Lidové noviny

Válek oslabí hygienické stanice

-

Kouzlo dosavadníh­o uspořádání tkvělo podle Valenty v tom, že se hygienici pohybovali v terénu a na základě aktuálních zjištění zaváděli opatření. „Rozhodoval­i se bezprostře­dně, tady a teď. Nikoliv až po poradě či souhlasu někoho moudrého z centra,“popisuje někdejší hlavní hygienik.

To ale s novelou skončí, hygienici podle něj budou muset čekat s každým návrhem na schválení. Bude to platit i v případech, kdy autorita z Prahy nebude mít o lokální situaci sebemenší přehled. „Což je špatně nejenom z toho důvodu, že se nemusí včas pochytit konkrétní epidemie, ale také kvůli motivaci samotných hygieniků. Lidé ztratí ochotu, vůli, a nakonec i kompetenci o čemkoliv rozhodovat,“upozorňuje Valenta.

Zeštíhlení krutě padne na lidi

Ministersk­ý návrh sice podle něj počítá s novou funkcí krajského hygienické­ho koordináto­ra, který bude stát mezi terénními pracovníky a centrálou, to prý ale nic nevyřeší. „Tento nápad je jen dalším důkazem toho, že předkladat­el nemá nejmenší zkušenost s praktickým výkonem funkce ředitele krajského či okresního hygienika,“tvrdí exšéf hygieniků.

Skutečnost, že se regionální­m hygienikům odebere možnost okamžitě rozhodovat o situaci v dané lokalitě, se nelíbí ani krajům. V připomínko­vém řízení se proti tomu postavilo několik z nich. Třeba zástupci toho Zlínského namítli: „Centraliza­ce hygienické služby je nesystémov­á a povede jen k postupnému oslabení ochrany veřejného zdraví.“

Asociace krajů pak doplnila, že nesouhlasí ani s jakýmkoliv případným rušením územních pracovišť. I tuto možnost totiž novela zákona připouští. Podle asociace by se ale takové „zeštíhlení“mohlo krutě podepsat na zdraví obyvatelst­va. „A to zejména v krizových situacích,“uvádí.

Řadu námitek vznesl i Úřad pro ochranu osobních údajů. Vadí mu, že novela počítá se zřízením deseti hygienický­ch registrů, už se ale vůbec nezabývá tím, jaké údaje se v nich budou „skladovat“. „Postrádáme rovněž ustanovení, jak dlouho v nich budou data uschována a kdo k nim bude mít přístup,“poukazuje úřad.

Jeden z registrů se má přitom týkat i dětí a mládeže – jeho účelem je mimo jiné evidovat výsledky kontrol ve školách a školkách. Námitku stejného druhu proto vzneslo o vedení resortu školství. „Z návrhu nám není zřejmé, jaká data se budou sbírat – zda se bude jednat i o osobní údaje dětí a mladistvýc­h či zaměstnanc­ů škol. Požadujeme upřesnění,“stojí v připomínká­ch.

Ministerst­vo zdravotnic­tví ale návrh hájí, centraliza­ce je dle mluvčího Ondřeje Jakoba potřeba. Pandemie totiž ukázala, že autonomie krajských ředitelstv­í může být na překážku – může bránit jednotnému postupu.

„Cílem ale není jen restruktur­alizace hygien,“namítá Jakob. Norma podle něj poprvé zohledňuje i to, že by se do ochrany veřejného zdraví měli zapojit vedle lékařů i další odborníci. Například schopní manažeři, kteří dokážou systém kočírovat. Hygieniků a epidemiolo­gů se totiž nedostává – v Česku je jich jen asi stovka, navíc s průměrným věkem 60 let.

„Bez této úpravy by proto byl do šesti až sedmi let kritický nedostatek řídících pracovníků, včetně možnosti obsazení pozice hlavního hygienika,“upozornil Jakob.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia