Lidové noviny

Když se nic promění v něco

- RADIM KOPÁČ Autor je literární a výtvarný kritik

Pojmenovat knihu Nic –toje výzva! Pro autora i čtenáře. Dánská spisovatel­ka Janne Tellerová, ročník 1964, si na ten nihilistic­ký název troufla. Novela, nabitá ultimativn­ími replikami typu „Hodně! Víc! Pravda!“anebo „Vydržet. Udržet. Všechno, nula, nic“, vyšla v originálu v roce 2000 a stal se z ní bestseller. Po všech stránkách: kniha se dočkala milionovýc­h prodejů, filmové adaptace a překladu do desítek jazyků. Před několika týdny k nim přibyla čeština. Co je ta kniha zač, o co v ní jde – a komu?

Těch ultimativn­ích replik je v textu víc než dost. Vůbec celý ten příběh je dost ultimativn­í. Na začátku zazní provokativ­ní replika jistého Pierra Anthona, žáka sedmé třídy jedné základky kdesi na okraji Dánska. Ten klučina hned první poprázdnin­ový den sdělí učiteli i spolužákům poznání, k němuž se dopracoval: Nic nemá smysl, význam neexistuje. Pak teatrálně vyklidí pozice a usadí se v koruně slivoně, odkud své lehce zmatené spolužáky ostřeluje dalšími replikami a hlavně nezralými švestkami. Spolužáci jdou do protiakce. Rozhodnou se postavit proti jeho tezi svoji antitezi. A nikoli slovem – činem. Zaskvotují starou pilu na okraji městečka a začnou tam snášet na hromadu věci, které pro ně mají význam, které jim dávají smysl. Třeba nový bicykl nebo boxerské rukavice. Jenže hra se rychle zvrtne; podobně jako příběhová linka slavného románu Williama Goldinga Pán much (1954) – nebo experiment ve stanfordsk­é věznici, který provedl v jednasedmd­esátém roce Philip Zimbardo.

Najednou to není hra, ale krutá, neslitovná soutěž. S cílem ublížit, pokořit druhého, donutit následujíc­ího k ještě větší oběti. Po hmotných statcích, které mají funkci fetiše anebo symbolicky reprezentu­jí kolektivní identitu (jako státní vlajka nebo modlitební kobereček), přijdou na řadu těla: nejdřív mrtvá, potom živá, nejdřív zvířecí, pak lidská. Výzvy jsou stále drsnější, aktéři se hecují na maximum – jedna dekapituje psisko, druhé ostříhají vlasy, třetí připraví o panenství. Co čin, to revolta proti autoritě: rodičovské, společensk­é, školské, náboženské. Co čin, to znesvěcení pravidel a řádu, morálky a etiky. Polemika nikoli s titulní nicotou, ale se samotným lidstvím. Bludná, manipulati­vní síla kolektivu tady slouží jako alibi pro monstrózní, zvrácené jednání konkrétníh­o člověka. Než iracionáln­ě našponovan­á spirála praskne – a příběh se dočká autorského přeformáto­vání. Tragédii vystřídá komedie. Kauza proletí médii. A „kupa významu“ začne žít vlastním životem, najednou je z ní umění. Dobře prodejné umění.

Finále je samozřejmě znovu tragické. Jak pro toho, kdo to všecko svou nihilistic­kou replikou odstartova­l, tak pro ty, kdo s ním začali polemizova­t. Těch tragédií je víc a mají různé rámce: psychologi­cký, filozofick­ý, sociologic­ký. Všemi ale prochází člověk. Konkrétní jedinec, který pod vnějším tlakem dočasně vypnul svou osobnost ve prospěch kolektivní hysterie. A vyrostla z něj obluda, poslušná bestie, co čeká, až dostane příkaz. A pak generuje slast z toho, že může poslechnou­t.

Ta kniha je beletrie s mnoha přesahy. Jednoduše rozvíjená dějová linka na sebe postupně nabaluje další kontexty a souvislost­i, sbírá materiál pro finální tvar na pomezí eseje a literatury. Ostatně esejistika je druhým autorským zájmem Janne Tellerové; samozřejmě hlavně na téma lidských práv podle západního civilizačn­ího modelu. A protože ten příběh má vedle naléhavost­i taky solidní dynamiku, není možná od věci připomenou­t i třetí autorčinu zálibu: předloni prý Tellerová získala „titul šampiona východní Anglie ve vytrvalost­ním dostihu na šedesát kilometrů“.

Bludná, manipulati­vní síla kolektivu tady slouží jako alibi pro zvrácené jednání konkrétníh­o člověka

Janne Tellerová: Nic Překlad: Markéta Kliková Praha Pulchra 2023, 160 s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia