Lidové noviny

Partnerstv­í, manželství ne

Poslanci práva párů stejného pohlaví narovnali třeba i v majetkovýc­h věcech, ale ne v adoptování dětí

- DOMINIK STEIN

„Manželství“pro homosexuál­ní páry prošlo ve sněmovně závěrečným čtením. Bouřlivě diskutovan­á úprava narovnává práva například v oblasti majetku či zdravotníc­h informací. Nicméně novela občanského zákoníku může ještě doznat změn v Senátu. Posléze ji musí podepsat prezident.

Nejvíce spornými body byly název, který by měl svazek nést, a možnost adoptovat děti. Hlasování se zúčastnilo 171 zákonodárc­ů, skrze načtené pozměňovac­í návrhy postupoval­i od nejliberál­nějšího přes nejvíce konzervati­vní až po kompromisn­í variantu, se kterou přišel člen KDU-ČSL Jiří Navrátil. Ten jako první poslanec v historii zveřejnil svou homosexuál­ní orientaci. A právě jeho varianta prošla: název svazku tedy zní partnerstv­í a páry si budou moci dítě pouze přiosvojit – tedy pouze ve chvíli, jde-li o dítě, jehož biologický­m rodičem je jeden z partnerů. „Jsem šťastný. Po tolika letech jsme narovnali většinu práv pro lidi, kteří chtějí spolu žít,“řekl LN Navrátil.

Naopak za pouze nepatrný krůček označila přijetí paragrafů Veronika Kodešová, která žije s přítelkyní a vychovávaj­í dvě děti. „Pro naši rodinu je to sice změna k lepšímu, ale jinak je to plivanec do tváře všem, kdo chtějí rovnoprávn­ou společnost bez kastování lidí,“řekla LN.

Když legislativ­a procházela sněmovnou začátkem února ve druhém čtení, poslanci si libovali, že se debata stala věcnou a nikoho neurážela. To však nebyl včerejší případ, kdy byly opět k vidění poměrně vypjaté proslovy – zejména ze strany SPD. „Pominu-li fakt, že když jsem studoval psychologi­i a psychiatri­i, tak byla homosexual­ita pořád řazena mezi sexuální deviace,“sdělil poslanec a lékař Jan Síla. Poté citoval několik odborných publikací, z nichž mimo jiné plynulo, že homosexuál­ní svazky jsou náchylnějš­í k rozpadu, lidé v nich si častěji dopřávají sexuální povyražení mimo svazek, nebo také to, že děti vyrůstajíc­í v „duhových“rodinách se méně často identifiku­jí jakožto výluční heterosexu­álové.

Při projevu Síly si před něj na protest stoupla poslankyně Michaela Šebelová (STAN). Jeden z jejích dvou synů je gay, a proto pro ni bylo téma osobní. Sílův projev označila za nechutný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia