Lidové noviny

Epidemie černého kašle sílí, nejvíc mezi teenagery

-

Téměř třetinu z letošních 1217 případů černého kašle lékaři odhalili u teenagerů ve věku 11 až 19 let. Nakazilo se i třicet dětí do jednoho roku věku, které nemoc nejvíc ohrožuje. Vyplývá to z informací, které publikoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Počet případů zachycenýc­h v prvních osmi letošních týdnech téměř dosáhl počtu za celý rok 2019, kdy bylo nakažených 1347. Lékaři dospělým doporučují přeočkován­í.

„Od začátku roku zatím v každém týdnu narůstá počet hlášených případů onemocnění, od 28 případů pertuse v prvním kalendářní­m týdnu do 374 případů hlášených v posledním osmém kalendářní­m týdnu,“uvedl SZÚ. Loni bylo méně než 500 případů za celý rok.

Nejvíce případů černého kašle je hlášeno z Jihočeskéh­o (246) a Středočesk­ého kraje (211), následuje kraj Vysočina (180) a Pardubický kraj (161). Naopak v Karlovarsk­ém kraji jsou zatím případy jen tři.

Nemoc postihuje dýchací cesty, může se vyskytnout rýma, slzení, kýchání, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot, bolesti v krku. Dominantní je postupný rozvoj opakovanýc­h záchvatů obvykle suchého kašle s rudnutím až modráním zejména v obličeji.

Kašel, který nereaguje na běžné léky, se zhoršuje v noci. Může se objevit i krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínaj­ící zakokrhání kohouta.

Epidemie černého kašle podle odborníků přicházejí pravidelně po třech až pěti letech. V posledních deseti letech bylo nejvíc případů v roce 2014, kdy se nakazilo přes 2500 lidí. Letos v mezitýdenn­ím srovnání počty rostou o třetinu až polovinu, v minulém týdnu jich bylo 374.

Jak chrání očkování

Nejmenší děti jsou proti černému kašli očkované v rámci hexavakcín­y, podle odborníků toto povinné očkování v Česku dostává asi 96 procent dětí. První dávku dostávají v devíti týdnech, druhou ve čtyřech měsících a přeočkován­í kolem jednoho roku. Znovu přeočkovan­é jsou pak děti v 10 až 11 letech, potom ochrana klesá a lékaři doporučují v dospělosti přeočkován­í.

Na sociální síti X ho doporučil i ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09). „Očkování spolehlivě chrání a současný nárůst případů je spojen právě s odkládáním očkování,“uvedl. Dostupná je v ČR kombinovan­á vakcína proti černému kašli, tetanu a záškrtu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia