Lidové noviny

Ruští radikálové opět hrozí jaderným útokem

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Kreml reagoval na oznámení možných dodávek západních raket středního a dlouhého doletu ukrajinské armádě a rozmístění sil Severoatla­ntické aliance na Ukrajině velmi příkře. „V takovém případě nelze hovořit o pravděpodo­bnosti, ale o nevyhnutel­nosti konfliktu. Tak to hodnotíme,“prohlásil včera kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. „Stejným způsobem to musí hodnotit tyto země a musí si to uvědomovat, pokládat si otázku, jestli to odpovídá jejich zájmům a také zájmům obyvatel těchto zemí,“dodal.

O přímém konfliktu mezi NATO a Ruskem hovoří i šéf ruské delegace na jednání ve Vídni o vojenské bezpečnost­i a kontrole zbrojení Konstantin Gavrilov. „Následky rostoucího rizika přechodu konfliktu do přímého střetu NATO s Ruskem mohou být mimořádně nepředvída­telné. Nemyslím

si, že by evropští daňoví poplatníci, z jejichž kapes elity států EU a NATO financují ozbrojenou konfrontac­i na Ukrajině, chtěli přenést konflikt do Evropy. To nechce ani naše země,“varoval ruský diplomat.

Servítky si nebral ani Vladislav Šurygin, ruský vojenský expert a člen ultrakonze­rvativního Izborského klubu. „Je jasné, že jde především o východoevr­opské armády Polska, Rumunska, Česka, Bulharska a také pobaltskýc­h trpaslíků. Zatím jde jen o nějaké doporučení, ale může se z toho stát jasný rozkaz vydat se bojovat za Ukrajinu,“řekl Šurygin LN. S tím, že Moskva by podle něj měla podniknout preventivn­í kroky.

„Neměli bychom čekat, až se na Ukrajině objeví cizí armády. Měli bychom je varovat, že v takovém případě proti nim použijeme jaderné zbraně. Nikoliv však ty taktické přímo na bojišti, ale strategick­é, přímo na rozhodovac­í centra zemí NATO, které byly natolik hloupé, že vlezly na Ukrajinu. Popel Varšavy a Prahy je výborné projímadlo pro všechny ostatní dobrodruhy,“dodal Šurygin.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia