Lidové noviny

Partnerstv­í, manželství ne, shodli se poslanci

-

Vládní zmocněnkyn­ě pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíko­vá věří, že Česká republika v budoucnu manželství pro všechny uzákoní. Podle ní je třeba se o to znovu pokusit a je škoda, že se to nepodařilo už nyní.

„Je potřeba se dívat do zemí, které už manželství pro všechny uzákonily. Deklarují jednoznačn­ě pozitivní zkušenosti,“řekla LN Šimáčková Laurenčíko­vá.

LN přinášejí přehled odpovědí na nejčastějš­í otázky týkající se právních změn pro gaye a lesby, na kterých se poslanci shodli:

1. Jak se svazek bude jmenovat?

Namísto registrova­ného partnerstv­í bude nově svazek dvou osob stejného pohlaví nést název partnerstv­í. Pojem manželství tak zůstane zachován pouze pro svazek muže a ženy, jak si přála konzervati­vní část sněmovny.

Návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy, který prošel prvním čtení, již sněmovna včera dále neprojedná­vala.

2. Mění novela registrova­né partnerstv­í?

Ne, poslanci se rozhodli jít cestou novely občanského zákoníku. Jak pro LN osvětlila poslankyně STAN Barbora Urbanová, do registrova­ného partnerstv­í by po přijetí novely již nemělo být možné vstoupit.

„Nicméně ti lidé, kteří už tento institut uzavřeli, v něm budou moci zůstat. Protože ne každý, kdo je nyní v registrova­ném partnerstv­í, bude chtít vstoupit do partnerstv­í,“vysvětlila poslankyně.

3. Jaká práva získaly homosexuál­ní páry?

Právní režim manželství se použije obdobně i na nový institut partnerstv­í. Tedy všude tam, kde právní předpisy budou hovořit o manželství, manželích, vdovách či vdovcích a podobně, příslušná ustanovení se budou nově vztahovat i na partnerstv­í a partnery, respektive bývalé partnery.

Partnerstv­í se bude uzavírat stejným způsobem jako manželství. Pro osoby žijící v homosexuál­ním svazku tak bude také nově dostupný například institut společného jmění manželů či nárok na vdovský nebo vdovecký důchod.

4. Jak dlouho trvalo přijetí návrhu?

Sněmovní tisk byl předložen již v červnu 2022, k prvnímu čtení se ovšem dostal až zhruba o rok později. Včerejškem byl legislativ­ní proces v dolní komoře Parlamentu ČR zakončen a návrh poputuje do horní komory, tedy k senátorům.

Obdobný sněmovní tisk byl navrhovate­li podán již v minulém volebním období sněmovny, konkrétně v roce 2018. Tehdy návrh prošel prvním čtením a následně uvázl ve výborech, odkud se již nikdy nedostal.

5. Bude možné uzavřít partnerstv­í v zahraničí?

Možné bude uzavřít partnerstv­í před zastupitel­ským úřadem. S ohledem na diplomatic­kou praxi mezi státy ovšem pouze tehdy, pokud to bude umožňovat právní řád přijímajíc­ího státu.

6. Kolik zemí už zavedlo manželství pro všechny?

Podle iniciativy Jsme fér manželství pro všechny přijalo doposud celkem 35 států. V průměru tam přechod od partnerstv­í k běžným svazkům trval 9,9 roku. Naposledy manželství i pro stejnopohl­avní dvojice schválilo po devíti letech prosazován­í před pár dny Řecko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia