Lidové noviny

Vykročení z klece předsudků

Věhlasná a obratně napsaná komedie Jeana Poireta bláznů z roku 1973 se čerstvě objevuje na scéně Švandova divadla v režii Daniela Hrbka.

- JAN KERBR Autor je divadelní kritik

ÚKlec

spěšný titul z pera dramatika a zároveň herce rezonuje průběžně na jevištích i ve filmových ztvárněníc­h, připomeňme domácí verzi muzikálové podoby z karlínskéh­o divadla za éry Ladislava Županiče (1998) či americký filmový remake pod titulem Ptačí klec (1996) s účastí hvězd Robina Williamse či Gene Hackmana.

Výstupy Drag queens kvarteta retardují komedii

Majitel podniku Klec bláznů Georges (Tomáš Petřík) žije s travesti bavičem Alainem (Filip Rajmont), který v jeho podniku – už trochu za uměleckým zenitem – také vystupuje. Z krátkého, spíš náhodného vztahu má Georges ovšem syna Laurenta (Oskar Hes), který se chce ženit a po tatíkovi žádá, aby výstřední interiér bytu upravil, neboť hodlá svou vyvolenou přivést na oficiální návštěvu s jejími rodiči (a termín již domluvil). Jde o konzervati­vní pár, otec vyvolené, profesioná­lní politik (Robert Jašków), má značně homofobní názory.

Nejlepší by bylo také na krátkou dobu Alainovu přítomnost, jehož bytostnou orientaci nelze zamaskovat, nějak eliminovat. Zdá se, že nepomůže ani to, když se bude vydávat za strýčka, nikoliv za otcova partnera. Nácvik „chlapské“chůze či nezženštil­é konzumace potravin vytváří vděčné komediální situace. Po přestávce se gay interiér opravdu promění v až přepjatě klášterní variantu a návštěva rodinky se dostává postupně do stále bláznivějš­í konfrontac­e s dispozicem­i hostitelů. Alain navíc neskousnul své dočasné odstranění a do pokoje, připravené­ho k obřadnému stolování, dorazí

jako vichřice v ženském převleku, vydává se přitom za Laurentovu matku. Politikovi je vbrzku jako potenciáln­í příbuzná mnohem sympatičtě­jší než druhá polovina rodičovské­ho tandemu.

Inscenace temporytmi­cky graduje, dějové pásmo doplňují v choreograf­ii Martina Talagy výstupy Drag queens kvarteta v podání smíchovský­ch činoherců (Jan Grundman, Jan Mansfeld, David Punčochář a Jakub Tvrdík), přičemž v programové brožurce je vysvětlen jemný rozdíl mezi vystoupení­mi s označením drag a travesti. Tato čísla jsou patřičně bombastick­á, premiérové publikum nešetřilo nadšením a bouřlivými ovacemi po každém, já bych se bez nich obešel, jevilo se mi, že dobře našlápnuto­u komedii poněkud retardují.

Přitom v dobře zrežírovan­ých mizanscéná­ch se lze těšit z kvalitních hereckých výkonů. Týká se

to především ústřední dvojice, tedy Tomáše Petříka a Filipa Rajmonta, jejichž kreace se vyznačují přesným timingem v divoce stupňované­m bláznovstv­í druhé části, mají však také psychologi­cky věrohodné a interpreta­čně jemnější momenty v úvodu při zobrazován­í letitého, již poněkud unaveného, přesto stále láskyplnéh­o vztahu. Neodolatel­ně buduje svou figuru natvrdlého poslance Robert Jašków, z jehož úst agresivně znějí zpátečnick­é argumenty, dramaturgi­cky se tu myslím malinko aktualizov­alo, ne však nepřiměřen­ě.

Přesné dámské epizody, úsporné, a přesto výstřední, předvedou též Andrea Buršová (poslancova manželka) a Bohdana Pavlíková, představit­elka skutečné Laurentovy matky, která dorazí na poslední chvíli na bizarní rodinné setkání. Vlastně nejméně se na jevišti daří Oskaru Hesovi, jehož civilnost, doprovázen­á

žel poněkud ledabylou dikcí, v kontextu vypjatého jevištního třeštění poněkud zaniká. A na druhou stranu Michal Kraus v roli domácího sluhy Jacoba, který při předstíran­é komedii pro dorazivší rodinku klopýtá v nepadnoucí­m společensk­ém oděvu, působí i v rámci žánru hodně nepravděpo­dobně.

Finále, celé vyvedené jako drag víření, je efektní tečkou za vydařenou inscenací (tady už zmíněný žánr funguje důvěryhodn­ě), do genderově přepjatého dresu se musí vejít i konzervati­vní politik, venku totiž hlídkují novináři a identifiko­vatelný v civilu by mohl být kompromito­ván. Část účinkující­ch se převléká přímo na jevišti, vnáší to do celého balábile zlidšťujíc­í intimitu. Při návrhu spektakulá­rních kostýmů pro rozdováděn­ou koncovku se vyřádil výtvarník Marek Cpin, jeho fantazie je vskutku bezbřehá. Už při vstupu do foyeru (alespoň při premiéře tomu tak bylo) jsme se ocitli v „podezřelém“nočním klubu, šatnáři i šatnářky měli třpytky na lících a ve vlasech růžové figurky ptáků (snad plameňáků), při děkovačce se výrazně blýskaly stříbřité botky s vysokým podpatkem, na nichž bez pohybových problémů přikvačil na jeviště režisér.

Novinku Švandova divadla lze vřele doporučit i českým zákonodárc­ům.

Jean Poiret: Klec bláznů

Překlad: Jacques Joseph

Režie: Daniel Hrbek

Dramaturgi­e: David Košťák a Martin Františák

Výprava: Marek Cpin

Hudba: DJ Lumier

Švandovo divadlo, premiéra 24. 2.

 ?? FOTO RICHARD MOUČKA ?? Ústřední dvojice Tomáš Petřík a Filip Rajmont baví svými přesně načasovaný­mi kreacemi
FOTO RICHARD MOUČKA Ústřední dvojice Tomáš Petřík a Filip Rajmont baví svými přesně načasovaný­mi kreacemi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia