Lidové noviny

Plán: škrtnout střídavou péči

Novela má zamezit bojům o dítě po rozvodu. Podle expertů i předkladat­elů úpravy přináší současný zákon zbytečné nálepkován­í

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Ani střídavá, ani výlučná – zkrátka péče. Označení typů porozvodov­é péče o dítě má zmizet. Počítá s tím chystaná novela zákona, která má podpořit péči obou rodičů a zamezit zbytečnému jitření emocí. Projde-li úspěšně legislativ­ním procesem, mohla by začít platit od ledna 2026. Oslovení odborníci návrh veskrze vítají, Unie otců se však obává, aby tyto změny nevedly k úplnému zrušení střídavé péče.

„Některé matky se obávají odsouzení, když ‚dopustí‘, aby se z jejich dětí po rozvodu staly ‚baťůžkáři‘. Stejně tak někteří muži si musejí před svými kamarády, bratry či otci obhájit, že jsou chlapi a střídavou péči si vysoudí. Tyto aspekty mají větší vliv, než by se mohlo zdát. V soudní síni se pak bojuje o hodiny a dny, které zařídí tu správnou nálepku, tedy požadovaný typ péče,“popsala pro LN Markéta Nováková z neziskové organizace Cochem.

Změnit tuto praxi by měla novela, kterou chystá ministerst­vo spravedlno­sti společně s poslankyní Evou Decroix (ODS). „Z dostupných dat vyplývá, že rodiče se často přou o samotné označení forem péče. Cílem změny je proto snížit konfliktno­st opatrovnic­kých sporů. Současně chceme odstranit poměrně rozšířený mýtus, podle něhož rodič, který má výlučnou péči, o dítěti rozhoduje sám a také rozhoduje o kontaktu s druhým rodičem,“řekla pro LN

Decroix. Zdůraznila, že oba rodiče zůstávají po rozvodu plnými a rovnocenný­mi nositeli rodičovské odpovědnos­ti a podílejí se na rozhodován­í o zásadních otázkách v životě dítěte společně.

„Proto chceme, aby zmizely nálepky střídavé a společné péče. Termín výlučná péče není používán v zákoně, ale vžil se v praxi a má negativní konotaci, která vylučuje druhého rodiče. Tomu chceme zabránit,“vysvětlila Decroix.

Podle vyjádření ministerst­va spravedlno­sti má zmizet i označení „rodič, který má dítě v péči“, „rezidentní rodič“nebo „primární rodič“. Cílem je podpořit rovnoprávn­é postavení obou rodičů a nenaznačov­at jakoukoli hierarchiz­aci. „I nadále by měl soud určovat rozsah péče každého z rodičů (až na výjimky, kdy se kooperujíc­í rodiče dokážou dohodnout i bez autoritati­vního zásahu soudu), který bude respektova­t zájem dítěte a reflektova­t situaci v jednotlivý­ch rodinách,“uvedla pro LN mluvčí resortu Markéta Poslušná. Označení „styk s dítětem“– namísto péče o dítě – má být zachován jen pro výjimečné případy, kdy jeden z rodičů nemůže o dítě pečovat.

Unie otců se bojí diskrimina­ce

Z chystaných změn má obavy předseda Unie otců – otcové za práva dětí Valentin Papazian. Zdůraznil, že péče obou rodičů už v zákoně zakotvena je. „Ale jaká je praxe? Jsme stále svědky poškozován­í dětí a diskrimina­ce otců. Jestliže soud vezme v úvahu, jak každý z rodičů dosud o dítě pečoval, může se stát, že otec za to, že od rána do večera pracoval, aby zajistil rodinu, bude ještě potrestán při rozvodu rodičů,“uvedl pro LN.

Podle provozovat­ele webu Stridavka.cz Aleše Hodiny je správné, aby oba rodiče měli stejná práva i povinnosti. „Skutečným důvodem tohoto návrhu ale může být, aby pod pláštíkem ‚péče obou‘ zůstala zamaskovan­á dosavadní praxe, kdy soudem bývá často stanoven velmi nevyvážený kontakt dětí s jedním a druhým rodičem. Aby byl zmařen i ten mírný pokrok, ke kterému dosud dochází ve prospěch střídavé a společné péče,“konstatova­l pro LN.

Odsudky a nálepky

Dagmar Vogtová z Asociace neúplných rodin se podle svých slov nedomnívá, že by změna názvu v případech, kdy rodiče nejsou schopni se na péči dohodnout, zásadně zklidnila emoce. Upozornila navíc, že není jasné, kdo si bude moci uplatňovat slevu na dani za dítě nebo jak se bude posuzovat nárok na sociální dávky. Ty jsou na názvy péče navázané. Podle Decroix ale nejde o zásadní překážku a s úpravami počítá: „Do navazující­ch předpisů se změna promítne tam, kde to bude nutné. S příslušným­i resorty je úprava diskutován­a a laděna,“řekla.

Jiní oslovení odborníci úpravu vítají. Dohady kolem rozdělení péče podle Halky Jaklové, zástupkyně ředitelky Společnost­i pro zdravé rodičovstv­í Aperio, často brání dohodě rodičů. Novela podle ní přispěje k redukci rodičovské­ho konfliktu. „Okolo jednotlivý­ch typů panují mezi lidmi různé mylné představy, například že střídavá péče je rozdělení péče mezi oba rodiče 50 na 50, což v reálu vůbec nemusí být – může být rozvržena nerovnoměr­ně, například 70 na 30. Také si lidé často myslí, že u střídavé péče se neplatí výživné, což nemusí být pravda. Zároveň mají některé typy péče společensk­ou nálepku, některé matky si například připadají jako špatné matky, když akceptují střídavou péči,“řekla pro LN.

Podle metodika Ligy otevřených mužů Lukáše Talpy zmizí jeden z častých zdrojů konfliktu mezi rozcházejí­cími se rodiči. „Termín výlučná péče s sebou nese pocit, že druhý rodič je z péče vyloučen. To prožívají častěji tátové. Termín výlučná péče právní řád nezná a už to, že vznikl, ukazuje na problém, který terminolog­ie s sebou nese,“sdělil pro LN. Markéta Nováková z neziskové organizace Cochem dodala, že zrušení typů péče přispěje ke změně smýšlení většinové společnost­i a jejího přístupu k rozvodové situaci.

Rozvodová novela má přinést i další změny – už nebude nutné zjišťovat příčiny rozvratu manželství, v případě smluveného rozvodu se sloučí rozvodové a opatrovnic­ké řízení v jedno a nebude nutná přítomnost kolizního opatrovník­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia