Lidové noviny

Komunikace Hradu: žádná změna

-

Hradní kancelář loni odmítla téměř třetinu žádostí o informace, na Hrad jich doputovalo 215. Z dat prezidents­ké kanceláře vyplývá, že se rok od nástupu prezidenta Petra Pavla situace výrazně nezměnila a odmítá zhruba stejné množství žádostí o informace jako za první prezidents­ké období Miloše Zemana. Uvedl to server iROZHLAS.cz s odkazem na výroční zprávy ohledně rozsahu poskytovan­ých informací podle zákona za posledních deset let. Žadateli jsou novináři, aktivisté, ale i veřejnost, která pomocí tohoto nástroje může vykonávat nad státními orgány dohled, píše server.

„Množství odmítnutýc­h žádostí souvisí s tím, že se žadatelé často zajímají o názory, zatím neznámé informace (ptají se na budoucnost) nebo neexistují­cí informace, případně žádají o informace, které nespadají do režimu zákona o svobodném přístupu k informacím,“uvedla mluvčí Hradu Eva Hromádková. Hrad dle ní komunikuje aktivněji na sociálních sítích i přes tiskové zprávy, za rok vyřídil na 6000 novinářský­ch dotazů, dodala. Velké množství odmítnutýc­h žádostí o informace přičítá zejména jejich formě a obsahu.

Daň za setrvačnos­t

Server iROZHLAS.cz ale zmiňuje, že nedostal odpověď například na žádost o informace ohledně koresponde­nce mezi kanceláří prezidenta a někdejším Zemanovým advokátem Markem Nespalou. „Tuto žádost Hrad odmítl s odkazem na advokátní mlčenlivos­t – která se kanceláře netýká – a třeba i na to, že novinář nezdůvodni­l, proč informaci potřebuje. Což ale zákon nevyžaduje,“píše server.

Právník protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal Petr Leyer s mluvčí Hromádkovo­u souhlasí v tom, že existuje řada „legitimníc­h a legálních důvodů“pro odmítání informací, ale trvale vysoké procento odmítnutýc­h žádostí podle něj spíše vypovídá o pokračujíc­í uzavřenost­i úřadu. „Pokud je tam deset let něco nastaveno, tak není možné ten úřad proměnit ze dne na den. Takže to může trvat i při nejlepší vůli třeba dva roky, než se naučí ten úřad fungovat novým způsobem,“dodal Leyer.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia