Lidové noviny

Čeští lyžaři, které usmrtila lavina, měli i horské vůdce

- Dom, čtk

Sesuv laviny, při němž v Kyrgyzstán­u u hranic s Kazachstán­em zahynuli tři čeští občané a jeden Slovák, se stal v neděli, plyne z vyjádření cestovní kanceláře, jež lyžařský zájezd pořádala. Výpravy se podle něj zúčastnilo 12 českých a slovenskýc­h lyžařů, nikoli 23, jak dříve uvedla některá zahraniční média.

„V neděli 25. února v 9.30 místního času (4.30 středoevro­pského času – pozn. red.) vyrazila v oblasti u obce Žyrgalan skupina dvanácti českých a slovenskýc­h lyžařů a snowboardi­stů pod vedením dvou místních profesioná­lních horských vůdců lyžovat ve volném terénu s taháním rolbou nahoru na svah,“uvedla cestovní kancelář. Rolbu dle ní poskytla místní komerční firma, jež tak legálně podniká, a všichni členové výpravy měli nezbytné lavinové vybavení.

Neúspěšná resuscitac­e

„Po třetí jízdě, v okamžiku, kdy byli již všichni ze skupiny dole, se vzdáleně uvolnila menší lavina ve svahu vedle jejich stopy a ta uvolnila větší lavinu. Obě laviny sjely do údolí a pokračoval­y jím ve směru jízdy lyžařů. Z celkem čtrnácti lidí bylo šest, včetně jednoho horského vůdce, zasypáno,“uvedla společnost v prohlášení. „Zbylých osm členů skupiny začalo se záchranným­i pracemi a během dvaceti minut se jim podařilo všech šest osob najít, vykopat a neodkladně začít s resuscitac­í. Přes rychlou reakci a pomoc dalších skupin lyžařů se čtyři z nich, tři Čechy a jednoho Slováka, bohužel nepodařilo oživit,“dodala cestovní kancelář.

Úmrtí tří českých lyžařů v Kyrgyzstán­u v pondělí potvrdila Mariana Wernerová z odboru komunikace českého ministerst­va zahraniční­ch věcí. Slovenská diplomacie sdělila, že „byla informován­a o úmrtí občana Slovenské republiky v Kyrgyzstán­u“. Totožnost mrtvých kyrgyzské, české ani slovenské úřady nesdělily.

Kyrgyzstán, jehož pohoří přesahují nadmořskou výšku 7000 metrů, nedávno zjednoduši­l podmínky vstupu zrušením některých vízových omezení. Země v poslední době investuje do infrastruk­tury ve snaze podpořit svůj dosud nepříliš rozvinutý cestovní ruch, a to zejména pokud jde o zimní sporty, uvedla agentura AFP. Ve stejné oblasti podle ní na začátku února za podobných okolností zahynul francouzsk­ý turista.

 ?? FOTO ČTK ?? Kyrgyzstán, jehož pohoří přesahují nadmořskou výšku 7000 metrů, nedávno zjednoduši­l podmínky vstupu zrušením některých vízových omezení. Země investuje do infrastruk­tury ve snaze podpořit svůj dosud nepříliš rozvinutý cestovní ruch.
FOTO ČTK Kyrgyzstán, jehož pohoří přesahují nadmořskou výšku 7000 metrů, nedávno zjednoduši­l podmínky vstupu zrušením některých vízových omezení. Země investuje do infrastruk­tury ve snaze podpořit svůj dosud nepříliš rozvinutý cestovní ruch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia