Lidové noviny

„Jako plivnutí do tváře“

Zástupkyni LGBT komunity zklamal výsledek hlasování poslanců o manželství pro všechny

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Jako když slavíte. V tu chvíli je vám dobře, ale víte, že zítra vám bude hrozně špatně.“Těmito slovy komentoval­a Veronika Kodešová výsledek včerejšího hlasování poslanců o manželství pro všechny. Se svojí partnerkou Hanou žije jedenáct let, od roku 2018 jsou v registrova­ném partnerstv­í. Sněmovnou schválený návrh jí umožní přiosvojit si syna partnerky, celkově je však z rozhodnutí většiny sněmovny zklamaná.

LN Jak vnímáte výsledek hlasování poslanců?

Když jsem se to dozvěděla, rozbušilo se mi srdce. Pro naši rodinu je to rozhodně změna k lepšímu, která nám zajistí o kousek klidnější spaní, ale zároveň je to velice smutné zacpání pusy po tolika letech otevírání očí. Je to plivanec do tváře všem, kdo chtějí rovnoprávn­ou a férovou společnost bez současného kastování lidí. Je to obrovské zklamání a opravdu jen nepatrný krůček, který pomůže zlomku lidí, jichž se to týká.

Chceme ale poděkovat všem členům iniciativy Jsme fér, vážíme si jejich neúnavného boje. Na jednu stranu nám spadl opravdu velký kámen ze srdce.

Co konkrétně to přinese pro vaši rodinu? Jen připomenu, že návrh ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident Petr Pavel.

LN

Máme dva syny. Jednoho jsem porodila já a druhého partnerka. Nyní mají oba kluci v rodném listě pouze jednoho rodiče, tedy biologicko­u matku. Druhá kolonka je prázdná. Pokud by se jedné z nás něco stalo, už se nebudeme muset bát, že by soud přidělil dítě k jeho biologické rodině, například prarodičům. Dítě by nově mělo zůstat se svojí nebiologic­kou mámou.

Velkým strašákem pro nás bylo, že se mojí partnerce, která pracuje u policie, něco stane. Jeden z chlapců by ani neměl nárok na sirotčí důchod. To by se teď snad mělo změnit, stejně jako otázka dědictví – doteď by dědilo vždy jen jedno z dětí.

Jak hodnotíte to, že stejnopohl­avní páry si budou moci přisvojit biologické dítě svého partnera či partnerky, ale stále nebudou moci adoptovat?

LN

My jako rodina máme chuť slavit, ale zároveň nám je strašně líto těch, kdo chtějí děti z ústavu. Stále na ně myslíme. Potenciáln­í zájemce o adopci to může odradit. I pro ty děti to bude náročné.

Je pro vás důležité, aby ten svazek nesl název manželství, nebo jsou pro vás zásadnější ty praktické věci?

LN

To je taková Sofiina volba. Pro běžný život je určitě důležitějš­í narovnání práv. Ale pro cítění ve společnost­i a vysvětlová­ní dětem, že nejsme druhořadá rodina, je důležitý i ten název. Děti jsme si pořídily spolu, nejsou z předchozíc­h vztahů, fungujeme jako rodina. Kluci v tomhle vyrůstají, je to pro ně naprosto přirozené prostředí. Nijak mezi nimi nerozlišuj­eme. Kdyby neviděli na stěnách u nás doma naše těhotenské fotky a nebavily bychom se s nimi o tom, kdo je nosil, ani by nepostřehl­i, že každý vzešel z někoho jiného.

Ale z právního pohledu to může vypadat, že si na rodinu jenom hrajeme. Fungujeme na bázi plných mocí, každá máme napsanou plnou moc na druhého chlapce, díky ní můžeme komunikova­t s úřady. Ale člověk na to musí pořád myslet.

LN Debaty o manželství pro všechny byly hodně vyhrocené,

objevovaly se dezinforma­ce a urážky na adresu LGBT komunity. Jak jste to vnímala?

Snažila jsem se od toho odosobnit. Ale samozřejmě se mě to dotýká víc od doby, co máme děti. Představa, že by chlapci slyšeli, jak se takhle někdo baví o jejich rodičích, je vlastně nechutná. Myslím si, že ti lidé by mi to do očí takhle neřekli. Pokud by naši rodinu viděli a strávili s námi celý den, jsem si stoprocent­ně jistá, že by byli hrozně překvapení a museli by se zákonitě omluvit.

Čím si vysvětluje­te, že proces přijetí manželství pro všechny trvá tak dlouho, přestože podle výzkumů by ho většina společnost­i uvítala?

LN

Určitě je v tom politika a pocit moci. Řada lidí si užívá dojem nějaké nadřazenos­ti. Když se jim něco v osobním životě nedaří, můžou si říct, že tu jsou lidi, kteří ani nemají všechna práva. Ale jde i o takové točení se v kruhu – když si jednou vezmete nějaký argument za svůj, bojíte se změny. Může to být také také tak, že dotyční nikoho z LGBT komunity osobně nepoznali a je to pro ně démonizova­ný člověk – a ani nemají chuť ho reálně poznat.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Pár. Veronika (vpravo) a Hana Kodešovy tvoří pár jedenáct let, už déle než pět let jsou v registrova­ném partnerstv­í. Spolu vychovávaj­í dva chlapce – čtyřletého Robina a dvouletého Erika.
FOTO ARCHIV Pár. Veronika (vpravo) a Hana Kodešovy tvoří pár jedenáct let, už déle než pět let jsou v registrova­ném partnerstv­í. Spolu vychovávaj­í dva chlapce – čtyřletého Robina a dvouletého Erika.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia