Lidové noviny

Ženy se více přetěžují

- IVA BÍLKOVÁ fyzioterap­eutka Autorka je hlavní fyzioterap­eutkou FYZIOklini­ky z pražského Chodova

Zpohledu fyzioterap­euta jsou fyzicky náročná povolání vyžadující rutinní pohyby, jež nutí člověka setrvávat v pozicích mimo ideální napřímení. Za velmi častou příčinu bolestí je považováno přetěžován­í celého pohybového aparátu. Může jít o dynamické pohyby stále jedním směrem nebo setrvání statické, tedy stále v jedné pozici po dlouhou dobu bez kompenzace pohybem. Při sezení trpí nejčastěji páteř – ohroženou skupinu tvoří řidiči, švadleny, hudebníci, rukodělní výrobci. Dále pak opraváři, instalatéř­i, malíři pokojů, ti všichni se musí tisíckrát natáhnout, naklonit a dlouze pracovat v poloze škodlivé pro páteř.

OČIMA ODBORNICE

Problémy pracovníků ve fyzicky náročných profesích a těch sedících se příliš neliší. Vždy jde o souhrn patologií, které vznikly ze stereotypn­ích pozic a nadměrné zátěže. Je paradoxní, že dělník s krumpáčem si obvykle dokáže měnit pracovní polohy lépe než člověk zabraný do práce na počítači.

Stejnou zátěží, jakou představuj­e pro páteř dlouhodobý sed, je i trvalý stoj, a to pro celý pohybový aparát, kyčle, kolena a další. Například kadeřnice, která může stát vzpřímeně, má při stříhání stále zdvižené ruce, zatěžuje svaly šíje a vznikají bolesti ramene.

Důležité je proto si uvědomit, jaké svalové skupiny při práci zatěžujeme, a dopřát tělu kompenzačn­í protažení. Potíže způsobené fyzikálním­i faktory patří hned po nemocech dýchacích cest k nejčastějš­ím důvodům pracovní neschopnos­ti.

U mužů bývá nejčastějš­í příčinou práce s vibračními nástroji, rozšířeněj­ší jsou ale nemoci z dlouhodobé nadměrné jednostran­né zátěže a ty postihují převážně ženy. Například v roce 2021 podle SZÚ ženy „předčily“muže v nemocech periferníc­h nervů téměř trojnásobn­ě, v nemocech úponů, šlach, vazů nebo kloubů z přetěžován­í končetin dvojnásobn­ě.

Problémy bych ale nedělila podle pohlaví, nicméně je pravda, že určitým rizikovým povoláním obecně dominují ženy. Velmi častý je například syndrom karpálního tunelu, kterým obvykle trpí krejčové, švadleny, pracovnice v gastronomi­i či v úklidových službách. Dále je to artróza drobných kloubů ruky, která je častá u účetních, fyzioterap­eutek, učitelek nebo zdravotnic.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia