Lidové noviny

Rusko směňuje jídlo za granáty

Za nedostatko­vou dělostřele­ckou munici posílá Moskva do hladovějíc­í Severní Koreje především potraviny

- LUBOŠ JIRSA

V září loňského roku se severokore­jský diktátor Kim Čong-un ve Vladivosto­ku sešel se svým ruským protějškěm Vladimirem Putinem. Od té doby obchodní výměna mezi oběma státy, na které je uvalena celá řada mezinárodn­ích sankcí, prudce roste. Horkým zbožím jsou hlavně granáty a potraviny, uvedl v úterý jihokorejs­ký ministr obrany Sin Won-sik.

Severní Korea podle Soulu od zmiňovanéh­o podzimního setkání odeslala do Ruska asi 6700 kontejnerů munice, aby podpořila Moskvu v jejím už dva roky trvajícím válečném tažení na Ukrajině. Do kontejnerů se podle Sin Won-sika mohly vejít více než tři miliony dělostřele­ckých granátů ráže 152 milimetrů nebo půl milionu granátů ráže 122 milimetrů. „Mohl to být i mix těchto typů,“dodal jihokorejs­ký ministr.

Prokleté, ale lepší než nic

Zajímavé přitom je, že sami Rusové si začátkem letošního roku na kvalitu severokore­jských granátů stěžovali. „Podle dělostřelc­ů mají poloviční dolet než naše,“stálo v lednu například na telegramov­ém účtu válečného kanálu Gray Zone. S tím, že severokore­jské granáty jsou prý „prokleté“. Nakonec ale zřejmě převládl názor, že je lepší mít severokore­jské granáty než se trápit jejich nedostatke­m.

Což je problém, se kterým se nyní potýká i Ukrajina a na nějž začátkem týdne upozornil Volodymyr Zelenskyj. „Z milionu granátů, které nám Evropská unie slíbila, nedorazilo 50 procent, ale jen 30 procent, bohužel,“posteskl si ukrajinský prezident.

Předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová přitom včera slíbila, že do konce roku 2025 evropský blok výrobu munice zdvojnásob­í na dva miliony kusů. Česko pak v minulých dnech začalo shánět dělostřele­ckou munici pro Ukrajinu i ze třetích zemí mimo Evropskou unii.

Podle jihokorejs­kého ministra obrany Sina stovky továren na výrobu munice v KLDR nyní pracují asi na 30 procent kapacity kvůli nedostatku materiálu i elektřiny. Ovšem ty vyrábějící granáty pro Rusko prý pracují na plné obrátky.

„Částečně kvůli našim sankcím a vývozním kontrolám se Rusko na světové scéně stále více izolovalo. Rusové tak byli nuceni hledat vojenské vybavení ve stejně smýšlející­ch státech. Jedním z nich je Severní Korea,“uvedl již v Bílém domě mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost John Kirby.

Hrozba hladomoru

Na oplátku za munici prý Rusko posílá do Severní Koreje také vojenský materiál jako střely země–vzduch, obrněná vozidla a různé součástky. Ale hlavním předmětem směny jsou podle jihokorejs­kého ministra obrany Sina potraviny.

„Jídlo představuj­e vůbec největší podíl dodávek, které Rusko posílá KLDR. Máme za to, že to Severokore­jcům pomohlo stabilizov­at ceny potravin,“řekl. Upřesnil, že objem kontejnerů přepravený­ch z Ruska do Severní Koreje od září je zhruba o třetinu větší než množství zboží proudícího opačným směrem.

Ze severokore­jského pohledu směnný obchod dává smysl. Zatímco režim stále zbrojí a vydává podle amerických vládních odhadů okolo čtvrtiny svého skrovného HDP na armádu, loni se začaly opět objevovat zprávy, že je KLDR na pokraji hladomoru.

V případě této asijské země jde přitom o stále se opakující problém, který je dán mezinárodn­í izolací kvůli chování tamního režimu a třeba i pravidelný­m hrozbám jaderných útoků. KLDR tak na rozdíl od většiny států světa nemá možnost nakupovat potraviny v zahraničí a spoléhá se pouze na vlastní produkci.

Zatím největší hladomor se v dnes 26milionov­é Severní Koreji odehrál v letech 1995–1999. Podle oficiálníc­h údajů tehdy zemřelo na 250 tisíc lidí, ale jiné odhady mluví až o 3,5 milionu obětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia