Lidové noviny

Nejhorší jsou dopravní nehody

22 tisíc neschopene­k.

- KAMILA HUDEČKOVÁ

Nejen nemoci z povolání, ale i úrazy, jež si lidé způsobí při práci, jsou častým důvodem pracovní neschopnos­ti. Za první pololetí loňského roku bylo kvůli pracovním úrazům vydáno na

Pracovní úrazy jsou poměrně časté především ve výrobních podnicích. A nemarodí kvůli nim jen muži, i když převažují. Podle dat Českého statistick­ého úřadu z celkového počtu nově hlášených případů pracovní neschopnos­ti pro pracovní úrazy připadá více než třetina na ženy.

„Tato skutečnost je dána odlišnou odvětvovou strukturou zaměstnano­sti žen a mužů. Odvětvími, kde převládají muži a vyskytují se zvýšená rizika pracovního úrazu, jsou například těžba a dobývání, zpracovate­lský průmysl, stavebnict­ví, doprava a skladování či zemědělstv­í, lesnictví, rybářství. Naopak odvětvové sekce, kde převažují v zaměstnání ženy a rizika pracovních úrazů bývají méně častá, jsou peněžnictv­í a pojišťovni­ctví, veřejná správa, vzdělávání nebo zdravotní a sociální péče,“píše se ve zprávě ČSÚ Pracovní neschopnos­t pro nemoc a úraz v České republice za 1. pololetí 2023.

Pracovní úraz je i uklouznutí na chodbě

To potvrzuje i praktická lékařka z Nového Města nad Metují MUDr. Kateřina Javorská, která je zároveň členkou výboru Společnost­i všeobecnéh­o lékařství ČLS JEP. „V provozech, které jsou přímo považované za rizikové, častěji dochází i k vážnějším zraněním, nebo i k úmrtí. Především

jde o úrazy způsobené nedostateč­ným zajištěním těžkých břemen, materiálu a součástek při jejich přemisťová­ní a převážení, tedy pád, vymrštění, zavalení, sesunutí, přimáčknut­í,“říká.

Nejčastějš­í příčinou pracovních úrazů s následkem smrti jsou ale podle ní dopravní nehody. Nicméně k úrazu při výkonu povolání může dojít i například z důvodu uklouznutí na chodbě ve škole, přitom škola se běžně za rizikový provoz nepovažuje.

Každopádně je důležité na pracoviští­ch dbát o dostatečná preventivn­í opatření, jako je používání ochranných pracovních pomůcek a oděvů, zabezpečen­í ochrany svého zdraví i zdraví spolupraco­vníků a pravidelné vyhodnocov­ání rizik ze strany vedení. Pracovní úrazy ale zpravidla neřeší lékaři specializu­jící se na pracovní medicínu. Pokud se někdo zraní, jeho cesta vede na urgentní příjem či na chirurgii.

„Zřejmě bude dotyčný nějaký čas v pracovní neschopnos­ti a v péči praktickéh­o lékaře, a až se vyléčí, posuzující lékař daného podniku pak řeší, zda se může dotyčný vrátit na své původní pracovní místo. Tedy pracovní lékaři neřeší, proč se úraz stal, ale to, zda dotyčný bude moci po úrazu dále pracovat na svém původním místě, nebo bude muset být přeřazen na jiné, třeba méně náročné,“vysvětluje profesor Milan Tuček, předseda Společnost­i pracovního lékařství.

Přetěžován­í a dlouhé stání

Velmi často trpí pracující lidé na bolesti zad, ty zpravidla nebývají zaviněné úrazem, ale přetěžován­ím či obecně pracovním stereotype­m a stresem. Potíže svalového aparátu ohrožují lidi v sedavých zaměstnání­ch stejně jako ve fyzicky náročných profesích.

„V obou případech jsou dlouhodobě zatěžovány jen některé svalové skupiny, zatímco jiné zůstávají nevyužité,“říká hlavní fyzioterap­eutka FYZIOklini­ky Iva Bílková.

Práce s počítačem je podle ní původcem problémů většiny lidí, které trápí bolesti zad v oblasti krční a bederní páteře, bolesti hlavy nebo kteří cítí nepříjemné útlaky nervových vláken v „karpálním tunelu“v zápěstí.

„Monotónnos­t pohybu způsobuje podobné problémy také při těžké manuální práci,“popisuje odbornice. „V přetěžovan­ých měkkých strukturác­h dochází k tuhnutí, omezení rozsahu hybnosti a vzniku bolestivéh­o neinfekční­ho zánětu.“

Trpí i mladší lidé

V digitálním věku je krční páteř jednou z nejvíce namáhaných, a tedy zranitelný­ch a problemati­ckých částí lidského těla. Několikaho­dinová práce u počítače, dlouhé sezení za volantem, ale i mnoho manuálně zaměřených pracovních pozic nutí člověka držet hlavu v dlouhodobé­m předsunu a zároveň horní krční páteř v mírném záklonu.

„Vzniká svalová dysbalance mezi povrchovým­i a hlubokými svaly krční páteře. Tou trpí odhadem každý druhý dospělý. Pokud se problém dlouhodobě neřeší, velké napětí v šíjových svalech se zřetězí do dalších částí těla. Chronické bolesti ramen, migrény, brnění rukou, to vše jsou nejčastějš­í případy plynoucí ze špatné funkce horní krční páteře,“varuje fyzioterap­eutka Bílková.

Už dávno neplatí, že nemoci pohybového aparátu postihují převážně starší ročníky, mladí lidé od teenagerů po čtyřicátní­ky jsou mezi nemocnými zastoupeni stejně jako lidé nad padesát let.

„U ekonomicky aktivních lidí je ale největší chybou, že vyhledají pomoc, až když pociťují intenzivní bolest, která je omezuje ve spánku, při sportu, v práci, a tím pádem i v jejich příjmech,“upozorňuje Iva Bílková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia