Lidové noviny

6,9 biliardy hmotnosti Slunce

- RADEK JOHN

Astronomov­é objevili rekordní zárodek galaktické kupy. Jeho světlo k nám doputovalo z doby pouhých 800 milionů let po velkém třesku. V takto raném vesmíru jde o největší známý objekt své kategorie. Kupy jsou velké skupiny navzájem gravitačně provázanýc­h hvězdných soustav. Mohou mít stovky i tisíce jednotlivý­ch galaxií. Hmotnost galaktický­ch kup se pohybuje v řádech okolo 1014 (jednička a čtrnáct nul) až 1015 hmotnosti Slunce. Příklad takového shluku je Kupa galaxií v Panně, jejíž střed od nás leží kolem 54 milionů světelných let. Skládá se nejméně z 1300 galaxií.

ČÍSLO TÝDNE

Skupina výzkumníků vedená Feigem Wangem z Arizonské univerzity teď popsala podobnou strukturu, která bude patrně ještě větší. Jejich přístroje ji zachytily ve stadiu zrodu, když se v ní mladé galaxie teprve začínaly shlukovat. Z toho důvodu ji označují jako protokupu. Během miliard let, které uběhly, než její světlo doletělo k Zemi, ale určitě vyrostla a stala se plnohodnot­nou kupou.

Podle výpočtů badatelů by v současnost­i mohla dosahovat přibližně 6,9 × 1015 hmotnosti Slunce. Je to asi šestkrát víc než už zmíněná Kupa galaxií v Panně, jejíž hmotnost vychází kolo 1,2 × 1015 hmotnosti Slunce.

Centrum protokupy tvoří kvasar, tedy objekt, který se může jevit jako jednotlivá hvězda. Ve skutečnost­i je však mnohem masivnější. Kvasary se dnes považují za jádra galaxií, v jejichž středu sedí supermasiv­ní černá díra obestřená oblakem plynu. Ten do ní padá, přitom se zahřívá na velmi vysokou teplotu. Následkem toho intenzivně září.

Kvasar uvnitř nové protokupy by měla pohánět černá díra o hmotnosti odpovídají­cí 3,6 miliardy Sluncí. Pro srovnání: černá díra ve středu naší Galaxie s velkým G má podle odhadů asi 4,3 milionu hmotnosti Slunce.

K pozorování protokupy použili vědci teleskop na havajské hoře Mauna Kea a soustavu radioteles­kopů ALMA. Výsledky výzkumu ovšem ještě nevyšly ve vědeckém časopisu. Zatím visí jen na webu arXiv.org.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia