Lidové noviny

Na hřišti lídr, v kabině vtipálek

- STANISLAV KUČERA

Ne nadarmo se celých šest sezon držel v nejprestiž­nější lize světa NBA a momentálně řídí ofenzivní manévry Barcelony, předního evropského velkoklubu. Tomáš Satoranský zkrátka basketbalo­vým uměním vyniká.

Nejnověji své dovednosti ukázal v pondělí v Pardubicíc­h, kde 21 body a deseti asistencem­i dovedl Čechy k výhře nad Brity.

V čem spočívají jeho největší přednosti? „Myslím, že i laik jasně vidí, že s ním hra daleko lépe plyne a dostáváme se do lepších pozic,“přibližuje další reprezenta­nt Tomáš Kyzlink. „Všem se nám s ním hraje skvěle, je naprosto klíčový hráč a dirigent celého našeho útočného systému.“

Tato slova odpovídají definici Satoranské­ho pozice: jakožto rozehrávač má za úkol především organizova­t hru. Ať už hraje v národním dresu, nebo v klubu, taktickou vyzrálostí i nesobeckos­tí pomáhá parťákům ke skórování.

Zakončovat umí ovšem i sám, Britové by po pondělním duelu kvalifikac­e o postup na EuroBasket 2025 mohli vyprávět.

Nejprodukt­ivnější hráč

Dvaatřicet­iletý český basketbali­sta proti nim trefil mimo jiné čtyři trojky ze sedmi a stal se nejprodukt­ivnější postavou utkání.

„Zápas mi střelecky sedl, ze začátku mi dávali dost prostoru, tak jsem byl trpělivý a hledal si dobré pozice. Potom mi tam spadly i některé těžší střely, ale nejdůležit­ější je pro mě pořád to, že chci zapojovat spoluhráče a zlepšovat týmový výkon,“zdůraznil.

Přesto svými bodovými explozemi už reprezenta­ci pomohl k několika úspěchům. Třeba k šestému místu na mistrovstv­í světa v roce 2019 či k postupu na olympijské hry do Tokia.

Stal se tak výraznou tváří tuzemského basketbalo­vého rozmachu, a to nejen díky dlouholeté­mu působení v NBA.

I v pondělí v Pardubicíc­h si už při představov­ání vysloužil nejhlasitě­jší aplaus od bezmála pěti tisíc fandů.

A když pak v důležitých momentech dvakrát trefil trojku v časové tísni, hala burácela.

„Atmosféra byla skvělá, když hraje Saty, tak je diváků na tribunách vždycky o něco víc,“podotkl Kyzlink.

Ten jednu z pobídek právě od Satoranské­ho přetavil v působivou smeč rovnou ze vzduchu.

„Jen si ukážete a on vás někdy vidí dřív než ostatní,“prozradil.

Že Satoranský na aktuální kvalifikač­ní okno, v němž Češi kromě vítězství nad Brity zapsali ještě porážku proti Řecku, dorazil, nebylo samozřejmo­stí. Využil totiž nové domluvy mezi světovou federací FIBA a Euroligou, které sladily své termínové listiny.

Do reprezenta­ce se vrátil po necelém roce a půl. Připojil se navzdory tomu, že v Barceloně podstupuje drsnou sezonu, v níž už má za sebou přes padesát mačů v několika soutěžích.

„Tento týden byl důležitý, protože mi záleží na českém basketbale a na Česku obecně, ale zároveň náročný. Jak pro mojí rodinu, tak pro mě osobně po fyzické stránce,“nezastíral.

Za to, že nalezl vůli překonat únavu, si ho váží rovněž spoluhráči. „Jsme hrozně rádi, že i v průběhu takhle těžké sezony přijel a pomohl nám,“zdůrazňuje Kyzlink.

A Satoranský je podle něj tahounem taktéž mimo palubovku: „Je ohromně vtipný člověk, který drží partu pospolu. Když je v kabině, týmová chemie je lepší.“

Už v pátek bude rodák z Prahy řídit zase Barcelonu, nemá tedy moc prostoru na odpočinek.

Další pozvánku do reprezenta­ce dostane v listopadu, kdy kvalifikac­e o EuroBasket pokračuje.

Pokud bude zdravý, jistě rád znovu přicestuje. Vidina příští vrcholné akce ho motivuje. Však taky po svém řádění proti Británii za sebe a další zkušené opory prohlásil: „Tahle parta ještě nekončí.“

 ?? FOTO ČTK ?? Tahoun. Tomáš Satoranský v zápase proti Velké Británii řádil.
FOTO ČTK Tahoun. Tomáš Satoranský v zápase proti Velké Británii řádil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia