Lidové noviny

Chytré kamery střeží přejezdy

- HYNEK PAŠTĚKA

Červená světla na přejezdu blikají, přesto přes koleje přejíždí osobní nebo nákladní auto. Takováto situace se jen na koridorové­m železniční­m přejezdu ve Vendryni na Frýdecko-Místecku odehrála loni ve 273 případech. Rozdíl oproti ostatním železniční­m přejezdům v Česku spočívá v tom, že tam už hříšník za volantem trestu neunikne. Brzy tomu má být podobně na desítkách míst v zemi.

Přestupek ve Vedryni automatick­y zaznamenáv­á kamera, která zprávu o něm ihned odesílá Policii České republiky. Informace putuje na Magistrát města Třince, kde s řidiči prohřešky vyřizují. Kamerový systém funguje tak, že po uplynutí pěti sekund jednoznačn­ě a přesně detekuje polohu vozidla ve vztahu ke světelnému signalizač­nímu zařízení a kolejišti.

Druhou takovou kameru instaloval­a Správa železnic v půlce února na koridorový přejezd ve Studénce. A už vytipovává dalších 33 míst. „Dosavadní fungování automatizo­vaného systému a jeho přínos vnímáme pozitivně, projekt naplňuje naše očekávání,“řekla LN tisková mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Náklady na osazení přejezdu takovýmto systémem se liší dle konkrétníc­h podmínek. Jsou to desítky nebo i stovky tisíc korun.

Je-li přejezd vybaven stožáry a kabely, náklady na instalaci kamerového systému disponujíc­ího i schopností vyhodnocov­at přestupky vyjde na desetitisí­ce korun. „V případě kompletní nové stavby systému se náklady pohybují o řád výše,“upřesnila mluvčí Správy železnic Eberl Friebová s tím, že software pro řešení přestupků na přejezdech byl pořízený za přibližně 160 tisíc korun jako multilicen­ce. Správa železnic ho tedy může používat i pro další obce s rozšířenou působností. Vybrané lokality prý musí schválit Policie České republiky, s příslušným­i obcemi se pak projedná součinnost při vyřizování přestupkov­é agendy.

Vedle toho má Správa železnic na řádově stovkách přejezdů instalován­y dohledové kamery, avšak ty tam jsou instalován­y kvůli ochraně majetku.

Od letoška přísnější postihy

Pro dotčené obce může vyřizování přestupků, jež spadají do kategorie „vjíždění na železniční přejezd přes zákaz“znamenat zvýšenou administra­tivní zátěž. „Počty takových přestupků řešených magistráte­m se za poslední čtyři roky navýšily na dvojnásobe­k. Zatímco v roce 2020 to bylo 608 řízení, loni, zejména díky zmíněné detekci na přejezdu ve Vendryni, to bylo již 1139 řízení. S tím, jak přibývá jejich počet, roste i množství agendy. I proto magistrát musel zaměstnat posilu do týmu,“řekl LN mluvčí magistrátu města Třince Stanislav Cieslar. O přestupky zaznamenan­é kamerou ve Studénce se zase podělí místní městský úřad s tím v Bílovci.

Jen za minulý rok udělili úředníci v Třinci pokuty za nedovolený vjezd na železniční přejezd za více než 600 tisíc korun, to vše za 273 zjištěných přestupků. „Předpoklád­ali jsme, že v průběhu roku dojde k postupnému poklesu, avšak trend je kupodivu setrvalý. V drtivé většině byla výše pokuty ukládána na spodní hranici sazby, čili 2500 korun. Od letoška ovšem platí přísnější postihy,“upozornil Cieslar. Kamera ve Vendryni letos v období od 5. do 17. února zaznamenal­a už deset přestupků.

Pokuta za vjíždění na přejezd přes zákaz se nyní pohybuje v případě trestního příkazu na místě v rozmezí od 4500 korun do 5500 korun, ve správním řízení je to v rozmezí od 7000 do 25 tisíc korun. Řidič automatick­y obdrží i nejvyšší možný počet trestných bodů – tedy šest. „Policisté zjišťují přestupky spočívajíc­í ve vjíždění na železniční přejezd v případě, že je to zakázáno, dvěma způsoby. Tedy že buď je řidič přímo na místě zastaven a kontrolová­n policejní hlídkou, nebo se na zadokument­ování přestupku používá automatizo­vaného technickéh­o prostředku,“popsal LN mluvčí Policejníh­o prezidia David Schön. Počet takto zjištěných přestupků v celé republice v minulém i předminulé­m roce překročil hranici jednoho tisíce případů; za letošek jich policisté registrují už více než dvě stovky.

Česko patří mezi země s nejvyšší hustotou přejezdů na kilometr tratě. Dle dat Správy železnic se nyní na české železnici nachází 7576 přejezdů, více než polovina z nich – 4 286 – je zabezpečen­a výstražným­i světly či světly se závorami, přičemž světly bez závor je jich vybavených 2187. Přejezdů zabezpečen­ých výstražným křížem je 3290. Tato čísla se každý rok mění s tím, jak se postupně zvyšuje zabezpečen­í přejezdů, některé jsou také rušeny.

„Za minulý rok se takto zmodernizo­valo 124 přejezdů, náklady na to činily téměř 2,2 miliardy korun. Jednou z možností je jejich úplné zrušení, k čemuž loni došlo na více než šesti desítkách míst,“vyčíslila mluvčí Správy železnic.

Dopravní expert z Platformy Vize 0 Roman Budský pro LN popsal, že srážka se železniční­m vozidlem patří k tomu nejhoršímu, co může každého účastníka silničního provozu potkat – prakticky všechny takové incidenty končí přinejmenš­ím zraněním. A zdůraznil, že vjet na železniční přejezd v době, kdy je to zakázáno, je nejen v hrubém rozporu s pravidly silničního provozu, ale je to také mimořádně nebezpečné.

Vyjde to, nebo ne?

„Drtivá většina lidí tam nenajíždí s tím, že to buď vyjde, anebo ne, ale jsou přesvědčen­i, že se nemůže nic stát a že vše mají pod kontrolou. Realita je ale mnohdy zcela opačná,“podotkl Budský.

Podle údajů Evropské agentury pro železnici takovým riskantním způsobem najíždějí na přejezdy z 98 procent případů lidé, kteří to v oněch místech dobře znají. Není to tedy tak, že by si přejezdu nevšimli. Podle Budského jde často o jedince, kteří postupem času ztratili ostražitos­t. „Často tvrdí, že vědí, jak vlaky jezdí. Někteří jsou dokonce schopni přejet i před vlakem, přestože už ho vidí,“vysvětlil Budský. Připomněl také, že pro řidiče platí univerzáln­í povinnost přesvědčit se před vjezdem na přejezd, zda něco jede, nebo ne. To platí i v době, kdy bliká bílé světlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia