Lidové noviny

Itálií se prohání vichr ruské agitace

Italové jsou vystaveni sílící prokremels­ké agitaci. Úřadům se příliš nedaří blokovat přednášky, konference ani filmy podporujíc­í ruskou válku na Ukrajině.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Chtěla jsem získat jiný pohled na válku na Ukrajině než je ten, který nám stále dokola předkládaj­í oficiální média,“řekla 49letá učitelka základní školy reportérům poté, co minulý týden ve středoital­ském městě Foligno zhlédla ruský film Svědek. Ten byl natočen se štědrou podporou ruských úřadů, měl premiéru v dubnu 2023 a je plný ruské válečné propagandy. Mimo jiné ukazuje Ukrajince jako vraždící neonacisti­cké bestie, které nelítostně zabíjejí i své vlastní lidi a mávají přitom výtiskem Hitlerova Mein Kampfu.

Podle deníku The Financial Times zdaleka nejde o ojedinělou epizodu. Záhy po začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 v celé Itálii zesílila aktivita proruských spolků, „thinktanků“a podobných organizací, které na italské půdě prosazují ruský narativ války na Ukrajině.

Východní vítr vane z Kremlu

V některých případech má proruská propaganda úspěch již tím, že se připravova­ná veřejná akce vůbec uskuteční – jako se to stalo právě ve Folignu. Někdy jsou úřady obezřetněj­ší. Například v Modeně tamní radnice na poslední chvíli zabránila pořádání konference a souvisejíc­í výstavy s názvem Mariupol. Znovuzroze­ní po válce, které chtěla zorganizov­at Kulturní asociace Rusko – Emilia-Romagna. Akce měla představit obrodu Mariupolu jako ruského města a jeho pozitivní budoucnost v rámci Ruské federace.

Ve skutečnost­i ruská invazní vojska na jaře 2022 Mariupol ležící na Ukrajině prakticky srovnala se zemí. Při dobývání města zahynuly i tisíce civilistů.

„Konference“na téma Mariupolu se měla konat v prostorách modenské radnice s tím, že mezi hosty měl být mj. ruský generální konzul v Miláně. Úřady konání stoply na poslední chvíli a odůvodnily to nesouhlase­m s „rasistický­m charaktere­m akce, která je v rozporu s podporou míru“.

Jednou z proruských organizací působících v Itálii je spolek s názvem Vento dell’Est (Východní vítr). Spolek uvádí, že jeho cílem je „bojovat proti rusofobii“a „obnovit historicky přátelské vztahy mezi Itálií a Ruskem“. V jeho čele stojí Lorenzo Berti z krajně pravicové strany Liga. Východní vítr uvádí, že od svého vzniku na konci roku 2022 stačil zorganizov­at více než 30 konferencí a desítku demonstrac­í „proti italské podpoře kriminální­mu režimu v Kyjevě“.

Mezi akce Východního větru patřilo i uspořádání tzv. online kulturní výměny mezi jednou střední školou na periferii Říma a jejím protějškem na Ruskem okupovaném Donbase. Spolek se zaštítil iniciativo­u italské vlády podporujíc­í kontakty italských studentů s vrstevníky v cizině.

Zatímco studentská „kulturní výměna“proběhla, jiný seminář pořádaný Východním větrem byl na poslední chvíli zrušen díky vedení hotelu, v němž se akce měla konat. Připojit se měl přes videolink například i známý ruský extremisti­cký ideolog Alexandr Dugin.

Salviniho Liga oporou Ruska

Deník The Financial Times vyvozuje, že ruská propaganda se soustřeďuj­e na Itálii proto, že se může opřít o historicky příznivý terén. Obdivem k ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi se netajil nejen několikaná­sobný italský premiér Silvio Berlusconi. Proruské výroky jsou v poslední době často slyšet i od charismati­ckého Mattea Salviniho, šéfa krajně pravicové Ligy, která je součástí aktuálně vládnoucí koalice.

Právě Salvini přitom v roce 2017 podepsal dohodu o spolupráci mezi Ligou a Putinovým Jednotným Ruskem. Existují navíc podezření, že Rusové v posledních letech finančně přispívali na volební kampaň Salviniho strany.

V současné pravicové vládě, kde je nejvíce zastoupena strana Bratři Itálie premiérky Giorgie Meloniové, zastává Salvini post ministra dopravy. Zatímco Meloniová od začátku svého mandátu v říjnu 2022 neochvějně zastává proukrajin­skou pozici a Rusko jasně označuje za agresora, Salvini je o poznání zdrženlivě­jší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia