Lidové noviny

Dvojí metr amerických voleb

- MAREK KOTEN Autor je místopředs­edou Republican­s Overseas Czech Republic (Republikán­ů v zámoří v České republice) a bývalým spolupraco­vníkem Republikán­ské strany

Pravidelný čtenář amerických i evropských deníků či dlouhodobý divák tiskových konferencí Bílého domu by mohl nabýt dojmu, že existuje jakýsi mediální dvojí metr, kterým je měřeno americkým prezidentů­m. Tento dvojí metr, který se primárně odvíjí od stranické příslušnos­ti, se promítá do míry a hloubky pokrytí prezidents­kých skandálů, přešlapů a politickýc­h rozhodnutí.

Nevyvážená kritika

Dlouholeté­mu pozorovate­li americké politické scény by se tak mohlo zdát, že chyby a kontroverz­e Joea Bidena, demokratic­kého prezidenta, jsou mediálně méně zdůrazňová­ny než u jeho předchůdce, republikán­a Donalda Trumpa. A zatímco Trumpovy výroky byly často předmětem posměchu a analýz o jeho způsobilos­ti zastávat úřad prezidenta, podobné a velmi často mnohem horší chyby Joea Bidena byly ještě v první půlce minulého roku zlehčovány a prezentová­ny jako bezvýznamn­é.

Až velmi nedávné záměny francouzsk­ých prezidentů Emmanuela Macrona a Françoise Mitterrand­a (který zemřel v roce 1996) či záměna prezidenta Egypta za prezidenta Mexika donutila i ty nejoddaněj­ší podporovat­ele prezidenta Bidena začít přemýšlet o jeho mentální kondici.

Obdobně nevyvážené kritiky se dostávalo vnitrostát­ně politickým plánům obou prezidentů. Zatímco plán Joea Bidena na boj s klimaticko­u změnou či jeho infrastruk­turní plán byly přijaty s neskrývano­u dávkou optimismu, novela daňové soustavy Donalda Trumpa byla od prvního dne označena za krok, který zničí americkou střední třídu.

Samotný plán modernizac­e infrastruk­tury je zajímavým zrcadlem. Když s ním přišel Donald Trump, média informoval­a o neudržitel­ném megalomans­kém plánu, který zruinuje ekonomiku. Když s obdobným, o 800 miliard dolarů dražším plánem přišel Joe Biden, média jej chválila za učinění nezbytného kroku k modernizac­i americké infrastruk­tury.

V oblasti mezinárodn­í politiky je pak Bidenova administra­tiva často chválena za „opravu škod“způsobenýc­h Trumpovou politikou America First. Mnohé kritické hlasy ale poukazují na to, že tyto „opravy“spíše zájmy Spojených států poškozují. Jako například návrat USA k jaderné dohodě s Íránem, od které Donald Trump odstoupil na základě kritiky mírnosti této dohody. Ostatně revize přístupu k Íránu Joeu Bidenovi v posledních týdnech lidově řečeno „explodoval­a do obličeje“v podobě úmrtí tří členů amerických ozbrojenýc­h sil v Jordánsku, kteří byli zabiti milicemi napojenými právě na v regionu se rozpínajíc­í Írán.

Když dva dělají totéž

Úplným závěrem lze zmínit i samotný vztah obou prezidentů k novinářům. Zatímco o komplikova­ném vztahu Donalda Trumpa s novináři vědí snad úplně všichni, o obdobné situaci Joea Bidena ví jen málokdo. Když například Bílý dům v dobách Donalda Trumpa odepřel vstup některým novinářům na tiskové konference, jednalo se o aféru, která se honosila přívlastky jako „útok na svobodu tisku“.

Když k podobnému kroku sáhl v minulém roce Bílý dům pod vedením Joea Bidena, který obdobně zakázal vstup některým novinářům na tiskové konference, mediální pokrytí bylo zcela odlišné a média hovořila o snahách „zajistit profesiona­litu“.

Poznámky Donalda Trumpa na adresu některých novinářů, že jsou „fake news“, pak mnozí komentoval­i jako znevažován­í novinářské profese. Poznámky Joea Bidena na adresu mnohých novinářů zůstaly a zůstávají ale často bez odezvy. Jako například nedávná poznámka na účet reportérky CNN, které naznačil, že by měla zvážit změnu profese, protože to vypadá, že sama nerozumí tomu, na co se ptá. Obdobně bez odezvy zůstala situace, kdy o reportérov­i Fox News, který položil otázku týkající se inflace, Biden zamumlal „jaký hloupý zku…syn“.

Toto nevyvážené reportován­í o problemati­ckém vztahu prezidentů vůči novinářům je navíc zastřešeno velmi podivným skóre. Zatímco médii oblíbený Biden pořádá průměrně 11 tiskových konferencí za rok, Trump jich zvládl v průměru dvojnásobn­ě tolik.

Zbývá tak jen vyčkávat, zda i přes svůj komplikova­ný a veřejně probíraný vztah s médii Donald Trump znovu dosáhne na prezidents­ké křeslo. Postupně se obracející narativ na titulních stranách a v otvírácích amerických médií by tomu i odpovídal. Novináři by se pak po čtyřech letech mohli znovu dočkat, s nadsázkou řečeno, rizikových příplatků za divoké tiskové konference s Donaldem Trumpem, pro kterého byly střety s nimi jakousi zábavou. Možná by se dokonce jednalo i o příjemnou změnu oproti prezidento­vi, který, při vší úctě k němu, jeho věku i zastávaném­u mandátu, nerozumí a kterému není rozumět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia