Lidové noviny

Dohra schůzky Blažkova muže

Justice i policie se podle zjištění LN musejí vypořádat s anonymním oznámením, které míří na náměstka ministra spravedlno­sti Antonína Stanislava. Ten je od února na neplacené dovolené. Na přelomu roku se odehrála nenápadná organizačn­í změna. Oblast vězeňs

- MARTIN SHABU

„Pan náměstek si z důvodu péče o dvouletého syna vzal na několik měsíců neplacené volno.“Tak počátkem letošního února okomentova­l náhlý výpadek svého nejbližšíh­o spolupraco­vníka a spolustran­íka ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS). Jeho první náměstek Antonín Stanislav přitom tehdy takový vývoj nenaznačov­al. Vždyť ještě čtyři dny před oznámením z úst ministra sliboval, kterak se hodlá postarat o posílení garancí proti zneužití advokátníc­h úschov.

LN nyní od tří na sobě nezávislýc­h a vysoce postavenýc­h zdrojů z justice zjistily, že Stanislav odešel na neplacenou dovolenou krátce poté, co se objevilo anonymní oznámení, které řeší policie. Je spojené s údajným nátlakem Stanislava na vedení Vězeňské služby. Alespoň v tomto duchu interpretu­je autor oznámení průběh náměstkova jednání.

„Loni se Stanislav sešel s generálním ředitelem Vězeňské služby a s jeho dvěma spolupraco­vníky. Chtěl, aby uvedli, že se nemohou postarat o odsouzenéh­o pachatele kvůli nedostateč­né lékařské péči za mřížemi,“popsal pro LN podstatu oznámení důvěryhodn­ý zdroj obeznámený s detaily případu.

V případech, kdy Vězeňská služba uvede, že není schopná zajistit adekvátní zdravotní péči, soud může provinilci výkon trestu přerušit či zrušit.

Ačkoli redakce žádala o vyjádření přímo náměstka Stanislava, na zaslané otázky i přes urgence neodpovědě­l. Resort spravedlno­sti uvedl, že si ničeho takového není vědom.

Dlužno dodat, že náměstek Antonín Stanislav nebyl policií dosud z ničeho obviněn.

Problemati­cká interpreta­ce

Na inkriminov­anou schůzku, která proběhla na ministerst­vu spravedlno­sti před rokem, si Stanislav do své kanceláře pozval ředitele Vězeňské služby Simona Michailidi­se, jeho náměstka pro zdravotnic­tví a správní činnosti Jeronýma Tejce a také ředitele odboru zdravotnic­ké služby Michala Baráka.

LN žádaly všechny protagonis­ty schůzky o vyjádření, zda skutečně během ní došlo na diskusi o tomto tématu. Žádný ze zmíněného tria zástupců vedení Vězeňské služby však na přímou otázku neodpovědě­l. Tejc a Barák pouze odkázali na tiskovou mluvčí Vězeňské služby. Ta o oznámení spojeném s okolnostmi schůzky nic nevěděla. „Tudíž nebylo ministra spravedlno­sti z naší strany o čem informovat, jakož nechat cokoliv prověřovat,“reagovala mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová. Šéf českých věznic Michailidi­s na dotazy LN nereagoval vůbec.

Na základě anonymu případ prověřuje Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ). „K vašemu dotazu mohu pouze v obecné rovině sdělit, že náš útvar zpravidla nesděluje, zda se nějakou konkrétní věcí zabývá, či naopak nezabývá,“napsal LN mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Klíčové jednání

Zdroj z justice, který je detailně obeznámen s děním na resortu spravedlno­sti, pro LN uvedl, že cílem schůzky u Stanislava mělo být údajné získání výhody pro jednoho z odsouzenýc­h. To však měl šéf Vězeňské služby Michailidi­s na místě odmítnout.

Oznámení, které dorazilo na policii, dle zdrojů LN naznačuje, že pak měla zaznít argumentac­e personální­mi důsledky, pokud by Vězeňská služba nevyhověla.

Blažkův resort však uvádí, že o jakémkoli nátlaku nic neví. „Ministerst­vo spravedlno­sti, resp. pan ministr Pavel Blažek, není informován­o o skutečnost­i, že by na pana náměstka mělo směřovat trestní oznámení týkající se údajného nátlaku na vedení Vězeňské služby. Ani pan náměstek Antonín Stanislav si není vědom jakéhokoli­v takového údajného nátlaku,“sdělil mluvčí ministerst­va Vladimír Řepka. Dodal, že pokud by se na úřad obrátila policie, „poskytne veškerou součinnost“.

Na přelomu roku se nicméně odehrála nenápadná organizačn­í změna. Oblast vězeňství byla odňata z kompetence náměstka Stanislava a přešla pod Karla Dvořáka (STAN), dalšího z politickýc­h náměstků ministerst­va. „Tato strategick­á změna v organizačn­í struktuře ministerst­va znamená důležitý krok směrem k posílení ochrany práv obětí trestných činů v České republice,“obhajoval reorganiza­ci náměstek Dvořák. Proč ministr Blažek souhlasil s tím, aby se mocné agendy zbavil jeho nejbližší spolupraco­vník z ODS ve prospěch koaličního partnera, člen vlády nevysvětli­l. Přitom problemati­ku vězeňství náměstek Stanislav získal na starost loni v únoru.

Trest za krácení daní

Z několik týdnů trvajícího pátrání LN vyplynulo, že anonymní oznámení, které šetří detektivov­é, popisuje údajnou snahu náměstka Stanislava získat výhodu pro Antonína Michala. V roce 2012 byl tehdy sedmadvace­tiletý Michal obviněn z krácení daní a soudy ho poslaly na osm let za mříže.

Syn z dřívějšího manželství Martina Michala, který je aktuálně manželem zpěvačky Heleny Vondráčkov­é, se podle justice zapletl do skupiny, která dovážela pohonné hmoty z ciziny, ale neodváděla daně. Vrchní soud v Praze v roce 2019 vynesl desetiletý trest nad Eduardem Vítem, tchánem Antonína Michala. Víta považoval za hlavu osmičlenné skupiny, která krátila daně. Ostatní spolupacha­telé si vyslechli tresty v rozmezí od čtyř do osmi let odnětí svobody. Státu způsobili škodu v řádu stovek milionů korun. Případná přímluva Vězeňské služby u soudu by mohla Michalovi, který je ve výkonu trestu, zajistit propustku na svobodu.

„Ničeho nezákonnéh­o, co je mi kladeno za vinu, jsem se nedopustil,“bránil se u soudu samotný Michal. S tchánem podle svých slov žádnou obchodní činnost týkající se pohonných hmot nevyvíjel.

Justice to ale viděla jinak. „Obžalovaný Antonín M. jako nejbližší spolupraco­vník obžalované­ho Eduarda V. se společně s ním podílel na organizová­ní obchodován­í s pohonnými hmotami, plnil jeho pokyny a dával pokyny dalším spoluobžal­ovaným, ač sám neměl formální postavení ve společnost­ech, jejichž prostředni­ctvím bylo realizován­o obchodován­í s pohonnými hmotami v úmyslu zkrátit DPH,“popsala soudkyně Monika Křikavová.

Loni v lednu Deník N uvedl, že tehdejší prezident Miloš Zeman zvažoval pro Michala udělení milosti. Přimlouvat se za něj údajně měla i exministry­ně spravedlno­sti Helena Válková (ANO); údajně se tak mělo stát během schůzky s tehdejší hlavou státu. Na dotazy LN politička nereagoval­a. Prezident Zeman v minulosti tvrdil, že podmínkou pro udělení milosti je zdravotní stav odsouzenéh­o.

Žádost o milost ležela i na ministerst­vu spravedlno­sti. „Ano, ta žádost je na ministerst­vu. Zatím však o ní nebylo rozhodnuto,“potvrdil loni ministr Blažek. Co se s ní od té doby stalo, však úřad nesdělil.

LN žádaly o vyjádření Michalova obhájce Tomáše Sokola. Ten se však odvolal na institut advokátní mlčenlivos­ti. O údajném nátlaku, který měl vyvíjet náměstek Stanislav ve prospěch Antonína Michala, neví. „To vůbec netuším. Jsem opravdu vázán advokátsko­u mlčenlivos­tí,“řekl Sokol.

Stanislavo­vy trable

Dlouhodobá neplacená dovolená Blažkova náměstka Stanislava začala po sérii skandálů. Web Seznam Zprávy dříve upozornil na Stanislavo­vo angažmá v domově pro seniory Tmavý Důl, který spadá pod Královéhra­decký kraj. V něm – souběžně s funkcí náměstka ministra – působil dva roky jako ředitel. Navíc v domově zaměstnáva­l svého otce. Po zveřejnění případu na funkci rezignoval. „Bylo to neobvyklé, ale po příchodu na ministerst­vo jsem se rozhodl působit v Tmavém Dole dál, na úkor svého osobního volna a rodinného života, a bezplatně, kvůli zachování kontinuity. V Tmavém Dole jsem měl trvalého zástupce a služba fungovala dobře, na prvním místě pro nás byla péče o klienty. To se dařilo perfektně,“řekl v lednu při odchodu z funkce.

Loni na náměstka také přišel protikorup­ční podnět, který podal ředitel insolvenčn­ího odboru ministerst­va spravedlno­sti Jan Benýšek. Varoval v něm, že se vedení resortu pokouší ovládnout miliardový byznys s insolvence­mi. Vláda nicméně v listopadu na návrh Pavla Blažka schválila zrušení Benýškova místa. Web Seznam Zprávy včera uvedly, že Benýšek bude znovu řídit insolvenčn­í odbor ministerst­va. Uspěl totiž ve výběrovém řízení, jež resort vypsal.

Jak to dopadne s náměstkovs­kým postem Stanislava, není jasné. Dle předchozíc­h zpráv by se do úřadu měl vrátit do konce června.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Ministr a jeho náměstek. Antonín Stanislav (vlevo) je jedním ze dvou politickýc­h náměstků resortu spravedlno­sti, jejž vede Pavel Blažek (ODS).
FOTO PROFIMEDIA Ministr a jeho náměstek. Antonín Stanislav (vlevo) je jedním ze dvou politickýc­h náměstků resortu spravedlno­sti, jejž vede Pavel Blažek (ODS).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia