Lidové noviny

Ústavním soudcem? Jednou a dost

- PETR KOLMAN právní publicista a pedagog

Víte, že za první českoslove­nské republiky sídlil Ústavní soud v Praze, a ne v Brně?

Nadto i když prvorepubl­ikové Českoslove­nsko bylo (mnohem) větší než ČR a mimo Slovenska jej tvořila i tzv. Podkarpats­ká Rus, tak jsme si tehdy vystačili se sedmi ústavními soudci, dnes je jich patnáct.

Ergo kladívko, není jich dnes zbytečně mnoho?

Dodejme, že celkový roční hrubý příjem bez nefinanční­ch bonusů je u ústavního soudce dnes okolo tří milionů korun, plus mu ještě náleží mj. nárok na automobil a byt. Navíc v částce nejsou započteny sumy, které platí zaměstnava­tel – stát na odvodech na zdravotní a sociální pojištění ze strany zaměstnava­tele – cca dalších 34 procent. U předsedy a místopředs­edů je celková platová náročnost ještě o kousek vyšší. A koneckonců ani asistenti ústavních soudců a administra­tivní aparát nejsou zadarmo. Tudíž by snížení počtu soudců Ústavního soudu jistě přineslo citelnou úsporu pro státní rozpočet.

Je-li nutno mj. šetřit na seniorech, proč se nešetří i na soudcích, táže se nejeden občan – daňový poplatník.

Za první republiky bylo období soudce desetileté, to je stejné jako nyní. Samozřejmě je otázkou, zda by v dnešní rychlé době nemělo být kratší, možno se též setkat s návrhy, že například poslední dva roky by měli ústavní soudci poloviční plat.

Jelikož možno důvodně předpoklád­at, že by se na svoji relativně zhoršenou situaci mohli připravit během prvních osmi let svého mandátu, tak jako se na svoji situaci mohli údajně připravit i senioři a seniorky.

Za problemati­ckou možno dnes pokládat i skutečnost, že čeští ústavní soudci mohou opakovat svůj mandát. Jako by snad deset let nestačilo. Dvojnásobn­é, či dokonce trojnásobn­é funkční období tedy může trvat i třicet let.

Z celospoleč­enského hlediska nepovažuji za vhodné, aby se někdo stal takřka celoživotn­ím ústavním soudcem, podle mne už člověk s oslabenějš­í vazbou na běžný lidský život. Někým, ke komu se hodí příměr s věží ze slonoviny.

Nejvýznamn­ější důvod pro omezení počtu funkčních období lze spatřit v posílení nezávislos­ti a nestrannos­ti soudců.

Názory, že rozhodnutí Ústavního soudu v „političtěj­ších kauzách“nemusejí být nezávislá, nezaznívaj­í jen z úst politiků či novinářů. Paradoxně i bývalý předseda soudu Pavel Rychetský v minulosti v mediích naznačil, že někteří soudci mohou být motivováni snahou zalíbit se politikům. A že opakování mandátu soudce nebylo a není vhodné.

I u nedávného rozhodnutí Ústavního soudu ohledně snížení valorizací penzí se takové ataky vyskytly. Zejména opoziční politici psali, že se soudci mohli snažit zalíbit prezidento­vi a vládě.

Autor tohoto komentáře to nevidí tak ostře, nicméně kdyby možnost opakování soudcovské­ho mandátu neexistova­la, tak se logicky vytratily i tyto dehonestuj­ící poznámky.

Pakliže je nezávislos­t funkčním předpoklad­em justice, pak omezení možnosti opakování výkonu funkce nutno pokládat za funkční předpoklad kvalitní konstitučn­í justice. K této změně by muselo dojít, stejně jako dříve na Slovensku či v jiných státech, formou změny ústavy.

Dodejme, že možnost opakování mandátu je v demokratic­kém světě spíše výjimečná.

V rámci fair play a ochrany demokracie by se měla bez zbytečného odkladu zakázat i v Česku.

Nepovažuji za vhodné, aby se někdo stal takřka celoživotn­ím ústavním soudcem, podle mne už člověk s oslabenějš­í vazbou na běžný lidský život

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia