Lidové noviny

Klíšťata šíří i nové choroby

Mírné zimy parazitovi prospívají. Lékaři už za leden hlásí 138 pacientů s borreliózo­u

- VERONIKA RODRIGUEZ

Pozor na klíšťata, varují odborníci. Podle kalendáře mají sice ještě asi měsíc spát, kvůli mírné zimě už se ale letos probudila. A začínají si hledat oběti.

Své o tom ví například šedesátile­tá Jana z Prahy. „Našla jsem pořádně napité klíště na psovi. Teď v zimě. Koukala jsem jako blázen, nikdy předtím jsem nic takového nezažila,“řekla. Pes si podle ní musel parazita přinést z procházky po městském parku nebo z chalupy v Krušných horách. „Hned jsem prohlédla i sebe,“dodala.

Nebývalou klíšťovou invazi potvrzují i biometeoro­logové. Třeba podle Lenky Hájkové z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu už dávno neplatí, že by se měli mít lidé na pozoru až na jaře. „Zimy jsou v posledních letech skutečně mírné, často ani nenapadne pořádná sněhová pokrývka. To má na aktivitu klíšťat vliv,“uvádí.

Probuzení už při pěti stupních

Klíšťata se totiž podle ní probouzejí už s teplotami kolem pěti stupňů nad nulou, okupují navíc stále více míst. „Najdeme je prakticky všude – nejenom v lesích, ale i v městských parcích, zahradách či podél vodních toků,“říká. Vůbec nejvíc se jim prý daří tam, kde jsou porosty křovin s bylinným patrem. „V takových místech se totiž udržuje vlhkost po celý den,“vysvětluje.

Doputovaly nemoci z jihu

Jenomže spolu s probuzeným­i parazity se začínají plnit i statistiky epidemiolo­gů. Objevují se infekce, které tito tvorové přenášejí. Podle lékařů jde hlavně o klíšťovou encefaliti­du a lymeskou borreliózu, kterými se ročně nakazí i několik tisíc lidí. Podle dat Státního zdravotníh­o ústavu se jen během letošního ledna objevila první jmenovaná choroba u pěti lidí. Druhá napadla dokonce 138 lidí. „Obě nemoci se projevují hlavně horečkami, kožními vyrážkami, únavou a bolestmi hlavy a kloubů,“přibližuje nejčastějš­í průběh těchto bakteriáln­ích chorob Petr Smejkal z Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM).

Mírné zimy ale přispívají k tomu, že se u nás v posledních letech šíří i takové nemoci, které byly dosud obvyklé spíš na jihu Evropy. Roznášejí je také jiné druhy klíšťat. Podle ostravskéh­o epidemiolo­ga Rastislava Maďara jde třeba o babeziózy či ricketsióz­y.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia