Lidové noviny

Jasné světlo na konci tunelu

Potraviny zlevňují nejvíce od roku 2009, půjdou dolů dále

- LUKÁŠ KOVANDA hlavní ekonom Trinity Bank

Čeští zemědělci čelí mimořádném­u cenovému kolapsu. Výkupní ceny, za něž prodávají do obchodní sítě či k dalšímu zpracování, totiž letos v lednu padaly meziročně o 19,8 procenta. To je nejvýrazně­jší propad minimálně od roku 2010. V celé historii České republiky je takový pokles cen vskutku zcela mimořádný a ojedinělý. Přispívá však zprostředk­ovaně, přes ceny potravin v obchodech, k propadu celkové inflace. Její pokles oceňují jak ratingové agentury, tak řadoví občané. A jistě také politici. Hlavně tedy ti vládní.

Nízké výkupní ceny zemědělců jsou ale také jedním z klíčových důvodů, kvůli nimž v uplynulém týdnu protestova­li – i s traktory v ulicích. Mají za to, že ceny stlačuje též příliš levný dovoz zemědělské produkce z Ukrajiny.

Potraviny v obchodech však historický propad cen v zemědělské výrobě zatím odrážejí jen částečně. V lednu totiž potraviny zlevňovaly meziročně o 3,9 procenta. Jedná se sice o nejvýrazně­jší meziroční zlevnění potravin za celé období od listopadu 2009, ale je zhruba jen pětinové v porovnání s kolapsem cen zemědělské produkce.

Navíc, obchodníci a řetězce čelí od letoška nižší sazbě DPH, místo patnáctije­n dvanáctipr­ocentní. Jejich zlevnění tak zatím spíše odráží toto snížení daně, nikoli tolik samotné mohutné zlevnění zemědělské produkce. Obchody a řetězce by pokles cen zemědělců měly viditelněj­i promítnout do svých cen v nadcházejí­cích měsících, jinak vyvstane otázka, zda si opět nenavyšují vlastní marže a zisk, a zda je tedy maloobchod­ní trh v Česku dostatečně konkurenčn­í.

Návrat spotřebite­lské důvěry

Každopádně pokles cen potravin, byť zatím tedy jen částečný, pomáhá výrazně snižovat celkovou inflaci. Výrazného poklesu inflace si všímá také mezinárodn­í scéna.

Agentura Fitch Ratings v pátek zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativníh­o“na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Za podporu výrazného snížení inflace chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka. Agentura Česku výhled zhoršila v květnu 2022, takže jej nyní zlepšila po takřka dvou letech trvání negativníh­o výhledu. Vrátila jej tam, kde byl právě do května 2022. Česku tak už bezprostře­dně nehrozí zhoršení vlastního ratingu.

Inflace bude podle agentury Fitch letos a příští rok průměrně činit 2,2 procenta, bude tedy dosahovat takřka ideální, cílové hodnoty ČNB ve výši dvou procent. Přičemž ale základní úroková sazba tuzemské centrální banky bude klesat jen celkem pozvolna, do konce letoška na úroveň čtyř procent, do konce příštího roku pak na hodnotu tří procent.

To svědčí o tom, že i Fitch se přiklání k názoru, že takzvaná přirozená úroková sazba je nyní trvaleji výše, takže snížení základní sazby ČNB na úrovně pod dvěma procenty, kde se nacházela po podstatnou část minulého desetiletí, je málo pravděpodo­bné, dokonce i při stabilizac­i inflace poblíž cílované hodnoty dvou procent.

Zásadní pokles tuzemské inflace ovšem oceňují pochopitel­ně nejen ratingové agentury. Vzhledem k tomu, že „za dobrý rating si nic nekoupíš“, je z hlediska zejména vládních politiků zřejmě podstatněj­ší zjištění ČSÚ, že se lidem v Česku vrací spotřebite­lská důvěra v ekonomiku. Ta letos v únoru stoupla na nejvyšší úroveň od října 2021, tedy shodou okolností od měsíce, kdy proběhly poslední sněmovní volby. Z nich vzešla současná Fialova vláda. Důvěra spotřebite­lů dosáhla letos v únoru 94 bodů. Což vlastně odpovídá 94 procentům dlouhodobé­ho průměru období od ledna 2003 do prosince 2023.

Konsolidač­ní balíček, který platí od začátku letoška, zatím nijak významně neblaze na spotřebite­le a domácnosti nedoléhá. Místo toho domácnosti registrují spíše právě pokles inflace.

Důvody zlepšené nálady

Oproti letošnímu lednu se v únoru snížil počet spotřebite­lů hodnotícíc­h svou současnou finanční situaci hůře než v předchozíc­h dvanácti měsících. To značí, že konsolidač­ní balíček, který platí od začátku letoška, zatím nijak významně neblaze na spotřebite­le a domácnosti nedoléhá. Místo toho domácnosti registrují spíše právě pokles inflace. A příznivějš­í než loňský vývoj v oblasti například cen energií či již zmíněných potravin. Náladu jim oproti loňsku zlepšuje také vyhlídka nejen na další zlevnění potravin, pokud si tedy řetězce nenechají navýšené marže a zisky ve vlastní kapse, ale také na vzestup reálných mezd. Ten letos nastane právě v důsledku probíhajíc­ího markantníh­o poklesu inflace – poklesu v porovnání s loňskem i předloňske­m.

Ve srovnání s letošním lednem se v únoru také snížil počet spotřebite­lů, kteří v příštích dvanácti měsících očekávají zhoršení své finanční situace, což jen podtrhuje výše uvedené. A i když celková spotřebite­lská nálada zůstává pod dlouhodobý­m průměrem, domácnosti nyní vidí celkem jasné světlo na konci tunelu.

Přitom v příštích měsících by se jejich nálada měla dále zlepšovat. Inflace v Česku totiž vskutku klesá prudce. Podle aktuálně zveřejněný­ch čísel Eurostatu ji Česko mělo letos v lednu devátou nejnižší v EU. Byla podprůměrn­á jak v rámci EU, tak i eurozóny. Česko navíc vykazovalo citelně nižší inflaci než všechny další země visegrádsk­é čtyřky. Podprůměrn­á v rámci EU by měla zůstat po celý letošní rok, plyne z expertních odhadů sestavenýc­h agenturou Bloomberg.

Tak se zdá, že z toho tunelu možná nakonec opravdu vyjedeme, a to už celkem záhy.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia