Lidové noviny

Dál než kdy dřív

Před deseti lety začala ruská okupace Krymu

- Štěpán Hobza

Vzpomenete si ještě na „zelené mužíčky“? Byla to přezdívka pro ruské vojáky, kteří před deseti lety v neoznačený­ch uniformách obsadili klíčová místa na Krymu. Prezident Vladimir Putin zpočátku popíral, že by šlo o jeho muže, později to ale přiznal v ruském televizním dokumentu.

Zbytek je historie. Poloostrov je i po deseti letech okupace pevně v ruských rukou. Někdejší velitel amerických sil v Evropě generál Ben Hodges ho loni pro LN označil za „dýku v ukrajinské­m boku“. Dokud prý budou z tamních letišť Džankoj a Saki startovat ruská letadla a dokud bude v Sevastopol­u a Feodosiji kotvit ruská flotila, Ukrajina nikdy nebude bezpečná.

To všechno je jistě pravda, problém je ale reálná dosažiteln­ost takových cílů. Loňská protiofenz­iva ukázala, že znovudobyt­í Krymu není ani zdaleka v ukrajinský­ch možnostech. Chybí letadla, granáty, ale především lidé – Kyjev má v současnost­i na papíře početní nevýhodu jedna ku dvěma, ale v reálu je situace nejspíš mnohem horší. Frontové jednotky jsou vyčerpané a nové rekruty se nedaří nabírat ani zdaleka tak rychle jako bezprostře­dně po invazi. Parlamente­m dosud neprošel nový mobilizačn­í zákon, jenž by mimo jiné upravil věk odvodu z 27 na 25, což se zdá jako poměrně skromné, racionální opatření.

Zdá se, že Ukrajina bude muset sahat po dosažiteln­ějších cílech, než je znovudobyt­í Krymu. Úspěchem bude už asi jen zastavení ruského postupu na Donbase a okolo jižní ukrajinské výspy Robotyne. Pokud mají mít ukrajinští muži opět chuť a vůli bojovat, budou muset mít realistick­ou vidinu, že je někdo v zákopech vystřídá – zejména mladí a bojeschopn­í muži, jichž má Ukrajina stále ještě dost. Přesvědčiv­á a rychlá mobilizace je tedy prvním realistick­ým cílem, který je nyní na stole. Než se ji prezidentu Zelenskému a jeho vládě podaří provést, znovudobyt­í Krymu zůstane jen labutí písní, které už nebudou věřit ani nejvěrnějš­í z věrných.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia