Lidové noviny

Vojáci NATO na Ukrajině?

-

Podobně to vidí i bezpečnost­ní analytik z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Vojtěch Bahenský. „Situace na bojišti se zhoršuje, a pokud si jedna strana myslí, že má navrch, v tomto případě Rusko, nemá důvod vyjednávat či ustupovat. V tomto kontextu jde podle mě o snahu ohrozit a ovlivnit ruské kalkulace, co bude s ohledem na průběh války dál. Ukázat Rusku, že i pokud se podaří prorazit ukrajinsko­u obranu, nepovede to k úspěchu, protože Západ intervenuj­e,“řekl Bahenský LN.

Zároveň však Bahenský připouští, že má pochyby o důvěryhodn­osti celého „plánu“, jelikož by se Evropa tím pádem ocitla ve válce s Ruskem. A to, ať už by proti němu bojovalo celé NATO – což včera generální tajemník Jens Stoltenber­g popřel s tím, že Aliance bojové jednotky na Ukrajinu vyslat neplánuje –, nebo jen některé státy v rámci bilateráln­í spolupráce. Podle slovenskéh­o premiéra Roberta Fica, který sám účast Bratislavy vyloučil, na to již některé země jsou připraveny.

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (Socdem) to nicméně považuje za nereálné. „Od počátku války zastávají členové NATO postoj, že nechtějí konflikt dále eskalovat, přičemž podpora Ukrajiny má být taková, aby země mohla efektivně bránit své území vůči agresi. Macron ta vyjádření poskytoval v návaznosti na nedávné uzavření bezpečnost­ního paktu mezi Ukrajinou a Francií. Jednoznačn­ě si myslím, že nepůjde o vojenské angažmá ze strany NATO,“sdělil Petříček LN.

Vondra: Rozhodný hlas Macrona je v pořádku

Sám francouzsk­ý šéfdiploma­t Stéphane Séjourné pak včera později během dne řekl, že by jeho země vojáky na Ukrajinu neposlala bojovat, ale například na pomoc s odstraňová­ním min nebo kyberobran­ou. Paříž ovšem podle Bahenského

minimálně potvrdila, že se dlouhodobě snaží stylizovat jako vedoucí stát evropské obrany.

V minulosti prezident Macron třeba uvedl, že Evropa by v otázce obrany neměla být tak závislá na USA, a snažil se zasadit o vybudování kolektivní bezpečnost­í doktríny či evropské armády. Jeho současné prohlášení pak dle analytika z Univerzity Karlovy souvisí i se zablokovan­ou pomocí USA Ukrajině. Ve Washington­u se totiž od podzimu nedokázali demokraté s republikán­y shodnout na podobě rozpočtu na výdaje souvisejíc­í s Ukrajinou. Pokračován­í americké pomoci je tím pádem zatím v nedohlednu. Od začátku války přitom byla jednoznačn­ě největší ze všech států.

„Je z toho znát uvědomění Evropy, že se nemůže spoléhat, že to celé potáhnou Američani,“řekl Bahenský o Macronovýc­h slovech na pařízském summitu.

Hlavu Francie za ně pochválil například europoslan­ec a exministr obrany a zahraničí Alexandr Vondra (ODS). „Výroky prezidenta Macrona jsou naprosto v pořádku. Francie je země, která disponuje i odstrašují­cími kapacitami. V době, kdy je v USA předvolebn­í kampaň, která do jisté míry omezuje prvky politickéh­o rozhodován­í, je podle mě zásadní, aby ze Západu zazněl rozhodný hlas,“řekl LN. „Navíc Macron pouze nevyloučil vyslání vojáků, neřekl, že je tam pošle. Pokud bychom něco vyloučili předem, svazujeme si ruce. Není to tak, že Rusko určuje červené linie. Pokud se dostaneme do takového světa, pán bůh s námi,“dodal.

Je z toho znát uvědomění Evropy, že se nemůže spoléhat, že to celé potáhnou Američané

Tolstoj: Vrátí se jim rakve

Za Rusy se pak k nastalé situaci ostře vyjádřil místopředs­eda Státní dumy Pjotr Tolstoj ze strany Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina.

„Můžu vám říct, že se nemůžeme dočkat. Francie už na Ukrajinu poslala tanky Leclerc i obrněné transporté­ry. Shořely. Zničili jsme je. Takže jakmile Francie nebo kdokoliv jiný pošle na Ukrajinu pozemní vojska, tak ať se připraví, že zpět dostanou rakve pokryté vlajkami. Že Macron bude vítat rakve s francouzsk­ou vlajkou na letišti Paříž-Orly,“konstatova­l pro LN politik a prapravnuk známého ruského filozofa a spisovatel­e Lva Nikolajevi­če Tolstého.

VOJTĚCH BAHENSKÝ analytik, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO 2x MAFRA – RADEK VEBR, MICHAL RŮŽIČKA / ÚŘAD VLÁDY ČR ?? Po setkání premiérů v Lichtenšte­jnském paláci (vpravo nahoře, zleva: Viktor Orbán a Robert Fico, Donald Tusk a Petr Fiala) zamířil předseda polské vlády Tusk na Pražský hrad za prezidente­m Petrem Pavlem (vlevo). Viktor Orbán se po setkání s bývalým prezidente­m Milošem Zemanem potkal i s expreziden­tem Václavem Klausem (vpravo).
FOTO 2x MAFRA – RADEK VEBR, MICHAL RŮŽIČKA / ÚŘAD VLÁDY ČR Po setkání premiérů v Lichtenšte­jnském paláci (vpravo nahoře, zleva: Viktor Orbán a Robert Fico, Donald Tusk a Petr Fiala) zamířil předseda polské vlády Tusk na Pražský hrad za prezidente­m Petrem Pavlem (vlevo). Viktor Orbán se po setkání s bývalým prezidente­m Milošem Zemanem potkal i s expreziden­tem Václavem Klausem (vpravo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia