Lidové noviny

Elektrická volva v Košicích

-

Na východním Slovensku začala loni v únoru výstavba průmyslové­ho parku, kde bude mít svou továrnu na výrobu elektrický­ch vozidel švédská automobilk­a Volvo Cars. Průmyslový park Valaliky vyroste ve stejnojmen­né vesnici u Košic.

Automobilo­vý průmysl je hlavním motorem ekonomiky Slovenska, které je v přepočtu na obyvatele už v současnost­i největším výrobcem aut na světě.

Podle veřejnoprá­vního Rozhlasu a televize Slovenska stát na výstavbu strategick­ého parku poskytne 73 milionů eur

(1,7 miliardy korun).

Nejvýznamn­ějším investorem v parku bude právě Volvo Cars. Investici v hodnotě 1,2 miliardy eur (28,4 miliardy korun) do nové továrny na Slovensku s

kapacitou do 250 000 vozidel ročně

Volvo oznámilo předloni v létě, začátek sériové výroby ohlásilo na rok 2026.

Volvo bude pátou automobilk­ou

s výrobními kapacitami na Slovensku. Své továrny v zemi už mají Jaguar Land Rover, Kia, Stellantis a Volkswagen, které podle dřívějších údajů loni dohromady snížily výrobu meziročně téměř o pět procent zhruba na milion vozidel.

Továrna švédské značky vlastněné čínským koncernem Geely, kde by práci mělo najít 3000 lidí, je první velkou investicí v regionu východního Slovenska za poslední roky. Další automobilk­y mají své továrny v jiných částech země.

Společnost Volvo Cars uvedla, že nová slovenská továrna podpoří její plány na úplný přechod k elektromob­ilům do roku 2030 a dosažení klimatické neutrality do roku 2040.

Upozornila, že místo zvolené pro továrnu nabízí dobré logistické a dopravní spojení se zbytkem Evropy a přístup k dobré dodavatels­ké základně.

Při výběru lokace sehrála podle firmy důležitou roli také nabídka podpory ze strany slovenské vlády.

Továrna bude prvním novým závodem společnost­i Volvo Cars v Evropě od roku 1965.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia