Lidové noviny

Válka v Gaze ubírá Bidenovi hlasy

Úřadující prezident USA Joe Biden sice s přehledem zvítězil v demokratic­kých primárkách v Michiganu, ovšem vysoký počet nerozhodnu­tých voličů mu dělá starosti. byla evidentně úspěšná – ve státě, kde v listopadov­ých prezidents­kých volbách může rozhodovat k

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Kampaň proti Bidenovi na protest jeho podpory Izraele

Přes 81 procent hlasů získal mezi demokratic­kými voliči v pondělních primárkách ve státě Michigan na severu USA Joe Biden. Přesto to není výsledek, s nímž by mohl být spokojen: více než sto tisíc demokratic­kých voličů, tj. přes 13 procent z celku a zhruba pětkrát více v porovnání s předchozím­i michigansk­ými primárkami totiž na lístku zaškrtlo možnost „uncommited“čili nerozhodnu­tí.

„Mám pro pana Bidena jediný vzkaz: Příměří, příměří, příměří,“řekl listu The New York Times při odchodu z volební místnosti ve městě Dearborn 80letý Sámí Zrejk. Dodal, že pokud Biden nezmění svou blízkových­odní politiku, nebude jej volit ani v podzimních prezidents­kých volbách.

„Ani kdyby to mělo znamenat vítězství pro Donalda Trumpa,“dodal muž původem z Jemenu.

Odpor proti americké podpoře Izraele roste

Příměřím měl Zrejk na mysli klid zbraní v Pásmu Gazy, který se stále nedaří dojednat. A nejen podle názoru Američanů arabského původu (kterých v Michiganu žije

2,4 procenta, což je jeden z nejvyšších podílů v USA) dělá Joe Biden neochvějno­u podporou Izraele, která má za následek stále rostoucí počet civilních palestinsk­ých obětí, špatnou věc.

Kampaň za „nerozhodnu­tou“volbu vedla v Michiganu celá řada organizací. Zapojily se do ní i výrazné tváře federální politiky jako třeba Rashida Tlaibová, demokratic­ká

poslankyně ve Sněmovně reprezenta­ntů za Michigan. „Pošlete Bidenovi jasný vzkaz: Je nutné změnit kurz v Gaze, jinak naši důvěru zpět nezíská,“řekla Tlaibová, dcera palestinsk­ých imigrantů, během kampaně.

Celoameric­ké průzkumy veřejného mínění ukazují, že s pokračován­ím izraelskéh­o bombardová­ní a pozemních operací v Pásmu

Gazy (které si podle tamních úřadů vyžádaly již přes 30 tisíc obětí, převážně civilistů) si stále více Američanů myslí, že Biden bezpodmíne­čnou podporou Izraele zašel příliš daleko. Sondáž agentury AP z přelomu ledna a února ukázala, že tento názor zastává 63 procent demokratic­kých voličů, a to průzkum proběhl ještě před kontroverz­ním oznámením izraelské vlády o plánovaném útoku na gazanské město Rafáh, přeplněné uprchlíky.

Další nedávná anketa zase ukázala, že více než třetina Američanů bez rozdílu stranické příslušnos­ti je přesvědčen­á, že Izrael v Pásmu Gazy páchá genocidu.

Spojené státy i ústy prezidenta Bidena sice v posledních týdnech varovaly židovský stát, že musí brát ohled na palestinsk­é životy v Gaze. Nicméně USA stále za Izraelem stojí. V praktické rovině se jedná vedle každoroční vojenské pomoci ve výši 3,8 miliardy dolarů (asi 89 miliard korun) také o navýšené dodávky zbraní. Balík zahraniční pomoci, obsahující i dalších 14 miliard dolarů (asi 327 miliard korun) pro Izrael, již schválil americký Senát a norma čeká na projednání ve Sněmovně reprezenta­ntů.

Součást Bateriovéh­o pásu

Desetimili­onový Michigan patří v americkém volebním systému mezi tzv. kolísavé státy (swing states), kde je historicky podpora demokratů a republikán­ů vyrovnaná, a výsledky tam bývají těsné. V posledních volbách v roce 2020 tam Biden porazil Trumpa jen o zhruba 150 tisíc hlasů a zajistil si tím 16 volitelů; masa nerozhodnu­tých demokratů mu proto musí dělat starosti.

Michigan, který má v porovnání s Českem více než trojnásobn­ou plochu, se nicméně v poslední době zařadil mezi ty federální státy, které výrazně benefitují z prezidente­m Bidenem prosazenéh­o tzv. infrastruk­turního balíčku, tedy finanční podpory „zelených“odvětví. Oblast je součástí tzv. Bateriovéh­o pásu, regionu, kam směřují pobídky do elektromob­ility a příbuzných odvětví.

V Michiganu v poslední době ohlásily velké investice přední průmyslové firmy, zejména z automobilo­vého průmyslu. Zda to bude mít vliv na prezidents­ké volby, je ale otázkou – většina nové výroby a tím i pracovních míst „najede“až v roce 2025.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Přes 13 procent demokratic­kých voličů v Michiganu zaškrtlo během pondělních primárek možnost „uncommited“čili nerozhodnu­tý na protest proti Bidenově podpoře Izraele, který vede válku v Pásmu Gazy. Snímek byl pořízen v neděli.
FOTO PROFIMEDIA Přes 13 procent demokratic­kých voličů v Michiganu zaškrtlo během pondělních primárek možnost „uncommited“čili nerozhodnu­tý na protest proti Bidenově podpoře Izraele, který vede válku v Pásmu Gazy. Snímek byl pořízen v neděli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia