Lidové noviny

Společný jmenovatel

Z unijní jednoty vybočuje V4 i prezident Macron

- Zbyněk Petráček

Má postkomuni­stický střed Evropy ještě nějaký společný jmenovatel? Už jen ti starší si pamatují, jak Visegrádsk­á skupina (Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko) vznikla. U její kolébky stál názor, že společná zkušenost života v komunismu má význam. Ale už slábne. Tedy nepočítáme-li lidovou kritiku Bruselu a jeho socialisti­ckých výstřelků z pozice těch, kdo zažili komunismus.

Mladí to vidí už jinak. Ve skupině V4 spatřují spíš rozhádanou partu, jejíž lídři se teď v Praze nedohodli ani na postoji k válce na Ukrajině. Před lety by leckdo očekával, že zde se projeví společná zkušenost života v mocenské sféře Moskvy. Ale slábne i ta. I státy se zážitkem Moskvou vedené invaze (Maďarsko 1956, Slovensko 1968) jsou vůči opět agresivní Moskvě vstřícnějš­í než Česko a Polsko. Co s tím? Má se V4 rozpustit? I takové hlasy se ozývají. Po svém nástupu sdílel skepsi i prezident Pavel.

Ne, nerozpoušt­ět. Tady má pravdu premiér Fiala: ano, v lecčems se neshodneme a mě nebaví se hádat. Ale nebudeme-li se spolu bavit, hrozí zablokován­í věcí důležitých pro bezpečnost i budoucnost této země.

Jako deus ex machina se k tomu zjevily dva projevy. V sobotu Ficův, v němž slovenský lídr převzal narativ Moskvy. Tvrdil třeba, že Západ jde na Ukrajině do totální eskalace. A dodal, že „učiní vše, aby zabránil přímé účasti slovenskýc­h vojáků ve válce na Ukrajině“. Působil jako šílenec. Ještě úterní Právo přineslo titulek Vystrčil: Ficovy výroky jsou mimo realitu. Ale Novinky, web téhož listu, otevíraly titulkem Macron nevyloučil možnost nasazení vojáků ze zemí NATO na Ukrajině. Mluví-li tak hlava jaderné mocnosti, je to na pováženou. Nebo je mimo realitu i francouzsk­ý prezident?

EU přísahá na různé hodnoty, jednotu i rozmanitos­t. V4 v ní teď hájí názorovou rozmanitos­t. Možná – podle čísel ze studie Ivana Krasteva – pro většinu Evropanů přijatelně­jší než rozmanitos­t v podání prezidenta Macrona.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia