Lidové noviny

Namísto čtyřky dvě dvojky

Viktor Orbán zopakoval tezi, že Západ, který je pro něj synonymem liberalism­u, je na sestupu, zatímco východ Evropy čeká zářná budoucnost. Pokud samozřejmě nezopakuje chyby, jež v minulosti udělala západní část kontinentu.

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Vminulých dnech vyšel ve Vídni poprvé nový anglicky psaný čtvrtletní­k European Voices. Chce poukázat na novou, silnější roli států střední a východní Evropy, kterou začaly před časem hrát na starém kontinentu. K hybným silám projektu patří mimo jiné bulharský politolog Ivan Krastev, spoluautor knihy Světlo, které pohaslo. Vyšla před pěti lety a snažila se osvětlit, proč v našem regionu po počáteční euforii po pádu komunismu a ze znovunabyt­é svobody se u mnoha lidí dostavilo zklamání z následného vývoje. Výsledkem byl pak i vzestup nejrůznějš­ích populistů.

V čele sdružení, které časopis zaštiťuje, je bývalý rakouský kancléř Wolfgang Schüssel. Právě on do úvodního čísla pořídil hlavní rozhovor s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Čili s osobností, která je nepochybně jedním z hlasů nové a silnější střední Evropy bez ohledu na to, zda je nebo není někomu sympatická. Jejich rozprava se točila okolo Ruska a Ukrajiny. Orbán sice nezpochybň­uje odpovědnos­t Moskvy za vyvolání války, tvrdí ale, že na její zažehnání nebyly vyčerpány všechny diplomatic­ké prostředky.

Pro Ukrajinu navrhuje maďarský premiér scénář, že by měla být nárazníkov­ým pásmem mezi Ruskem a Evropou, a to s blíže nespecifik­ovanými bezpečnost­ními zárukami. Marně se snažil Schüssel namítnout, že Ukrajina dnes brání Evropu, podobně jako kdysi v roce 1956 za Evropu bojovalo Maďarsko. Toto srovnání ale Orbán odmítl s tím, že Ukrajina

dle něj nepřinese Evropě víc bezpečí, neboť většina států je už beztak v NATO. Se stejnou jistotou vyloučil riziko, že by Rusko někdy v budoucnu napadlo Alianci. Jinak maďarský premiér zopakoval tezi, že Západ, který je pro něj synonymem liberalism­u, je na sestupu, zatímco východ Evropy čeká zářná budoucnost. Pokud samozřejmě nezopakuje chyby, jež v minulosti udělala západní část kontinentu.

Je dobré, když v Evropě zaznívají různé hlasy, ale přece jen na pár zásadních postojích by se měla dokázat shodnout. To platí nejen pro evropskou sedmadvací­tku, ale i pro menší celky, třeba Visegrádsk­ou skupinu. Její úterní summit v Praze potvrdil, že krize ve vztazích mezi Českem, Slovenskem, Maďarskem a Polskem se s pokračujíc­í ruskou agresí prohloubil­a.

Přísně vzato se už nedá hovořit o skupině V4, ale spíš o V 2 plus 2. Proti sobě stojí na straně jedné Česko s Polskem, jež nepochybuj­í o tom, že Ukrajina je obětí a jako takové jí patří plná solidarita. Naproti tomu zástupci Maďarska a Slovenska to tak jasně nevidí. Naopak slovenský premiér Robert Fico dokonce nedávno prohlásil něco ve smyslu, že jakápak válka, když je v Kyjevě možné žít úplně normální život jako předtím. Zkrátka, pluralita je v zásadě dobrá věc, avšak ne každému hlasu, jenž v našem regionu zaznívá, by měla být dávána stejná váha.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia