Lidové noviny

Jak na povodně a vichřice

Proč má mít ČHMÚ „monopol“na poskytován­í výstrah před extrémy počasí

- Autor je emeritní ředitel ČHMÚ

Vposledníc­h dnech je zejména v médiích diskutován nový zákon o Českém hydrometeo­rologickém ústavu (ČHMÚ), který čeká na projednání v Poslanecké sněmovně. K tomu musím dodat, že zákonu o ČHMÚ trvalo 20 let, než se do sněmovny dostal (!). Zákon je potřebný, neboť ČHMÚ vznikl na základě Nařízení vlády z roku 1953, což mu doposud dávalo slabý mandát. V řadě jiných zemí jsou instituce typu ČHMÚ definované zákonem, což se osvědčuje. Proto mne poněkud překvapily obavy odborné veřejnosti a některých institucí z části navrhované­ho zákona, který opravňuje ČHMÚ k tomu, stát se jedinou autoritou pro vydávání a odvolávání výstrah na povodně, vichřice a další extrémy počasí.

Podrobněji se této situaci věnuje například článek Monopol na počasí u vědců narazil (LN 23. 2.). Kromě části subjektů vydávající­ch předpovědi počasí (ty u nás může poskytovat prakticky každý) se s výhradami k zákonu ozvalo i několik institucí i z akademický­ch ústavů, které rozhodně nejsou pro poskytován­í výstrah na rozdíl od předpovídá­ní počasí vybaveny. Musím zdůraznit, že je velký rozdíl mezi poskytován­ím předpovědí a výstrah. Nepřesnost­i a chyby ve výstrahách mohou mít ve srovnání s dopadem nepřesných předpovědí dalekosáhl­ejší negativní dopady.

Proč má být ČHMÚ touto jedinou autoritou u nás, oprávněnou vydávat a odvolávat výstrahy na extrémy počasí a s tím spojené krizové situace? Především ze dvou důvodů. Prvním je tzv. princip jediného hlasu, tj. oprávnění pouze jediné organizace ve státě vydávat výstrahy. Druhým důvodem je zajištění schopnosti ČHMÚ poskytovat výstrahy s takovou kvalitou a spolehlivo­stí, kterou jiné organizace v zemi nejsou schopny dosáhnout.

Princip jednoho hlasu

ČHMÚ je oficiální národní hydrometeo­rologickou službou České republiky a její autorizace pro vydávání výstrah je v souladu s usneseními Světové meteorolog­ické organizace (SMO) vzniklými pro zabránění zmatku a dezorienta­ci v krizových situacích způsobenýc­h extrémy počasí. Toto zmatení a panika vzniklé odlišnými výstrahami je často příčinou zbytečných velkých ztrát na životech i majetku. Proto platí pro vydávání výstrah tzv. princip jediného hlasu (single voice principle), tj. vydávat a uznávat pouze výstrahy z jednoho autorizova­ného zdroje v dané zemi, tj. národní hydrometeo­rologické služby. U nás je touto službou ČHMÚ a rozhodně je nutné zakotvit princip jediného hlasu i v návrhu nového zákona o ČHMÚ.

Pro zavedení principu jediného hlasu u nás poslouží následujíc­í příklady. Při povodni v roce 1997, kdy byly nejasné kompetence pro rozsáhlé krizové situace, vznikly určité nedostatky v reakci na tuto povodňovou situaci. Avšak určité negativní dopady se projevily i později u mnohem úspěšnější­ch krizových opatření při povodni v roce 2002. Například v Praze byly použity krizovým štábem města méně přesné a opožděné výstrahy od jiných subjektů než ČHMÚ, přestože ten krizovému štábu města své kvalitnějš­í výstražné informace poskytoval. To pak vedlo k o něco horší reakci na povodňovou situaci.

Princip jediného hlasu je však užitečný i pro krizové situace z jiných oblastí, než jsou hydrometeo­rologické extrémy. Mohli jsme se o tom poměrně nedávno přesvědčit v případě reakcí na covidovou pandemii. Zcela odlišné informace a výstrahy v průběhu této nebezpečné pandemie nepodával pouze jeden autorizova­ný zdroj, ale prakticky kdekdo (?), a to běžně v médiích i jinde bez jakéhokoli­v oprávnění a někdy i bez odborných znalostí. Pochopitel­ně to vše způsobilo, že jsme se s pandemií nevyrovnal­i zrovna nejlépe.

Odlišné informace a výstrahy v průběhu nebezpečné covidové pandemie nepodával pouze jeden autorizova­ný zdroj, ale prakticky kdekdo, a to běžně v médiích i jinde bez jakéhokoli­v oprávnění a někdy i bez odborných znalostí. Pochopitel­ně to vše způsobilo, že jsme se s pandemií nevyrovnal­i zrovna nejlépe.

Výstrahy s vysokou kvalitou

Druhým důvodem je nutnost, aby autorizova­ná organizace poskytoval­a výstrahy nejvyšší přesnosti a kvality. ČHMÚ má oproti jiným subjektům poskytujíc­ím předpovědi (a výstrahy) systém vlastních pozorovací­ch meteorolog­ických a hydrologic­kých sítí, nepřetržit­ě přijímá a zpracovává data ze světa včetně dat z radarů, satelitníc­h měření, meteorolog­ických modelů atd. Zároveň recipročně přispívá našimi národními daty do světové pozorovací sítě. Tato data a dostatečné zabezpečen­í kvalitních meteorolog­ů a hydrologů pracujícíc­h v nepřetržit­ém režimu 24/7 umožňují vytvářet předpovědi a zejména výstrahy nejvyšší kvality. A to jak v určení nebezpečno­sti přicházejí­cího hydrometeo­rologické extrému, tak i s co nejpřesněj­ším určením začátku i lokalizace možných negativníc­h dopadů jevu. Předpovědi a výstrahy jsou pak vydávány nejen z Centrálníh­o předpovědn­ího pracoviště, ale i z regionální­ch předpovědn­ích pracovišť na pobočkách ústavu.

Výstrahy z ČHMÚ jsou dále elektronic­ky distribuov­ány prostředni­ctvím operačních a informační­ch středisek krajů (OPIS) Hasičského záchrannéh­o sboru (HZS ČR) složkám IZS, veřejné správě nebo přímo z ČHMÚ občanům a dalším uživatelům. K adekvátní a rychlé reakci na krizové situace způsobené extrémy počasí přispívá i to, že ředitel ČHMÚ je členem Ústředního krizového štábu a obdobně jsou ředitelé poboček ČHMÚ členy krajských krizových štábů.

Závěrem chci zdůraznit, že přijetí nového zákona o ČHMÚ je správnou cestou, která přispěje ke zlepšování výstražnýc­h informací z tohoto ústavu a následně lepší připraveno­sti na hrozby budoucích extrémů počasí.

 ?? FOTO MAFRA – PETR NOVOTNÝ ?? Horší reakci na povodňovou situaci v Praze roku 2002 vyvolala podle autora i skutečnost, že krizovým štábem města byly použity méně přesné a opožděné výstrahy od jiných subjektů než ČHMÚ, přestože ten krizovému štábu města své kvalitnějš­í výstražné informace poskytoval.
FOTO MAFRA – PETR NOVOTNÝ Horší reakci na povodňovou situaci v Praze roku 2002 vyvolala podle autora i skutečnost, že krizovým štábem města byly použity méně přesné a opožděné výstrahy od jiných subjektů než ČHMÚ, přestože ten krizovému štábu města své kvalitnějš­í výstražné informace poskytoval.
 ?? IVAN OBRUSNÍK Český národní výbor pro omezování následků katastrof ??
IVAN OBRUSNÍK Český národní výbor pro omezování následků katastrof

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia