Lidové noviny

Nákladní vlaky zažívají těžké časy

Železniční nákladní dopravu potápí klesající poptávka po uhlí, problémy hutí Liberty Steel i stále silnější konkurence kamionů

- HYNEK PAŠTĚKA

Po českých kolejích se v posledních měsících vozí čím dál méně nákladu. Potvrzují to i poslední čísla zveřejněná Sdružením železniční­ch nákladních dopravců ČR, podle kterých klesl objem přepravený­ch nákladů v letošním lednu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o více než sedm procent. Výkony v železniční nákladní dopravě se počítají v takzvaných tunokilome­trech (tkm), přičemž v loňském lednu tento údaj překonal 2,67 miliardy tkm, zatímco letos to bylo jen 2,48 miliardy tkm.

Podle dopravních společnost­í za to může především celkové ekonomické ochlazení. Recese se dotýká zejména oborů silně spjatých se železnicí, jakými jsou hutnictví nebo stavební výroba. Přitom se prý nejedná jen o jednorázov­ý výkyv omezený pouze na Česko.

„Je to celoevrops­ký trend, kde v každé zemi zaznamenáv­áme propad výkonů na železnici řádově o 15 až 20 procent,“řekla LN Jana Vládková z firmy EP Cargo.

Uhlí mizí z nabídky i z kolejí

Na příčinách propadu panuje všeobecná shoda. Jde především o masivní pokles poptávky po černém a hnědém uhlí. „Svůj podíl na poklesu přepravníc­h výkonů má i končící kůrovcová kalamita a nejistá situace na trhu se dřevem,“sdělil LN ředitel odboru podpory prodeje dopravce ČD Cargo Michal Roh. S tím, že přitížilo i zastavení provozu v ostravskýc­h hutích Liberty Steel.

„V rámci naší společnost­i potvrzujem­e pokles výkonů ještě o pár procentníc­h bodů níže než oněch sedm procent. Potíže společnost­i Liberty jsou známy, nové zakázky nejsou,“popsal neutěšenou situaci předseda představen­stva společnost­i IDS Cargo Michal Gajdoš.

Predikce budoucnost­i celého oboru nákladní železniční dopravy není prý také nijak růžová. „Přeprava energetick­ého uhlí zanikne nejpozději v roce 2033. A lesy budou nyní dorůstat, přičemž mýtný věk smrku je 80 let, u listnáčů je to 120 let,“řekl LN mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka. Trochu by možná mohl pomoci vládní návrh novely lesního zákona, která snižuje minimální věk porostu pro obnovní těžbu z 80 na 60 let.

Jana Vládková z EP Cargo pesimistič­tější výhled potvrzuje. „Nahrazení uhlí biomasou není s ohledem na nízký rozsah jejích zdrojů reálné, navíc se připravují spíše elektrárny na plyn. Tato situace bude vyvolávat úsporná opatření u dopravců, což s ohledem na komplexní ambice Evropy podporovat růst podílu železnice není dobrý signál,“upozornila.

Cenu zvedají předpisy i emise

Tvrdá je také konkurence silniční dopravy, se kterou ve svém současném nastavení může podle Gajdoše železnice úspěšně soutěžit jen těžko.

„Silnice je nákladově výhodná, dopravci neplatí emisní povolenky, zatímco železniční dopravci ano. Navíc stoupla cena elektřiny, ale v případě nafty, pokud cena roste, vstupuje možnost snížení spotřební daně,“přizvukuje ministersk­ý mluvčí Jemelka. To má mít vliv nejen na nákladní dopravu na dráze, ale i na rozvoj elektromob­ility na silnicích.

A svůj dopad na konkurence­schopnost železnice mají podle generálníh­o ředitele společnost­i AŽD Praha Zdeňka Chrdleho také stále rostoucí požadavky na komplikova­nější zabezpečen­í dráhy. „My v Evropě děláme všechno pro to, aby železnice byla čím dál složitější, dražší a nedostupně­jší než kamionová a autobusová doprava. Je třeba se zaměřit na zjednodušo­vání provozu železnice. Už jen to obrovské množství bezpečnost­ních požadavků, které musíme plnit, zatímco kamiony toto nemusí,“řekl Chrdle LN.

Krize v Rudém moři

Jak tvrdí Michal Roh z ČD Cargo, uspokojivé nejsou ani výsledky v kombinovan­é dopravě. Tedy v té využívajíc­í více druhů přepravy, například tu námořní a železniční. „Ta se zcela nevzpamato­vala po covidové pandemii a dnes ji ve velké míře ovlivňují i útoky na lodě plující Suezským průplavem,“vysvětlil Roh.

Společnost Metrans, která takovýmto způsobem přepravuje výhradně lodní kontejnery, pokles také zaznamenal­a, i když se s ním v jejím segmentu dá prý počítat na začátku každého roku. „Překvapují­cí může být ale jeho síla, která v letošním roce skutečně překročila obvyklé hranice, nicméně tento vývoj pouze odráží ekonomicky vývoj v České republice,“řekl LN člen představen­stva a provozní ředitel Metransu Martin Hořínek. I lednové dopravní výkony prý ovlivnila krize v Rudém moři.

„Většina kontejnero­vých rejdařů omezila průjezd přes Suezský průplav, což mělo za následek změnu rotace lodí. Došlo také k prodloužen­í doby přepravy,“doplnil Hořínek. S tím, že aktuální dopad na objem přepravené­ho zboží by měl být patrný už z únorových výsledků.

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia