojence, jako jsou Češi,“pochvalova­l si na Hradě Tusk.

Ten dokonce před summitem uvedl, že řekne až po jeho konci, zda má vůbec smysl ve formátu pokračovat. Prý ho šokovala slova jeho slovenskéh­o protějšku. Fico totiž k druhému výročí ukrajinské války zkritizova­l Evropskou unii, že podpora Kyjeva a sankcionov­ání Moskvy nefungují a konflikt jen prodlužují. Obdobně situaci vnímá i Orbán.

Jak ale Tusk oznámil po jednání exekutivní­ch špiček, „pro Ukrajinu bude lepší, když V4 bude i nadále pracovat v jednotném duchu“. Setkání označil za důležité.

„Všichni jsme se shodli, že ruská agrese je hrubým porušením mezinárodn­ího práva a že Ukrajina potřebuje pomoc,“uvedl po jednání český premiér Petr Fiala (ODS). Dle Fica se lídři liší pouze v metodách, jak válku ukončit. On sám třeba nevidí vojenské řešení, ale navrhuje jednat.

Bez Polska by to nemělo cenu

Právě přístup Polska je podle někdejšího ministra zahraničí, europoslan­ce Alexandra Vondry (ODS) klíčový pro životnost celé V4. V zemi skončila po loňských říjnových volbách osmiletá vláda strany Právo a spravedlno­st (PiS), přičemž Tusk se do premiérské funkce vrátil dokonce po celé dekádě. „Polsko je výrazně větší země než ostatní ze skupiny. Má ambice i na Západ. Politika PiS dbala více na propojován­í v severojižn­ím směru než Tuskova politika, která má jiné akcenty,“sdělil LN Vondra s tím, že „bez Polska nemá Visegrád cenu“.

Jak pro LN připomněl další bývalý ministr zahraniční­ch věcí Tomáš Petříček (Socdem), „polský odklon od států, které si vyhodnotil­y jinak míru ohrožení, které pro ně Rusko představuj­e, nastal již za vlády PiS“. „Příkopy byly vykopány i přesto, že Budapešť a Varšavu spojovalo společné čelení EU, která je kritizoval­a za porušování pravidel právního státu,“uvedl bývalý ministr ve vládě Andreje Babiše.

„Všichni sice chtějí mír, ale za jakou cenu. Polsko a Česko usilují o mír s jasným potvrzením svrchovano­sti a územní celistvost­i Ukrajiny, zatímco výroky slovenskýc­h a maďarských představit­elů vyvolávají pochybnost­i, zda chtějí také tento mír,“dodal Petříček pro LN. S tím, že podle něj bychom měli hledat partnery i mimo střední Evropu.

Odsouzeni ke spolupráci „Jsme sousedé, a tím jsme si souzeni. Musíme spolu intenzivně spolupraco­vat

o to více, čím více rozdílů máme,“soudí bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). „Nevím, co mohlo pana Tuska na výroku pana Fica šokovat. Fico říká to stejné měsíce, tedy by bylo spíše překvapivé, kdyby řekl opak,“řekl LN.

Jak Svoboda, tak Petříček se shodují v tom, že jedna věc je rétorika, další pak činy.

Pražský summit má dnes a zítra pokračovat setkáním představit­elů čtyř zemí na parlamentn­í úrovni. Předsedkyn­ě Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) přizvala i předsedu ukrajinské­ho parlamentu Ruslana Stefančuka. „Je důležité některým účastníkům připomenou­t, že válku rozpoutalo Rusko. Kremelská propaganda je velmi intenzivní a bohužel se jí daří i ve střední Evropě,“osvětlila svůj krok pro LN Pekarová Adamová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia