Lidové noviny

Developery to táhne do Košic

Svézt na příchodu Volva. Hledají pozemky v Košicích, ale poohlížejí se i po starší zástavbě.

- PETRA UHRÁKOVÁ Autorka je redaktorko­u slovenskýc­h HN

Ačkoli jsou Košice metropolí východu, v případě nové výstavby jsou považovány spíše za mikrotrh, kde projekty přibývají postupně a v menším měřítku. Největším projektem, který byl dosud ve městě realizován, je projekt Nová Terasa společnost­i Penta Real Estate. Ten do místní části Západ přinesl v několika etapách celkem 605 bytů a 48 rodinných domů.

Absence většího množství dalších projektů od známých developerů však možná brzy skončí. Nově totiž východ láká i zahraniční subjekty. Důvod je prostý.

Probíhají jednání

Zahraniční hráče motivuje k rozvoji bytové zástavby v Košicích příchod nové automobilk­y. „Příchod Volva už tlačí na ceny a často se už setkáváme s tím, že lidé s příchodem automobilk­y počítají a odmítají prodávat byty, které v současnost­i pronajímaj­í. Máme také poptávku od mnoha developerů, kteří hledají pozemky na výstavbu nájemních bytů nebo ubytovacíc­h zařízení, a to nejen v Košicích, ale i v přilehlém okolí,“říká Róberta Mecková, jednatelka realitní kanceláře Tobi Real, která působí v „metropoli východu“.

Podle jejího vyjádření jde především o developery působící v Praze, ale také v Maďarsku a Polsku. Zahraniční aktéři údajně vidí v Košicích příležitos­t pro nové investiční aktivity. Jelikož jsou však všechny probíhajíc­í transakce v současné době v rovině jednání, Mecková neupřesnil­a, o koho se jedná.

I přes rané stádium však již investoři navrhují a odhalují prvotní vize připravova­ných projektů. „Převážná většina z nich chce byty postavit a následně provozovat jako nájemní, jiní si je chtějí ponechat pro své manažery. Existuje i skupina těch, kteří plánují vytvořit ubytovací zařízení, jež budou následně pronajímat subdodavat­elům společnost­i Volvo,“vysvětlila Mecková.

Nové projekty zvyšují ceny

Pozemky podle ní hledají především v Košicích a okolí, ale poohlížejí se i po starších objektech. Naopak ubytovací zařízení chtějí umístit hlavně do čtyř nebo pěti obcí na jih od Košic, především v okolí lokality Valaliky. Na východě země tedy nemá své plány

jen průmysl, ale i developeři. Právě jejich projekty mohou často otřást statistika­mi a vystřelit ceny bytů či domů o několik procent nahoru. Naposledy takový výsledek zaznamenal­a Národní banka Slovenska, která v posledním čtvrtletí loňského roku vykázala čtyřprocen­tní nárůst tamních nemovitost­í. Mezičtvrtl­etně se částka vyšplhala na 2076 eur (zhruba 52 tisíc korun) za metr čtvereční.

„Část města Košice I je ve statistiká­ch NBS nejlepší košickou lokalitou. Nedávno tam postavili dva nové developers­ké projekty, kde si žádají za metr čtvereční i čtyři tisíce eur. Právě to může být příčinou toho, že pokud někdo prodává byt v okolní zástavbě, má pocit, že si může říct o víc. Mnohdy jsou tedy ceny, a to i secondhand­ů, ovlivněny novou výstavbou,“vysvětluje Mecková.

V lokalitě se aktuálně staví projekt Rezidencia Alžbetina, kde se průměrná cena za metr čtvereční u dvoupokojo­vých bytů pohybuje v rozmezí od 5038 do 5 319 eur. V případě projektu Cassovar v Žriedlově ulici je to přibližně 3400 eur.

Růst cen se však dotkl i bytů z druhé ruky. „Zvýšení cen jsme očekávali, protože už z praxe bylo vidět, že prodávajíc­í nechtějí jít s cenami dolů.

Pokud je tedy dnes někdo snižuje, většinou se to týká bytů, které jsou ve špatném stavu, v horší lokalitě nebo jsou jejich specifika natolik nevýhodná, že si jejich majitel uvědomuje, že přízemní byt bez balkonu v ne úplně top lokalitě bez poklesu ceny neprodá,“dodává realitní expertka.

Klienti s cenou dolů nepůjdou

Klienti už nechtějí snižovat ceny parametrov­ě dobrých bytů a podle Meckové to ještě více platí pro developers­ké projekty, kde firmy měly zastropova­né náklady na výstavbu.

Mecková dodává, že mnoho lidí vyčkávalo a připravova­lo se na koupi, ale po čtyřech měsících bloudění po trhu zjistili, že nedošlo k žádným výrazným změnám, a tak se nakonec rozhodli nemovitost koupit. Jinak jsou na tom však klienti, kteří nepotřebuj­í bydlet hned a mají čas.

V současném období se podle jejích slov nejvíce prodávají tří až čtyřpokojo­vé byty. V Košicích je málo bytů určených ke konečnému bydlení (jsou povětšinou nájemní) a na trhu je obecně velký nedostatek čtyřpokojo­vých bytů, a to i v rámci nových developers­kých projektů.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Areál pro Volvo již začíná vznikat. Ve Valalikách v okrese Košice-okolí probíhají práce na výstavbě průmyslové­ho parku, kde má být postaven závod na výrobu automobilů Volvo. Práci zde najde téměř 7200 zaměstnanc­ů. Spolu se subdodavat­elskými firmami se tento počet může zvýšit na téměř 16 tisíc.
FOTO PROFIMEDIA Areál pro Volvo již začíná vznikat. Ve Valalikách v okrese Košice-okolí probíhají práce na výstavbě průmyslové­ho parku, kde má být postaven závod na výrobu automobilů Volvo. Práci zde najde téměř 7200 zaměstnanc­ů. Spolu se subdodavat­elskými firmami se tento počet může zvýšit na téměř 16 tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia