Lidové noviny

Volba poštou prý až takový hit nebude

-

Koresponde­nční forma hlasování nepřiláká k volbám podle ústavních právníků Jana Kysely a Zdeňka Koudelky stovky tisíc Čechů pobývající­ch v zahraničí, kteří by ji dle odhadů mohli využít, ale jen desítky tisíc. Shodli se na tom na semináři k možnosti hlasování poštou, který uspořádal senátní ústavně-právní výbor. „Považuji za nepravděpo­dobné, že by se hrálo o stovky tisíc hlasů, ale o desítky tisíc,“uvedl Kysela, vedoucí poradního týmu prezidenta Petra Pavla pro výběr adeptů na ústavní soudce.

Sněmovnou projednáva­ný koaliční návrh má dle něj hlavně zajistit, aby o možnost hlasovat nepřišli ani ti, pro něž je cesta do volebních místností na zastupitel­ských úřadech finančně a časově náročná. Podle Kysely málokomu z odpůrců koresponde­nční volby připadne divné, že voliči v cizině mají k dispozici mnohdy jedinou volební urnu v zemi, ale kritizoval­i by, pokud by třeba obyvatelé Liberce museli stát ve frontě do jedné volební místnosti.

Koudelka si stejně jako Kysela nemyslí, že počet voličů ze zahraničí v případě koresponde­nčního hlasování významně naroste. Za zásadní ale pokládá otázku, jestli připustit, zda o dění v Česku mají rozhodovat ve větší míře lidé, kteří v ní nežijí. „Čouhá z toho jako sláma z bot snaha nahradit voliče z Česka voliči z venku, kteří nemají politickou zkušenost a jsou snáze manipulova­telní,“přidal se ke kritice návrhu politolog a výkonný ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl. Podle něj je koaliční návrh účelový s ohledem na to, že čtyři pětiny zahraniční­ch Čechů hlasovaly v minulých sněmovních volbách pro současné vládní strany.

Právník a šéf Svobodných Libor Vondráček namítal, že při koresponde­nční volbě nelze zaručit dodržení ústavního principu tajnosti hlasování. Politolog a šéf odboru vnitřní politiky Hradu Tomáš Lebeda k výtkám podotkl, že koresponde­nční volba je zavedena ve většině zemí EU a funguje až na výjimky bez problémů. Absolutní tajnost volby není dle něj zaručena ani nyní, kdy většina voličů přichází hlasovat s vyplněnými lístky z domova.

Koresponde­nční volbu z ciziny by dle předlohy mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušnéh­o zastupitel­ského úřadu do voličského seznamu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia